ΙΡΑΚ: ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕΙ Η ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Δημοσιεύθηκε στις 26 Ιουλίου 2007, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
26 Ιουλίου 2007
Καθώς η Ιορδανία ετοιμάζεται να φιλοξενήσει νέα διάσκεψη για την κρίση που προκαλείται από τη συνεχιζόμενη μαζική έξοδο προσφύγων από το Ιράκ, η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε σήμερα να πραγματοποιηθούν επείγουσες διεθνείς ενέργειες ώστε να βοηθηθούν η Συρία και η Ιορδανία (οι χώρες που πλήττονται περισσότερο από το προσφυγικό ρεύμα) τόσο οικονομικά όσο και με τη δημιουργία γενναιόδωρων προγραμμάτων μετεγκατάστασης για τους Ιρακινούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη προστασίας.

«Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια Ιρακινοί έχουν τραπεί σε φυγή εξαιτίας της φατριαστικής βίας που μαίνεται στη χώρα τους και άλλα δυο εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της», δήλωσε ο Μάλκομ Σμαρτ, Διευθυντής του Προγράμματος Έρευνας και Δράσης της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. «Οι περισσότεροι πρόσφυγες έχουν καταφύγει στη Συρία και την Ιορδανία, γεγονός που θέτει ιδιαίτερα μεγάλες απαιτήσεις στους πόρους αυτών των χωρών και απειλεί να δημιουργήσει μια ανθρωπιστική κρίση που θα μπορούσε να συμπαρασύρει ολόκληρη την περιοχή, εκτός αν γίνουν αμέσως συντονισμένες διεθνείς ενέργειες».

Η Διεθνής Αμνηστία, σε νέο ενημερωτικό δελτίο που ετοίμασε μετά την επίσκεψή της στη Συρία, η οποία φιλοξενεί περίπου ενάμισι εκατομμύριο Ιρακινούς πρόσφυγες, επαίνεσε τις αρχές που κρατούν ανοιχτά τα σύνορά τους παρ' όλο που υπολογίζεται ότι κάθε μήνα τα περνούν περίπου 30.000 νέοι πρόσφυγες.

«Οι αρχές της Συρίας έχουν αντιδράσει πολύ θετικά στις ανάγκες των Ιρακινών, αλλά τόσο αυτές όσο και οι αρχές της Ιορδανίας δεν πρέπει να αφεθούν να σηκώνουν μόνες τους το βάρος της κρίσης», πρόσθεσε ο Μάλκομ Σμαρτ. «Είναι θέμα ζωτικής σημασίας τα κράτη, τα οποία στην προηγούμενη διάσκεψη τον περασμένο Απρίλιο υποσχέθηκαν οικονομική βοήθεια, να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, τις οποίες μέχρι σήμερα πολύ λίγα έχουν τηρήσει».

Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι η υπόσχεση της κυβέρνησης του Ιράκ να προσφέρει 25 εκατομμύρια δολάρια δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί.

«Αυτή είναι μια κρίση που δημιουργήθηκε στο Ιράκ και όχι στη Συρία ή την Ιορδανία, επομένως οι ιρακινές αρχές έχουν την υποχρέωση τώρα να βοηθήσουν τους γείτονές τους να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες των Ιρακινών που έχουν εκτοπιστεί».

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί επίσης τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας και των άλλων χωρών που μετέχουν με στρατεύματα στην Πολυεθνική Δύναμη στο Ιράκ να ακολουθήσουν τα βήματα της δανικής κυβέρνησης και να παράσχουν τη δυνατότητα μετεγκατάστασης στους Ιρακινούς, των οποίων η ζωή απειλείται πλέον επειδή θεωρείται ότι συνεργάστηκαν με τις ξένες δυνάμεις ως διερμηνείς, οδηγοί ή με άλλες ιδιότητες.

Την προηγούμενη Παρασκευή, η δανική κυβέρνηση παραδέχτηκε ότι μετέφερε μυστικά αεροπορικώς γύρω στους 200 διερμηνείς και άλλο έμμισθο προσωπικό που εργάζονταν για τα στρατεύματά της στο Ιράκ. Οι περισσότεροι αναμένεται να ζητήσουν άσυλο από τη Δανία. Ο αμερικανός πρέσβης στο Ιράκ έχει επίσης ζητήσει να δοθεί η ιδιότητα του πρόσφυγα σε όσους Ιρακινούς εργάζονται για να υποστηρίξουν την αμερικανική κυβέρνηση.

«Όμως, όσοι έχουν συνεργαστεί με ξένες δυνάμεις δεν είναι οι μόνοι που κινδυνεύουν», διευκρίνισε ο Μάλκομ Σμαρτ. «Οι ΗΠΑ, η Βρετανία, τα κράτη-μέλη της ΕΕ και άλλες χώρες που έχουν τη δυνατότητα πρέπει να προσφέρουν γενναιόδωρα προγράμματα μετεγκατάστασης για όσους πρόσφυγες είναι πιο ευάλωτοι και διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο, που περιλαμβάνουν και όσους έχουν πέσει θύματα βασανιστηρίων και άλλους που χρειάζονται άμεσα ιατρική βοήθεια».

Το ενημερωτικό δελτίο της Διεθνούς Αμνηστίας, που δημοσιεύεται την παραμονή της διεθνούς διάσκεψης που φιλοξενείται από την ιορδανική κυβέρνηση στο Αμάν, εκδίδεται μετά την επίσκεψη της οργάνωσης στη Συρία τον Ιούνιο, διάρκειας τριών εβδομάδων. Οι εκπρόσωποι της οργάνωσης πήραν συνεντεύξεις από δεκάδες Ιρακινούς πρόσφυγες, άνδρες και γυναίκες, που είχαν πέσει θύματα βασανιστηρίων και σε κάποιες περιπτώσεις βιασμού. Οι περισσότεροι υποφέρουν από τραύματα και έχουν ελάχιστες ελπίδες να λάβουν θεραπεία.

Η ανθρωπιστική βοήθεια φτάνει μόνο σε πολύ μικρό αριθμό ιρακινών προσφύγων στη Συρία. Πολλοί πρόσφυγες είπαν στη Διεθνή Αμνηστία ότι δεν έχουν λάβει καθόλου τρόφιμα και ότι οι οικονομίες τους έχουν εξαντληθεί.

Κάποιες οικογένειες Ιρακινών έχουν αναγκαστεί μάλιστα να εξωθήσουν τις κόρες τους στην πορνεία για να επιβιώσουν. Η παιδική πορνεία και το εμπόριο παιδιών λέγεται ότι αυξάνονται, γεγονός που ανησυχεί ιδιαίτερα την κυβέρνηση της Συρίας.

«Η κατάσταση των Ιρακινών προσφύγων είναι άθλια και επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα, παρά τις προσπάθειες των αρχών της Συρίας και των τοπικών και διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων», επισήμανε ο Μάλκομ Σμαρτ. «Η διεθνής κοινότητα πρέπει να κάνει πολύ περισσότερα από το να δέχεται συμβολικά μερικούς μόνο πρόσφυγες από το Ιράκ. Η αρωγή της πρέπει να αποτελέσει σημαντικό μέρος της λύσης αυτής της τρομακτικής κρίσης».

Πληροφορίες

Για λεπτομερέστερες πληροφορίες σχετικά με τις ανησυχίες της Διεθνούς Αμνηστίας για τους Ιρακινούς πρόσφυγες στη Συρία, επισκεφτείτε τη διεύθυνση: http://web.amnesty.org/library/index/engmde140362007

Για περισσότερες πληροφορίες και συνεντεύξεις επικοινωνήστε με την Υπεύθυνη Τύπου και Προβολής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, ’ννα Μπότσογλου, τηλ. 210 3600628 (εσωτ. 2).

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.