ΚΕΝΤΡΟΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Η ΕΝΝΟΜΗ ΤΑΞΗ ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ ΚΑΘΩΣ ΑΜΑΧΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΞΕΦΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΚΟΤΩΜΟΥΣ

Δημοσιεύθηκε στις 28 Ιουνίου 2007, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
28 Ιουνίου 2007
Η Διεθνής Αμνηστία προειδοποιεί ότι εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι κινδυνεύουν στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία καθώς η βία στα γειτονικά Σουδάν και Τσαντ συνεχίζεται αμείωτη.

«Καθώς η προσοχή είναι στραμμένη προς το Νταρφούρ και το ανατολικό Τσαντ, οι ένοπλες συρράξεις και η ανομία στη βόρεια Κεντροαφρικανική Δημοκρατία έχουν βγει εκτός ελέγχου, περνώντας ουσιαστικά απαρατήρητες από τη διεθνή κοινότητα», είπε ο Γκόντφρι Μπιαρουχάνγκα, ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας που επέστρεψε πρόσφατα από το νότιο Τσαντ και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

«Ιδίως στις βόρειες περιοχές έχει ξεσπάσει πλήρης ασυδοσία, είναι ένας τόπος κυνηγίου για διάφορες ένοπλες αντικυβερνητικές ομάδες, κυβερνητικά στρατεύματα, ακόμα και ένοπλους ληστές, μερικοί από τους οποίους καταφτάνουν ακόμα και από τη Δυτική Αφρική για να κάνουν απαγωγές και λεηλασίες στα χωριά της περιοχής».

Ένοπλες αντικυβερνητικές δυνάμεις της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας εξακολουθούν να σκοτώνουν άμαχους που δεν τους υποστηρίζουν ή αρνούνται να προσχωρήσουν στις τάξεις τους. Οι κυβερνητικές δυνάμεις σκοτώνουν αμάχους τους οποίους κατηγο­ρούν ότι συμπράττουν με τις ένοπλες ομάδες και πυρπολούν ολόκληρα χωριά κατά τη διάρκεια επιθέσεων που κάνουν για αντίποινα. Οι άμαχοι που γλιτώνουν από τις επιθέσεις των κυβερνητικών δυνάμεων και των μελών των ένοπλων αντικυβερνητικών δυνάμεων δέχονται επιθέσεις από ληστές που τους απάγουν για να ζητήσουν λύτρα και για να λεηλατήσουν τις περιουσίες τους. Η κυβέρνηση της Κεντροαφρικανικής Δημοκρα­τίας αποτυγχάνει ξεκάθαρα στο καθήκον της να προστατεύσει τους αμάχους της περιοχής.

Μετά από συνεντεύξεις με δεκάδες πρόσφυγες που πρόσφατα κατέφυγαν στο νότιο Τσαντ από τη βόρεια Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, τα προκαταρκτικά πορίσματα της Διεθνούς Αμνηστίας δείχνουν σχεδόν απόλυτο κενό εξουσίας για την προστασία των αμάχων, που επιτρέπει την πλήρη ασυδοσία σε μια σειρά από ενόπλους. Μαζί με τις αντικυβερνητικές δυνάμεις και τα κυβερνητικά στρατεύματα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, κυβερνητικά στρατεύματα και αντικυβερνητικές δυνάμεις του Τσαντ πραγματοποιούν επίσης αιφνίδιες επιδρομές στην περιοχή. Ένοπλοι ληστές περιφέρονται στη βόρεια Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και ψάχνουν για βοοειδή και παιδιά, τα οποία απάγουν και τα απελευθερώνουν με αντάλλαγμα υψηλά λύτρα.

«Ολόκληρη η περιοχή έχει γίνει ένα καζάνι βίας και φόβου που κινδυνεύει να εκραγεί και να αποσταθεροποιήσει ακόμη περισσότερο μια περιοχή που είναι ήδη μια από τις πιο ασταθείς και επικίνδυνες στον κόσμο», εξηγεί ο Μπιαρουχάνγκα. «Οι άμαχοι έχουν παγιδευτεί σε μια κατάσταση όπου είναι χαμένοι από χέρι, πολλοί φοβούνται τόσο, ώστε καταφεύγουν στο Σουδάν, το Καμερούν και το νότιο Τσαντ, δηλαδή από την απελπισία τους τρέχουν από τη Σκύλα στη Χάρυβδη».

Ενώ βρίσκονταν σε καταυλισμούς προσφύγων στο νότιο Τσαντ, οι ερευνητές της Διεθνούς Αμνηστίας συνάντησαν οικογένειες που τα παιδιά τους -κάποια από τα οποία ήταν μέχρι και τριών ετών- έχουν απαχθεί για λύτρα από ένοπλους ληστές που είναι γνωστοί ως Ζαραγκίνας (Zaraguinas) ή «αυτοί που χτυπούν στους δρόμους» (coupeurs de routes).

Κάποιοι γονείς αναγκάστηκαν να πληρώσουν λύτρα για το παιδί τους μέχρι και δύο εκατομμύρια κεντροαφρικανικά φράγκα (δηλαδή 4.000 δολάρια). Σε κάποιες οικογένειες έχουν αρπάξει τα παιδιά τους για λύτρα μέχρι και επτά φορές. Γονείς που μέχρι πρότινος είχαν πάνω από 100 γελάδια, από τα οποία έβγαζαν τα προς το ζην, τώρα είναι άποροι και εξαρτώνται από τις ισχνές μερίδες της ανθρωπιστικής βοήθειας σε καταυλισμούς προσφύγων στο νότιο Τσαντ.

«Είναι τυχεροί οι γονείς που κατάφεραν να πάρουν τα παιδιά τους πίσω. Κάποια παιδιά τα σκοτώνουν επειδή οι γονείς τους δεν μπορούν να πληρώσουν τα λύτρα, ενώ άλλα κρατούνται ακόμα χωρίς να υπάρχει κάποια αρμόδια αρχή για να τα γλιτώσει,» διευκρίνισε ο Μπιαρουχάνγκα.

«Είναι εμφανές ότι στα εγκληματικά στοιχεία ολόκληρης της ευρύτερης περιοχής έχει διαδοθεί η είδηση ότι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν στη βόρεια Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, καθώς υπάρχει σχεδόν απόλυτη απουσία οποιασδήποτε αρχής», επισήμανε ο Μπιαρουχάνγκα.

«Η έννομη τάξη στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία βαίνει ολοταχώς προς κατάρρευση. Ήδη η εξουσία της κυβέρνησης περιορίζεται ουσιαστικά στην πρωτεύουσα, Μπανγκί, όπου επίσης βασιλεύουν η ανασφάλεια, η διαφθορά και η ατιμωρησία. Ο αντίκτυπος μιας τέτοιας κατάρρευσης θα ήταν καταστροφικός για ολόκληρη την περιοχή της κεντρικής Αφρικής».

Η Διεθνής Αμνηστία κάνει έκκληση για την άμεση ανάπτυξη πολυδιάστατης δύναμης του ΟΗΕ για να προστατέψει τους αμάχους στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, προειδοποιώντας ότι η διεθνής κοινότητα -μεταξύ άλλων ο ΟΗΕ και η Αφρικανική Ένωση-δεν παίρνουν αρκετά σοβαρά τη συνεχώς επιδεινούμενη κατάσταση.

Η διεθνής οργάνωση ανέφερε ότι η δύναμη πρέπει να είναι ικανή να προστατεύσει τους αμάχους και ότι δεν πρέπει να περιμένουμε την ανάπτυξη δυνάμεων στο Νταρφούρ ή στο ανατολικό Τσαντ για να αναπτυχθεί μια τέτοια δύναμη.

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και απλούστατα δεν μπορεί να περιμένει», είπε ο Μπιαρουχάνγκα. «Οι κάτοικοι της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας δεν πρέπει να γίνουν έρμαια των ιδιοτροπιών της κυβέρνησης του Σουδάν ή του Τσαντ, ιδίως τη στιγμή που η κυβέρνηση της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας έχει ήδη συμφωνήσει στην ανάπτυξη διεθνούς δύναμης στο έδαφός της».

Η οργάνωση πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη δύναμης του ΟΗΕ πρέπει να είναι μέρος μιας πιο συνολικής προσέγγισης για την προστασία των αμάχων στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, που θα περιλαμβάνει την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της κυβέρνησης να προστατέψει τον πληθυσμό της χώρας σε ολόκληρη την επικράτεια. Ενώ ο ΟΗΕ εξετάζει τη χρηματοδότηση και την ανάπτυξη πολυδιάστατης δύναμης, η κυβέρνηση της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας πρέπει να ξεκινήσει αμέσως διατάζοντας τις δυνάμεις της να μην επιτίθενται σε αμάχους. Επιπλέον, η κυβέρνηση της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας πρέπει να ερευνήσει αμέσως και να φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης τους στρατιώτες της και άλλους εκπροσώπους της έννομης τάξης που κατηγορούνται για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ανθρωπιστικού δικαίου, σε δίκες που θα διεξαχθούν σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

Η Διεθνής Αμνηστία υπενθυμίζει ότι οι ένοπλες δυνάμεις έχουν την υποχρέωση να σέβονται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και πρέπει να σταματήσουν αμέσως να διαπράττουν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ότι όλες οι αντιμαχόμενες πλευρές έχουν την υποχρέωση να εξασφαλίσουν ότι οι ανθρωπιστικοί οργανισμοί έχουν ανεμπόδιστη πρόσβαση στον πληθυσμό που πλήττεται.

Η Διεθνής Αμνηστία ετοιμάζει λεπτομερή έκθεση με περαιτέρω συστάσεις προς τη διεθνή κοινότητα και την κυβέρνηση της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας για την προστασία των αμάχων.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο ερευνητής είναι διαθέσιμος για συνεντεύξεις. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την Υπεύθυνη Τύπου και Προβολής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, ’ννα Μπότσογλου, τηλ. 210 3600628 (εσωτ. 2).

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.