ΗΠΑ: ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΑΦΗΝΟΥΝ ΤΙΣ ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΣΥΧΝΟΤΑΤΟΥΣ ΒΙΑΣΜΟΥΣ

Δημοσιεύθηκε στις 24 Απριλίου 2007, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
24 Απριλίου 2007
(Ουάσιγκτον) Οι αυτόχθονες γυναίκες των ΗΠΑ (τόσο οι Ινδιάνες των κυρίως ΗΠΑ, όσο και οι αυτόχθονες της Αλάσκα) υφίστανται εξαιρετικά συχνούς βιασμούς και σεξουαλική βία σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό, όμως, παρ' όλα αυτά, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει ορθώσει σημαντικά εμπόδια στην πρόσβασή τους στη δικαιοσύνη, όπως βεβαιώνει η Διεθνής Αμνηστία σε πολυσέλιδη έκθεσή της που δημοσιεύεται σήμερα. Τα στοιχεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δείχνουν ότι οι αυτόχθονες γυναίκες έχουν 2,5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να βιαστούν ή να υποστούν σεξουαλική επίθεση σε σύγκριση με τον μέσο όρο των γυναικών στις ΗΠΑ. Περισσότερο από μία στις τρεις αυτόχθονες γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού κάποια στιγμή στη ζωή της.

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών έχει κατασκευάσει έναν πραγματικό λαβύρινθο από αρμοδιότητες και δικαιοδοσίες μεταξύ των ινδιάνικων φυλών, των πολιτειών και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Ο λαβύρινθος αυτός συχνά επιτρέπει στους δράστες να βιάζουν χωρίς να τιμωρούνται, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ουσιαστικά δημιουργεί κενά δικαιοδοσίας, που ενθαρρύνουν τις επιθέσεις. Κι αυτό γιατί πρέπει πρώτα να διαπιστωθεί ο τόπος του εγκλήματος και η ταυτότητα του δράστη για να προσδιοριστεί ποιες αρχές έχουν δικαιοδοσία για μια επίθεση, με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος. Έτσι καταλήγουμε σε ανεπαρκείς έρευνες ή σε απουσία αντίδρασης στο έγκλημα.

Περαιτέρω επιπλοκές δημιουργεί η έλλειψη εκπαιδευμένων νοσοκόμων, στις κλινικές του Ινδιάνικου Συστήματος Υγείας, για την ιατροδικαστική διαπίστωση σεξουαλικών επιθέσεων, καθώς και το ενδεχόμενο οι αστυνομικοί να καταστρέψουν στοιχεία από κακό χειρισμό των ειδικών συνέργων για τη συλλογή στοιχείων από θύματα βιασμού. Το αποτέλεσμα είναι συχνά:

� οι αυτόχθονες γυναίκες να έχουν καθυστερημένη ή και ανύπαρκτη ανταπόκριση της αστυνομίας στις καταγγελίες τους.

� να μην τις εξετάζει ιατροδικαστής.

� οι υποθέσεις τους να μην φτάνουν ποτέ στα δικαστήρια.

«Τα υψηλά επίπεδα σεξουαλικής βίας που βιώνουν οι αυτόχθονες γυναίκες στις ΗΠΑ επιδεινώνονται από την αποτυχία του συστήματος δικαιοσύνης σε όλα τα επίπεδα. Η Διεθνής Αμνηστία είναι αλληλέγγυα με τις αυτόχθονες γυναίκες και τα αιτήματά τους προς την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, να τους παράσχει την προστασία και τη δικαιοσύνη που δικαιούνται», υπογράμμισε η Κέιτ Γκίλμορ, Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Οι αυτόχθονες γυναίκες κακοποιούνται με τρομακτική συχνότητα και η κυβέρνηση των ΗΠΑ, που ισχυρίζεται ότι προασπίζει τα δικαιώματα των γυναικών, δυστυχώς συμβάλλει στο πρόβλημα», τόνισε ο Λάρι Κοξ, Γενικός Διευθυντής του Αμερικανικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας. «Είναι ντροπή έστω και να υπάρχει στις μέρες μας τέτοια κακοποίηση. Χωρίς άμεσες ενέργειες, αυτή η ήδη επαίσχυντη και εξοργιστική κατάσταση για τις γυναίκες μπορεί να βγει τελείως εκτός ελέγχου. Είναι πλέον καιρός να θέσουμε τέλος σε αυτές τις καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που μαίνονται ανεξέλεγκτες στις ΗΠΑ από την εποχή που ιδρύθηκαν».

Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, με τίτλο «Λαβύρινθος αδικίας: Η παράλειψη προστασίας των αυτοχθόνων γυναικών από τη σεξουαλική βία στις ΗΠΑ», προειδοποιεί ότι τα στατιστικά στοιχεία της κυβέρνησης, όσο ανησυχητικά και αν είναι, δεν αποτυπώνουν παρά ένα ελάχιστο μέρος του πραγματικού προβλήματος, καθώς πολλές γυναίκες φοβούνται τόσο την αναποτελεσματικότητα του συστήματος, ώστε να μην κάνουν καταγγελίες. Σύμφωνα με μία κοινωνική λειτουργό στην Οκλαχόμα, στις 77 τρέχουσες υποθέσεις σεξουαλικών επιθέσεων και ενδοοικογενειακής βίας εναντίον αυτοχθόνων γυναικών, μόνο τρία θύματα έκαναν καταγγελία στην αστυνομία.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει υπονομεύσει, με τη συστηματική υποχρηματοδότηση, την εξουσία του συστήματος δικαιοσύνης των φυλών να ανταποκρίνεται στα εγκλήματα σεξουαλικής βίας. Η ομοσπονδιακή νομοθεσία περιορίζει τις ποινές, που μπορούν να επιβάλουν τα δικαστήρια των φυλών, σε ποινές φυλάκισης μέχρι ενός έτους, ενώ απαγορεύει στα δικαστήρια αυτά να δικάζουν μη Ινδιάνους κατηγορούμενους, παρ' όλο που σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης μέχρι και 86% των δραστών δεν είναι Ινδιάνοι.

Επιπλέον, οι έρευνες της Διεθνούς Αμνηστίας δείχνουν ότι τα ομοσπονδιακά δικαστήρια και τα δικαστήρια των πολιτειών δεν προχωρούν τις υποθέσεις σεξουαλικής βίας εναντίον αυτοχθόνων γυναικών από μη Ινδιάνους δράστες. Ένας πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας ανέφερε στη Διεθνή Αμνηστία ότι «είναι δύσκολο να προχωρήσει η ποινική δίωξη σε υποθέσεις όπου το θύμα είναι Ινδιάνα και ο δράστης δεν είναι». Όταν μια υπόθεση απορριφθεί από ένα πολιτειακό ή ομοσπονδιακό δικαστήριο, δεν υπάρχει σύμφωνα με το ποινικό δίκαιο κανένα άλλο ένδικο μέσο, στο οποίο θα μπορούσε να καταφύγει ένα θύμα βιασμού.

«Όταν οι γέροντες λένε ότι 'πάρα πολλές γυναίκες και παιδιά μας έχουν βιαστεί', κατανοούμε ότι πρέπει να ενωθούμε ώστε να νικήσουμε το σκότος και να σπάσουμε τη σιωπή. Ό,τι δεν αναγνωρίζουμε, το κουβαλάμε μέσα μας», είπε η Ντενίζ Μόρις, Γενική Διευθύντρια και Πρόεδρος του Κέντρου Δικαιοσύνης Ιθαγενών της Αλάσκα και ομιλήτρια κατά την παρουσίαση της έκθεσης στην Ουάσιγκτον. «Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει τόσο τη νομική όσο και την ηθική υποχρέωση να παράσχει στις οργανώσεις των αυτοχθόνων τους απαραίτητους πόρους, ώστε να αρχίσουν να διαμορφώνουν λύσεις και να προωθούν την επούλωση των πληγών και την καλή κατάσταση στις κοινότητες».

Η έκθεση εστιάζει κυρίως σε τρεις περιοχές, που εμφανίζουν διαφορετικά προβλήματα δικαιοδοσίας: την Οκλαχόμα, την Αλάσκα και τον Καταυλισμό του Όρθιου Βράχου της φυλής Σιου στη Βόρεια και Νότια Ντακότα. Το συμπέρασμα της έκθεσης είναι ότι, ανεξάρτητα από την τοποθεσία και το νομικό πλαίσιο, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: πολλές αυτόχθονες γυναίκες, που έχουν υποστεί σεξουαλική βία, δεν βρίσκουν δικαίωση.

Εκτός από την αύξηση της εκπαίδευσης του προσωπικού που έχει καθήκον να ανταποκρίνεται σε κρούσματα σεξουαλικής βίας, η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις αρχές σε επίπεδο ομοσπονδιακό, πολιτειών και τοπικό να λάβουν και άλλα συγκεκριμένα μέτρα για να ελαττώσουν τη σεξουαλική βία και να βελτιώσουν τις υπηρεσίες για τις αυτόχθονες γυναίκες που βιάζονται. Συγκεκριμένα:

� Το Αμερικανικό Κογκρέσο πρέπει να χρηματοδοτήσει πλήρως και να θέσει σε ισχύ τον Νόμο για τη Βία Κατά των Γυναικών και ιδίως το ’ρθρο 19 για τους γηγενείς πληθυσμούς, που αποτελεί ιστορικά την πρώτη προσπάθεια στο πλαίσιο του συγκεκριμένου νόμου να καταπολεμηθεί η βία κατά των αυτοχθόνων γυναικών. Το συγκεκριμένο άρθρο περιλαμβάνει την εκπόνηση μελέτης σε εθνικό επίπεδο για τη σεξουαλική βία κατά των αυτοχθόνων γυναικών, την εκπόνηση μελέτης για τη συχνότητα βλάβης από σεξουαλική βία σε αυτόν τον πληθυσμό και τη δημιουργία ενός Μητρώου Φυλών για να καταγράφονται οι δράστες σεξουαλικών επιθέσεων και τα εντάλματα προστασίας.

� Το Αμερικανικό Κογκρέσο πρέπει να αυξήσει τη χρηματοδότηση του Ινδιάνικου Συστήματος Υγείας και για τις συμβεβλημένες κλινικές με το Σύστημα κλινικές. Τα κονδύλια αυτά πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να εκπαιδευτούν περισσότεροι νοσοκόμοι στη συλλογή στοιχείων από σεξουαλικές επιθέσεις, ώστε τα θύματα να εξετάζονται εγκαίρως και δωρεάν μετά από μία επίθεση. Επιπλέον, το Ινδιάνικο Σύστημα Υγείας πρέπει να διασφαλίσει ότι υπάρχουν οι απαραίτητες διαδικασίες για την ιατρική περίθαλψη των θυμάτων.

� Το Αμερικανικό Κογκρέσο πρέπει να χορηγήσει στις Ινδιάνικες Αρχές τη δικαιοδοσία να διώκουν όλους όσους διαπράττουν εγκλήματα στις περιοχές τους. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να παράσχει την απαραίτητη χρηματοδότηση για αστυνομικές δυνάμεις στις ινδιάνικες περιοχές και στα χωριά αυτοχθόνων στην Αλάσκα, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στη βελτίωση της αστυνόμευσης των αγροτικών περιοχών, καθώς και να παράσχει χρήματα και άλλους πόρους που θα δίνουν τη δυνατότητα στις ινδιάνικες αρχές να δημιουργήσουν και να συντηρήσουν τοπικά δικαστήρια των φυλών.

� Τόσο οι ομοσπονδιακή κυβέρνηση αρχές όσο και οι κυβερνήσεις των πολιτειών πρέπει να συμβουλευτούν τα ινδιάνικα έθνη, ιδίως τις γυναίκες, και να συνεργαστούν μαζί τους ώστε να θεσμοθετήσουν αποτελεσματικά σχέδια δράσης για να θέσουν τέρμα στη σεξουαλική βία εναντίον των αυτοχθόνων γυναικών.

Η Διεθνής Αμνηστία θα συνεχίσει να αγωνίζεται, σε συνεργασία με τις αυτόχθονες γυναίκες, για να αντιμετωπιστούν οι κρίσιμες καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που τεκμηριώνονται σε αυτή την έκθεση. Η έκθεση είναι μέρος της παγκόσμιας εκστρατείας της Διεθνούς Αμνηστίας «Να Σταματήσουμε τη Βία κατά των Γυναικών».

Πληροφορίες και υλικό

- Μπορείτε να βρείτε την έκθεση, με τίτλο «Λαβύρινθος αδικίας: Η παράλειψη προστασίας των αυτοχθόνων γυναικών από τη σεξουαλική βία στις ΗΠΑ», στα αγγλικά στη διεύθυνση http://web.amnesty.org/library/Index/ENGAMR510352007

- Ενημερωτικό υλικό για τις θέσεις και τις ανησυχίες της Διεθνούς Αμνηστίας για τη σεξουαλική βία κατά των αυτοχθόνων γυναικών στην Οκλαχόμα, την Αλάσκα και τον Καταυλισμό του Όρθιου Βράχου της φυλής Σιου στη Βόρεια και Νότια Ντακότα μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση http://web.amnesty.org/library/Index/ENGAMR510702007

- Πληροφορίες για την εκστρατεία της Διεθνούς Αμνηστίας «Να Σταματήσουμε τη Βία κατά των Γυναικών» μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση http://www.amnesty.gr/actforwomen

- Για πληροφορίες και συνεντεύξεις επικοινωνήστε με την Υπεύθυνη Τύπου και Προβολής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, ’ννα Μπότσογλου, τηλ. 210 3600628 (εσωτ. 2).

- Ανακοίνωση: Στις 23 Μαΐου 2007 δίνεται στη δημοσιότητα η Ετήσια Έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για την κατάσταση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.