ΙΡΑΚ: Η ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΠΛΗΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Δημοσιεύθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2007, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
13 Φεβρουαρίου 2007
Η Διεθνής Αμνηστία καταδικάζει τη θανατική ποινή που επιβλήθηκε στον πρώην Αντιπρόεδρο του Ιράκ, Ταχά Γιασίν Ραμαντάν, καθώς με η απόφαση αυτή στερεί από τα θύματα του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν τη γνήσια απονομή δικαιοσύνης και υπονομεύει ακόμα περισσότερο το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη και το δικαίωμα στη ζωή, που είναι θεμελιώδη.

«Με την επιβολή της θανατικής ποινής, το Ανώτατο Ιρακινό Ποινικό Δικαστήριο (SICT) απλώς υποχώρησε στη σχετική απαίτηση του Αναθεωρητικού Τμήματος του Δικαστηρίου, που φαίνεται να παρακινείται περισσότερο από εκδικητικότητα παρά από οποιοδήποτε μέλημα για δικαιοσύνη και δίκαιη δίκη», δήλωσε η Αϊρίν Χαν, Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας. «Η όλη διαδικασία της έφεσης έγινε βιαστικά και φαίνεται ότι ήταν απλά μια διαδικασία-σφραγίδα, που είχε ως στόχο να προσδώσει μια πατίνα νομιμοφάνειας σε ένα αποτέλεσμα που σαφέστατα είχε πολιτικά κίνητρα».

Ο Ταχά Γιασίν Ραμαντάν καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη από το SICT στις 5 Νοεμβρίου 2006 με το πέρας της δίκης για το αλ-Ντουτζαΐλ, όπου, μαζί με τον πρώην Πρόεδρο Σαντάμ Χουσεΐν και έξι άλλους, είχε κατηγορηθεί σε σχέση με τον φόνο 148 ανθρώπων από το αλ-Ντουτζαΐλ, ένα χωριό κυρίως σιιτικό, μετά από αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Σαντάμ Χουσεΐν το 1982. Σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο για το SICT, οι εκτελέσεις πρέπει να πραγματοποιούνται εντός 30 ημερών από τη στιγμή που έχουν επικυρωθεί από το δικαστήριο.

Τρεις από τους κατηγορούμενους καταδικάστηκαν σε θάνατο, ο Σαντάμ Χουσεΐν, ο ετεροθαλής αδελφός του και πρώην επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας (Μουχαμπαράτ) Μπαρζάν Ιμπραχίμ αλ-Τικρίτι και ο πρώην αρχιδικαστής του Επαναστα­τικού Δικαστηρίου ’ουαντ Χαμάντ αλ-Μπαντάρ. Σε τρεις άλλους κατηγορούμενους επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης, ενώ ένας απαλλάχθηκε και αφέθηκε ελεύθερος.

Οι ποινές αυτές επικυρώθηκαν από το Αναθεωρητικό Τμήμα του Δικαστηρίου στις 26 Δεκεμβρίου 2006 και ο Σαντάμ Χουσεΐν εκτελέστηκε τέσσερις ημέρες αργότερα. Οι Μπαρζάν Ιμπραχίμ αλ-Τικρίτι και ’ουαντ Χαμάντ αλ-Μπαντάρ εκτελέστηκαν στις 15 Ιανουαρίου 2007. Ωστόσο, το Αναθεωρητικό Τμήμα εξέφρασε δυσαρέσκεια για την περί­πτωση του Ραμαντάν, θεωρώντας την ποινή ισόβιας κάθειρξης υπερβολικά επιεική, και αποφάσισε να την αναπέμψει στο δικαστήριο ώστε να τη μετατρέψει σε θανατική ποινή.

Ο Σαντάμ Χουσεΐν και οι συγκατηγορούμενοι του, μεταξύ αυτών και ο Ταχά Γιασίν Ραμαντάν, έπρεπε να δικαστούν δίκαια, παρά το μέγεθος των κατηγοριών εναντίον τους, όμως σε γενικές γραμμές η όλη διαδικασία ήταν μια παρωδία, κάτι που θα κάνει ακόμα πιο δύσκολη την εδραίωση του κράτους δικαίου και της δικαιοσύνης στο Ιράκ μετά από δεκαετίες τυραννίας.

«Καλούμε τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό του Ιράκ να αντιδράσουν αμέσως ώστε να αποτρέψουν την εκτέλεση του Ραμαντάν και παροτρύνουμε τους ηγέτες ξένων κρατών, συμπεριλαμβανομένων του Αμερικανού Προέδρου Μπους και του Βρετανού Πρωθυπουργού Μπλερ, να παρέμβουν», κατέληξε η Αϊρίν Χαν.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.