Abdulvacit Haci Isteyfi/Anadolu via Getty Images

ΣΥΡΙΑ: ΟΙ ΦΡΙΚΤΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΑΜΑΧΩΝ ΣΤΙΣ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΕΣ ΑΚΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΘΟΥΝ

Δημοσιεύθηκε στις 11 Μαρτίου 2025, 18:05Εκτύπωση

Αντιδρώντας στις αναφορές εκατοντάδων αμάχων, κυρίως της μειονότητας των Αλαουιτών, που σκοτώθηκαν στις παράκτιες περιοχές της Συρίας, η Περιφερειακή Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας Heba Morayef δήλωσε:

«Οι αρχές πρέπει να δράσουν γρήγορα για να διασφαλίσουν ότι οι άμαχοι προστατεύονται σε οποιεσδήποτε συνεχιζόμενες ή μελλοντικές μάχες και να αποτρέψουν περαιτέρω παράνομες δολοφονίες και άλλες παραβιάσεις. Η αποτυχία να δράσουν αποφασιστικά και να διεξάγουν ανεξάρτητες, αμερόληπτες και αποτελεσματικές έρευνες και να διασφαλίσουν ότι οι δράστες των εγκλημάτων θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη, θα ενθαρρύνει εκείνες/ους που πιστεύουν ότι μπορούν να σκοτώνουν ατιμώρητοι.

«Πέραν των υποχρεώσεών της βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, η κυβέρνηση της Συρίας έχει την υποχρέωση να προασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων όσων ζουν στη Συρία. Οι αρχές πρέπει να αναλάβουν σαφή δράση για την αυστηρή τήρηση των ίσων δικαιωμάτων όλων των Σύρων, μεταξύ άλλων διασφαλίζοντας ότι κανένα άτομο ή ομάδα δεν θα στοχοποιείται με βάση τις πολιτικές του τοποθετήσεις.

Οι αρχές πρέπει να αναλάβουν σαφή δράση για την αυστηρή τήρηση των ίσων δικαιωμάτων όλων των Σύρων, μεταξύ άλλων διασφαλίζοντας ότι κανένα άτομο ή ομάδα δεν θα στοχοποιείται με βάση τις πολιτικές του τοποθετήσεις.

— Heba Morayef, Περιφερειακή Διευθύντρια MENA

«Οι φρικτές εικόνες που αναδύονται από τις ακτές της Συρίας, με τα πτώματα να κείτονται στους δρόμους και οικογένειες να θρηνούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα, αποτελούν μια ζοφερή υπενθύμιση των προηγούμενων κύκλων θηριωδιών που έχουν υποστεί οι άνθρωποι στη Συρία και κινδυνεύουν να πυροδοτήσουν τις θρησκευτικές εντάσεις και να τροφοδοτήσουν περαιτέρω θανατηφόρα βία. Οι Σύροι αξίζουν ένα μέλλον που έχει τις ρίζες του στη δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια, ωστόσο οι κοινότητες για άλλη μια φορά αναγκάζονται να υποστούν αδιανόητες απώλειες.

«Ενώ η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει τη σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής διερεύνησης των γεγονότων και έρευνας και δεσμεύτηκε να παραπέμψει τους υπεύθυνους για εγκλήματα στη δικαιοσύνη, είναι ζωτικής σημασίας η διαδικασία αυτή να είναι πλήρως διαφανής και να διεξάγεται σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Στην επιτροπή έχει ανατεθεί να υποβάλει έκθεση στην Προεδρία εντός 30 ημερών, αλλά τα ευρήματα αυτά πρέπει επίσης να δημοσιοποιηθούν. Χωρίς διαφάνεια, τα θύματα και το ευρύτερο κοινό δεν θα έχουν κανένα λόγο να εμπιστεύονται ότι οι έρευνες διεξήχθησαν με αξιοπιστία και προσοχή.

«Η υπόσχεση του Προέδρου Ahmad al-Sharaa να λογοδοτήσουν οι δράστες των εγκλημάτων «με αποφασιστικότητα και χωρίς επιείκεια» δεν θα σημαίνει πολλά αν η δικαιοσύνη δεν απονεμηθεί με τρόπο που να δίνει προτεραιότητα στη συμμετοχή των θυμάτων, να προασπίζει τα δικαιώματα των ανθρώπων και να απονέμεται αμερόληπτα, ανεξάρτητα από το ποιο άτομο είναι υπεύθυνο.

«Εκτός από την έρευνα υπό την ηγεσία της κυβέρνησης, οι αρχές θα πρέπει να παραχωρήσουν σε ανεξάρτητους εθνικούς και διεθνείς ερευνητές και ερευνήτριες πρόσβαση στη Συρία, συμπεριλαμβανομένων των παράκτιων περιοχών της Συρίας, ώστε να μπορέσουν να διεξάγουν το δικό τους έργο για τη διερεύνηση των γεγονότων.

«Αυτά τα φρικτά γεγονότα υπογραμμίζουν για άλλη μια φορά την επείγουσα ανάγκη λήψης ολοκληρωμένων μέτρων από τις αρχές της Συρίας για την εξασφάλιση της αλήθειας, της δικαιοσύνης και της αποζημίωσης για όλα τα θύματα σοβαρών παραβιάσεων στη Συρία. Τελικά, η απόδοση αλήθειας, δικαιοσύνης και αποζημίωσης αποσκοπεί τόσο στην αποκατάσταση των βλαβών που προκλήθηκαν στα θύματα όσο και στη διασφάλιση ότι η φράση “ποτέ ξανά” σημαίνει πραγματικά ποτέ ξανά».

Ιστορικό

Η οικογένεια Άσαντ, η οποία κυβέρνησε τη Συρία για δεκαετίες, προέρχεται από τη μειονότητα των Αλαουιτών. Τον Νοέμβριο του 2024, η Hay'at Tahrir al- Sham (HTS) και οι συμμαχικές ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης εξαπέλυσαν στρατιωτική επίθεση που οδήγησε στην κατάληψη της επαρχίας του Χαλεπίου. Στις 8 Δεκεμβρίου, οι ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης κατέλαβαν τη Δαμασκό και ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ εγκατέλειψε τη χώρα.

Στις 29 Ιανουαρίου 2025, η Διοίκηση Στρατιωτικών Επιχειρήσεων της Συρίας διόρισε τον πρώην επικεφαλής της HTS, Ahmad al-Sharaa, ως αρχηγό του κράτους κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου. Την ίδια ημέρα, οι μεταβατικές αρχές ανακοίνωσαν ότι όλες οι στρατιωτικές παρατάξεις θα διαλυθούν και θα ενσωματωθούν στους κρατικούς θεσμούς.

Στις 6 Μαρτίου 2025, ένοπλοι πιστοί στην πρώην κυβέρνηση Άσαντ εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον των συριακών κρατικών δυνάμεων ασφαλείας στη Latakia. Σε απάντηση, οι αρχές της Συρίας αντεπιτέθηκαν με την υποστήριξη φιλοκυβερνητικών πολιτοφυλακών.

Αυτό στη συνέχεια κλιμακώθηκε σε μια σειρά επιθέσεων σε πολλές επαρχίες, σύμφωνα με τοπικές πηγές. Μέχρι τις 10 Μαρτίου, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι περισσότεροι από 973 άμαχοι, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν Αλαουίτες, είχαν σκοτωθεί.

Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο εφαρμόζεται σε όλα τα αντιμαχόμενα μέρη που εμπλέκονται στη σύγκρουση στη Συρία. Η κυβέρνηση της Συρίας, της οποίας ηγείται τώρα ο Ahmad al-Sharaa, έχει επίσης υποχρεώσεις από το διεθνές δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων έναντι όλων των ανθρώπων που ζουν στη Συρία.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.