
ΣΥΡΙΑ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΣΟΒΑΡΩΝ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΥΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΑΣΑΝΤ
Αντιδρώντας στην απομάκρυνση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ μετά την κατάληψη της εξουσίας από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης στην πρωτεύουσα Δαμασκό, η Agnès Callamard, Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, δήλωσε:
«Μετά από πάνω από πέντε δεκαετίες βαρβαρότητας και καταπίεσης, ο λαός της Συρίας μπορεί επιτέλους να έχει την ευκαιρία να ζήσει χωρίς φόβο και με σεβασμό στα δικαιώματά του. Υπό την εξουσία του Μπασάρ αλ Άσαντ, και πριν από αυτόν του πατέρα του Χαφέζ αλ Άσαντ, οι Σύροι υπέστησαν μια τρομακτική σειρά παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που προκάλεσαν ανείπωτη ανθρώπινη δυστυχία σε τεράστια κλίμακα. Αυτό περιελάμβανε επιθέσεις με χημικά όπλα, βόμβες βαρελιών και άλλα εγκλήματα πολέμου, καθώς και δολοφονίες, βασανιστήρια, αναγκαστικές εξαφανίσεις και εξοντώσεις που ισοδυναμούν με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Αυτή η ιστορική ευκαιρία πρέπει τώρα να αξιοποιηθεί και να αποκατασταθούν οι σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεκαετιών.
Οι Σύροι έχουν υποστεί μια τρομακτική σειρά παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που προκάλεσαν ανθρώπινο πόνο σε τεράστια κλίμακα... Αυτή η ιστορική ευκαιρία πρέπει τώρα να αξιοποιηθεί και να αποκατασταθούν οι σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεκαετιών.
— Agnès Callamard, Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας
«Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης να απαλλαγούν από τη βία του παρελθόντος. Το πιο σημαντικό βήμα είναι η δικαιοσύνη και όχι η τιμωρία. Καλούμε όλα τα μέρη της παρούσας σύγκρουσης να σεβαστούν πλήρως τους νόμους των ένοπλων συγκρούσεων. Αυτό περιλαμβάνει την υποχρέωση να μην επιτίθενται σε κανένα άτομο που εκφράζει σαφώς την πρόθεση να παραδοθεί, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνητικών δυνάμεων, και να μεταχειρίζονται οποιοδήποτε άτομο συλλαμβάνεται ανθρώπινα.
«Οποιαδήποτε μέτρα προταθούν για να προχωρήσουμε από αυτό το θανατηφόρο κεφάλαιο στην ιστορία της Συρίας πρέπει να έχουν τις ρίζες τους στις αρχές της δικαιοσύνης, της λογοδοσίας και της μη επανάληψης. Οι ύποπτοι για εγκλήματα βάσει του διεθνούς δικαίου και για άλλες σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να διερευνηθούν και, εφόσον είναι δικαιολογημένο, να διωχθούν για τα εγκλήματά τους σε δίκαιες δίκες και χωρίς τη δυνατότητα θανατικής ποινής.
«Για τις οικογένειες των δεκάδων χιλιάδων βίαια εξαφανισμένων ατόμων της Συρίας, η απελευθέρωση κρατουμένων από τις πολλές φυλακές σε ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής φυλακής Saydnaya, δημιουργεί την προοπτική ότι θα μπορούσαν τελικά να ανακαλύψουν την τύχη των αγνοούμενων αγαπημένων τους προσώπων, σε ορισμένες περιπτώσεις μετά από δεκαετίες. Όσο είναι δυνατόν υπό αυτές τις συνθήκες, πρέπει να γίνουν προσπάθειες να συγκεντρωθούν και να διατηρηθούν τα αποδεικτικά στοιχεία για τυχόν εγκλήματα που διαπράχθηκαν, στο παρελθόν ή στο παρόν, ώστε να διασφαλιστεί η απόδοση ευθυνών. Είναι ζωτικής σημασίας να διατηρηθούν τα αρχεία των φυλακών και άλλα έγγραφα, καθώς οι πληροφορίες αυτές θα μπορούσαν να παρέχουν κρίσιμα στοιχεία για την τύχη των εξαφανισμένων ατόμων και να χρησιμοποιηθούν σε μελλοντικές διώξεις και δίκες για εγκλήματα του διεθνούς δικαίου.
«Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να δώσει προτεραιότητα στις φωνές των Σύρων κατά τη διάρκεια αυτής της μετάβασης. Πρέπει να στηρίξουν τα θύματα των φρικαλεοτήτων της κυβέρνησης Άσαντ για να εξασφαλίσουν δικαιοσύνη και αποζημιώσεις για τα εγκλήματα βάσει του διεθνούς δικαίου στη Συρία. Αυτό περιλαμβάνει τη δρομολόγηση υποθέσεων καθολικής δικαιοδοσίας κατά υπόπτων δραστών και τη στήριξη του Διεθνούς, Αμερόληπτου και Ανεξάρτητου Μηχανισμού για τη Συρία (IIIM), καθώς και του οργάνου του ΟΗΕ για Άτομα που Αγνοούνται που συστάθηκε πρόσφατα για να διευκρινίσει την τύχη των εξαφανισμένων ατόμων».
Ιστορικό
Σε δήλωση που μεταδόθηκε ζωντανά από τη συριακή εθνική τηλεόραση την Κυριακή, οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης ισχυρίστηκαν ότι έβαλαν τέλος στο καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και απελευθέρωσαν τους πολιτικούς κρατούμενους. Ο Άσαντ φέρεται να έχει εγκαταλείψει τη χώρα.
Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας «Ανθρώπινο σφαγείο» του 2017 αποκάλυψε πώς οι συριακές αρχές υπό τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ είχαν προβεί σε δολοφονίες, βασανιστήρια, αναγκαστικές εξαφανίσεις, μαζικούς απαγχονισμούς και εξόντωση κρατουμένων - στη στρατιωτική φυλακή Saydnaya, το πιο διαβόητο κέντρο κράτησης της Συρίας - στο πλαίσιο μιας εκτεταμένης και συστηματικής επίθεσης κατά αμάχων που ισοδυναμεί με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Από την έναρξη της εξέγερσης στη Συρία το 2011, η Διεθνής Αμνηστία κατέγραψε πώς οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, με την υποστήριξη της Ρωσίας, επιτέθηκαν επανειλημμένα σε περιοχές που ελέγχονται από ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης, πραγματοποιώντας αδιάκριτες και άμεσες επιθέσεις σε σπίτια αμάχων, νοσοκομεία και ιατρικές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων βομβαρδισμών πυροβολικού και αεροπορικών επιδρομών, συχνά χρησιμοποιώντας μη κατευθυνόμενα όπλα, όπως βόμβες βαρελιών, εμπρηστικά όπλα και διεθνώς απαγορευμένα πυρομαχικά διασποράς.