ΣΥΡΙΑ: ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΛΕΠΙ ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ

Δημοσιεύθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2016, 15:11Εκτύπωση

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Οι παρατεταμένες διαπραγματεύσεις, χαρακτηριζόμενες και από έντονη πολιτικολογία, έφεραν επιτέλους ως αποτέλεσμα το πρόσφατο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που επιτρέπει την αποστολή παρατηρητών του Ο.Η.Ε. στο Χαλέπι.

Τα ψήφισμα έρχεται μετά από ένα Σαββατοκύριακο έντονων διαπραγματεύσεων και υπό την απειλή τρίτου βέτο, μέσα σε τρεις μήνες, από την πλευρά της Ρωσίας.

«Ο κόσμος παρακολουθεί τον τρόπο με τον οποίον ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ανταποκρίνεται στην κατάσταση στο Χαλέπι. Αυτό το σημαντικό μέτρο ήρθε ήδη πολύ αργά, δηλαδή τη στιγμή που εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ζητούν από τη συριακή και τη ρωσική κυβέρνηση να επιτρέψουν την ασφαλή εκκένωση της πόλης και την επιτήρηση της περιοχής από ανεξάρτητους παρατηρητές», δήλωσε η Sherine Tadros, Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για το γραφείο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Ωστόσο, χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν ακόμη παγιδευμένοι σε πολιορκημένες περιοχές στο Ανατολικό Χαλέπι, περιμένοντας για ώρες τον απεγκλωβισμό τους σε θερμοκρασίες κάτω του μηδενός.

— Sherine Tadros, Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για το γραφείο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη

«Οι εκκενώσεις λαμβάνουν χώρα εδώ και μέρες και έχουμε ήδη δει επιθέσεις σε πομπές αμάχων – γιατί πήρε τόσο καιρό να γίνει αυτό το αναγκαίο βήμα; Οι παρατηρητές του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών δεν πρέπει να παρατηρούν μόνο την κατάσταση. Θα πρέπει επίσης να τους επιτραπεί να εξετάζουν τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται».

«Τώρα που το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών πήρε επιτέλους την απόφαση να δράσει, πρέπει να στηριχτεί σε αυτό το πρώτο βήμα και να στείλει επειγόντως παρατηρητές όχι μόνο στο Χαλέπι, αλλά και σε όλες τις περιοχές που εκκενώνονται».

 

Κάθε δευτερόλεπτο μετράει - αρκούν μόλις 10'' για να υπογράψεις την έκκληση της Διεθνούς Αμνηστίας για το Χαλέπι και να ζητήσεις την ασφαλή απομάκρυνση των αμάχων από την περιοχή: https://www.amnesty.gr/action/petitions/20612/syria-apaiteiste-tin-asfal...

 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.