ΙΣΡΑΗΛ/ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ: ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ 7Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, Η ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ ΚΑΤΑΠΑΥΣΗ ΠΥΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΟΜΗΡΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΠΟ ΠΟΤΕ
Τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024 συμπληρώνεται ένας χρόνος από τις φρικτές επιθέσεις της Χαμάς και άλλων παλαιστινιακών ένοπλων ομάδων στο νότιο Ισραήλ, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν περίπου 1.200 άνθρωποι και απήχθησαν περίπου 250. Συμπληρώνεται επίσης ένας χρόνος από την έναρξη της συνεχιζόμενης καταστροφικής ισραηλινής επίθεσης που έχει σκοτώσει περισσότερους από 41.500 ανθρώπους και έχει εκτοπίσει βίαια 1,9 εκατομμύρια στην κατεχόμενη Λωρίδα της Γάζας. Με αφορμή την ημερομηνία αυτή, η Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Agnès Callamard, δήλωσε:
«Η 7η Οκτωβρίου σηματοδοτεί μια ημέρα πένθους για τις Ισραηλινές και τους Ισραηλινούς των οποίων οι αγαπημένοι σκοτώθηκαν και απήχθησαν και για χιλιάδες που συνεχίζουν να εκτοπίζονται από τις αποτρόπαιες επιθέσεις της Χαμάς και άλλων ένοπλων ομάδων.
«Η 7η Οκτωβρίου σηματοδοτεί επίσης ένα χρόνο από την έναρξη της φρικιαστικής επίθεσης των ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα, η οποία σκότωσε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, εκτόπισε βίαια το 90% του πληθυσμού και προκάλεσε μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική καταστροφή, θέτοντας τις Παλαιστίνιες και τους Παλαιστίνιους στη Γάζα σε κίνδυνο γενοκτονίας, όπως αναφέρει το Διεθνές Δικαστήριο.
«Τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τη Χαμάς και άλλες ένοπλες ομάδες, τα οποία ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ερευνά ως εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, είναι φρικτά και εντελώς αδικαιολόγητα. Ένα χρόνο μετά, περίπου 100 όμηροι εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα. Ενώ ορισμένοι όμηροι έχουν επιβεβαιωθεί ως νεκροί, όσες και όσοι είναι ακόμη ζωντανές και ζωντανοί κινδυνεύουν από θάνατο, βασανιστήρια και άλλη κακοποίηση. Οι φόβοι για την ασφάλειά τους έχουν αυξηθεί από τότε που οι ισραηλινές δυνάμεις ανέσυραν τον Αύγουστο τα πτώματα έξι ομήρων και μια επακόλουθη ισραηλινή ιατροδικαστική εξέταση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είχαν πυροβοληθεί λίγο πριν την ανάσυρση. Οι άμαχοι όμηροι πρέπει να απελευθερωθούν αμέσως και να επανενωθούν με τις οικογένειές τους.
«Ταυτόχρονα, στη Γάζα ολόκληρες οικογένειες έχουν αποδεκατιστεί με πολλούς ανθρώπους να μην έχουν ακόμη ξεθάψει τα απομεινάρια των αγαπημένων τους προσώπων από τα ερείπια των κατεστραμμένων σπιτιών τους, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών. Εκατοντάδες οικογένειες στη Γάζα εξακολουθούν να αναζητούν πληροφορίες για τους αγαπημένους τους ανθρώπους που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές χωρίς κατηγορίες ή δίκη, ενώ πολλοί έχουν υποστεί βασανιστήρια.
Καθώς ο πόλεμος μαίνεται χωρίς ορατό τέλος, η ανάγκη για κατάπαυση του πυρός, σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των δικαιωμάτων όλων των θυμάτων στην αλήθεια, τη δικαιοσύνη και την αποζημίωση είναι πιο επιτακτική από ποτέ.
— Agnès Callamard, Γενική Γραμματέας, Διεθνής Αμνηστία
«Καθώς ο πόλεμος μαίνεται χωρίς ορατό τέλος, η ανάγκη για κατάπαυση του πυρός, σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των δικαιωμάτων όλων των θυμάτων στην αλήθεια, τη δικαιοσύνη και την αποζημίωση είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Είναι ντροπή και συλλογική αποτυχία της ανθρωπότητας το γεγονός ότι ένα χρόνο μετά δεν υπάρχει ακόμα κατάπαυση του πυρός, ούτε απελευθέρωση των ομήρων. Τέτοιες φρικαλεότητες δεν θα έπρεπε ποτέ να έχουν διαπραχθεί, πόσο μάλλον να επιτραπεί να συνεχιστούν.
«Αυτή η επέτειος είναι μια απογοητευτική υπενθύμιση της επείγουσας ανάγκης να αντιμετωπιστούν τα βαθύτερα αίτια, να διακοπεί η προμήθεια όπλων σε όλα τα μέρη και να τερματιστεί η μακροχρόνια ατιμωρησία των ισραηλινών δυνάμεων, της Χαμάς και άλλων ένοπλων ομάδων, οι οποίες περιφρονούν το διεθνές δίκαιο για δεκαετίες χωρίς να φοβούνται συνέπειες.
«Ο κόσμος δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσει τα θύματα και την αγωνία των οικογενειών που επλήγησαν. Η ανθρωπιά πρέπει να νικήσει. Η Διεθνής Αμνηστία ζητά άμεση κατάπαυση πυρός και την άνευ όρων άμεση απελευθέρωση των αμάχων ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς και άλλες ένοπλες ομάδες και όλων των Παλαιστινίων που κρατούνται παράνομα από το Ισραήλ».
Ιστορικό
Η Διεθνής Αμνηστία διεξήγαγε ενδελεχείς έρευνες για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στις 7 Οκτωβρίου αλλά και για όσα ακολούθησαν. Η Διεθνής Αμνηστία έχει ζητήσει να λογοδοτήσουν η Χαμάς και άλλες ένοπλες ομάδες για τις σκόπιμες δολοφονίες, τις απαγωγές και τις επιθέσεις χωρίς διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων με ρουκέτες κατά του Ισραήλ. Η Διεθνής Αμνηστία έχει επανειλημμένα ζητήσει την άμεση απελευθέρωση όλων των αμάχων ομήρων που κρατούνται στη Γάζα. Η Διεθνής Αμνηστία έχει επίσης διερευνήσει τα πολλαπλά εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των άμεσων επιθέσεων κατά αμάχων και μη στρατιωτικών αντικειμένων ή των αδιάκριτων και δυσανάλογων επιθέσεων, καθώς και άλλων παράνομων επιθέσεων και της συλλογικής τιμωρίας του άμαχου πληθυσμού. Η Διεθνής Αμνηστία έχει ζητήσει κατάπαυση του πυρός και έχει παροτρύνει τον Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να επισπεύσει την έρευνά του για την κατάσταση στο κράτος της Παλαιστίνης.
Οι παραβιάσεις στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη και στο Ισραήλ άρχισαν πολύ πριν από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. Η Αμνηστία έχει ερευνήσει και καταγγείλει το σκληρό σύστημα απαρτχάιντ και την παράνομη κατοχή του Ισραήλ, το οποίο αποτέλεσε επίσης αντικείμενο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.