© EYAD BABA/AFP via Getty Images

ΕΕ/ΙΣΡΑΗΛ: ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ ΝΑ ΘΕΣΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ

Δημοσιεύθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 2026, 17:35Εκτύπωση

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ πρέπει να αξιοποιήσουν τη συνάντησή τους στις 23 Φεβρουαρίου με τον Νικολάι Μλάντενοφ, Γενικό Διευθυντή του Συμβουλίου Ειρήνης και Ύπατο Εκπρόσωπο για τη Γάζα, για να απαιτήσουν από το Συμβούλιο να εστιάσει στα δικαιώματα των Παλαιστινίων, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.

Η συνάντηση στις Βρυξέλλες πρέπει επίσης να ασχοληθεί με τα ελαττώματα του μηχανισμού του Συμβουλίου Ειρήνης και να διασφαλίσει ότι είναι σύμφωνο με τις υποχρεώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο.

«Το Συμβούλιο Ειρήνης αποτελεί επικίνδυνη επίθεση στο διεθνές δίκαιο και μια προσπάθεια δημιουργίας μιας παράλληλης δομής λήψης αποφάσεων που παρακάμπτει και υπονομεύει τα Ηνωμένα Έθνη και τους διεθνείς θεσμούς δικαιοσύνης.

Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της πρέπει να είναι απολύτως σαφή: ο οργανισμός αυτός δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον ΟΗΕ, το διεθνές πλαίσιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα ή το παγκόσμιο σύστημα δικαιοσύνης που χτίστηκε με κόπο επί δεκαετίες για να υπερασπιστεί τις καθολικές αξίες, τη συνεργασία και την ισότητα.

— Erika Guevara-Rosas, Ανώτερη Διευθύντρια Έρευνας, Προάσπισης, Πολιτικής και Εκστρατειών

«Σε μια εποχή που η νομική προστασία και η δομή των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρωπιστική βοήθεια είναι πιο αναγκαία από ποτέ, η ΕΕ πρέπει να αντισταθεί σθεναρά σε κάθε προσπάθεια υπονόμευσής τους», δήλωσε η Erika Guevara-Rosas, Ανώτερη Διευθύντρια Έρευνας, Προάσπισης, Πολιτικής και Εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας.  
«Απομακρύνοντας την ευθύνη και περιθωριοποιώντας τις Παλαιστίνιες και τους Παλαιστινίους, αυτός ο μηχανισμός εξαλείφει την κεντρική θέση των θυμάτων και των δικαιωμάτων τους, ενώ ταυτόχρονα ομαλοποιεί τις ίδιες τις δυναμικές εξουσίας που έχουν επιτρέψει στην παράνομη κατοχή, το απαρτχάιντ και τη συνεχιζόμενη γενοκτονία των Παλαιστινίων στη Γάζα από το Ισραήλ να συνεχίζονται ατιμώρητα».

«Οποιαδήποτε δέσμευση της ΕΕ δεν θέτει τα δικαιώματα των Παλαιστινίων στο επίκεντρό της κινδυνεύει να καταστεί συνένοχη σε παραβιάσεις, οι οποίες είναι πιθανό να συμβούν εάν αυτός ο θεμελιωδώς ελαττωματικός μηχανισμός δεν καταστεί επειγόντως συμβατός με τα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο».

Πριν από σχεδόν ένα χρόνο, στις 24 Φεβρουαρίου 2025, η ΕΕ φιλοξένησε τον Γκίντεον Σαάρ, υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, στο Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ. Η Ύπατη Εκπρόσωπος Κάγια Κάλλας δήλωσε ότι ήταν «χαρά της να καλωσορίσει» τον υπουργό Εξωτερικών στις Βρυξέλλες και δεσμεύτηκε ότι η ΕΕ θα «συνεχίσει να είναι ένας ειλικρινής, ανοιχτός, βιώσιμος και αξιόπιστος εταίρος για την περιοχή».

Λίγες μέρες αργότερα, το Ισραήλ επανέλαβε την πολιορκία της Γάζας, σκοτώνοντας 15 άτομα από το παραϊατρικό προσωπικό και διασώστριες/ες, διακόπτοντας την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε ένα εργοστάσιο αφαλάτωσης και τερματίζοντας μονομερώς μια εύθραυστη εκεχειρία με μια σειρά θανατηφόρων αεροπορικών επιδρομών που σκότωσαν τουλάχιστον 412 Παλαιστίνιες/ους, μεταξύ των οποίων 174 παιδιά, σε μια από τις πιο αιματηρές ημέρες της γενοκτονίας.

Από την ανακοίνωση της λεγόμενης «κατάπαυσης του πυρός» στις 9 Οκτωβρίου 2025, οι ισραηλινές αρχές συνεχίζουν να διαπράττουν γενοκτονία εναντίον των Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Λωρίδα της Γάζας. Μια αυθαίρετη, συνεχώς μεταβαλλόμενη διαχωριστική γραμμή, γνωστή ως Κίτρινη Γραμμή, δημιουργεί ουσιαστικά μια απαγορευμένη ζώνη για τις/τους Παλαιστίνιες/ους σε σχεδόν το 60% της Λωρίδας της Γάζας, προκαλώντας περαιτέρω μαζικό αναγκαστικό εκτοπισμό των Παλαιστινίων και επιδεινώνοντας τις ήδη απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης, ενώ αποκόπτει τις/τους Παλαιστίνιες/ους από το μεγαλύτερο μέρος των εύφορων γεωργικών τους ζωνών.

Η αναστολή της εγγραφής 37 διεθνών ανθρωπιστικών ΜΚΟ από το Ισραήλ, η οποία θα τεθεί σε ισχύ εντός των επόμενων ημερών, θα οδηγήσει στο κλείσιμο υγειονομικών εγκαταστάσεων και νοσοκομείων πεδίου, στη διακοπή της διανομής τροφίμων και στον αποκλεισμό της παροχής ζωτικής σημασίας φροντίδας στις Παλαιστίνιες και στους Παλαιστινίους σε ολόκληρα τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη. Οι επιπτώσεις είναι πιθανό να είναι καταστροφικές. Οι ιατρικές διακομιδές από τη Γάζα ήδη παρεμποδίζονται, η είσοδος απαραίτητων προμηθειών και εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων ιατρικών προμηθειών, περιορίζεται, και ο σκληρός αποκλεισμός του Ισραήλ συνεχίζεται παρά τις εντολές του Διεθνούς Δικαστηρίου να τον άρει αμέσως.

Το 2025, εγκρίθηκε ένας αριθμός-ρεκόρ νέων οικισμών (54), ιδρύθηκαν φυλάκια (86) και κατεδαφίστηκαν παλαιστινιακά σπίτια στην Περιοχή C (1.269) στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Η βία των εποίκων που υποστηρίζεται από το κράτος και οι ασφυκτικές πολιτικές του Ισραήλ οδήγησαν στον πλήρη ή μερικό εκτοπισμό 22 παλαιστινιακών κοινοτήτων, ενώ οι Παλαιστίνιες/οι γίνονται συστηματικά στόχος αυθαίρετων κρατήσεων χωρίς κατηγορίες ή δίκη και βασανιστηρίων και άλλης κακομεταχείρισης ενώ βρίσκονται στη φυλακή.

Ταυτόχρονα, η Κνέσετ εξετάζει το ενδεχόμενο αλλαγής του νόμου ώστε να επιτρέψει στα ισραηλινά δικαστήρια να επεκτείνουν τη χρήση της θανατικής ποινής με διατάξεις που έχουν σχεδιαστεί για να χρησιμοποιούνται επιλεκτικά κατά των Παλαιστινίων, εδραιώνοντας περαιτέρω το σκληρό σύστημα απαρτχάιντ του Ισραήλ.

«Το Ισραήλ δεν αψηφά απλώς ανοιχτά το διεθνές δίκαιο και υπερβαίνει κάθε κόκκινη γραμμή της ΕΕ, αλλά το κάνει με απόλυτη αδιαφορία, όπως αποδεικνύεται από τις πολυάριθμες δηλώσεις κορυφαίων ισραηλινών πολιτικών. Ωστόσο, η απάντηση της ΕΕ παραμένει κατευναστική – παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα των Παλαιστινίων και τους ίδιους τους κανόνες της ΕΕ», συνέχισε η Guevara-Rosas.

«Οι κενές υποσχέσεις δεν θα εμποδίσουν το Ισραήλ να παραβιάζει κατά βούληση το διεθνές δίκαιο. Υπάρχει μια αυξανόμενη συναίνεση που προτρέπει την ΕΕ να αναλάβει δράση με βάση τις αρχές της. Αυτό σημαίνει την αναστολή της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ, η οποία εξαρτάται από τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την επιβολή ενός συνολικού εμπάργκο όπλων, την επιβολή στοχευμένων κυρώσεων κατά ισραηλινών αξιωματούχων και τον τερματισμό του εμπορίου και των επενδύσεων με τους παράνομους ισραηλινούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

«Τώρα είναι ακριβώς η κατάλληλη στιγμή για να υπερασπιστούμε, να υποστηρίξουμε και να επιβάλουμε το διεθνές δίκαιο. Η εγκατάλειψή του θα αποτελούσε υπαρξιακή απειλή για την ΕΕ και την εγκυρότητά της».

Ιστορικό

Στις 19 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ειρήνης στην Ουάσιγκτον. Προβλέπεται ότι 50 χώρες θα συμμετέχουν στο Συμβούλιο Ειρήνης, με 35 ηγέτες να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον μέχρι στιγμής. Από τα κράτη μέλη της ΕΕ, η Βουλγαρία και η Ουγγαρία συμμετέχουν στο Συμβούλιο Ειρήνης ως μέλη. Η ΕΕ, η Κύπρος, η Τσεχία, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ρουμανία συμμετέχουν ως παρατηρητές.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.