© AFP/Getty Images

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙ ΠΡΟΟΔΟ ΣΤΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΑΤΟΜΩΝ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΦΥΛΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΠΟΦΑΣΗ-ΟΡΟΣΗΜΟ

Δημοσιεύθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2024, 15:53Εκτύπωση
  • Η κυβέρνηση έχει περιθώριο ενός έτους για να παραδώσει ένα εναλλακτικό νομικό πλαίσιο για τα ομόφυλα ζευγάρια
  • Τα ομόφυλα ζευγάρια στο Χονγκ Κονγκ στερούνται αυτή τη στιγμή πολλά δικαιώματα που έχουν τα ετερόφυλα ζευγάρια

Ένα χρόνο μετά την απόφαση-ορόσημο για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων στο Χονγκ Κονγκ, οι αρχές θα πρέπει να παράσχουν μια ενημέρωση για την πρόοδο που έχει γίνει στα σχέδιά τους να αναγνωρίσουν το σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου στην πόλη, δήλωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία.

Στις 5 Σεπτεμβρίου 2023, το Ανώτατο Εφετείο του Χονγκ Κονγκ έκρινε ότι η κυβέρνηση είχε συνταγματική υποχρέωση να παράσχει ένα εναλλακτικό νομικό πλαίσιο για την αναγνώριση του συμφώνου συμβίωσης μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, θέτοντας διετή προθεσμία για τη δημιουργία του.

Αν και η απόφαση δεν απαιτούσε την ισότητα στον γάμο, καθιέρωσε ένα νέο σημείο αναφοράς για τη βελτίωση των δικαιωμάτων και της αναγνώρισης ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού.

«Ένα χρόνο μετά από αυτή την αξιομνημόνευτη νομική νίκη για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα στο Χονγκ Κονγκ, καλούμε την κυβέρνηση να παρέχει ενημέρωση σχετικά με τα σχέδιά της να ενεργήσει βάσει της απόφασης του Δικαστηρίου. Η κυβέρνηση έχει ένα χρόνο περιθώριο για να συμμορφωθεί με την απόφαση, αλλά μέχρι τότε η ισότητα είναι απούσα καθημερινά», δήλωσε η Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Κίνα, Sarah Brooks.

«Η κυβέρνηση πρέπει να λάβει υπόψη της την έκκληση των δικών της δικαστηρίων να διασφαλίσει ότι οι σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου στο Χονγκ Κονγκ αναγνωρίζονται ισότιμα - και στην ίδια βάση και με τα ίδια δικαιώματα και προστασία - όπως εκείνες των ετερόφυλων ζευγαριών».

Η νομοθεσία του Χονγκ Κονγκ δεν αναγνωρίζει αυτή τη στιγμή τις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, με τα ομόφυλα ζευγάρια να μην επιτρέπεται να παντρευτούν ή να συνάψουν οποιαδήποτε μορφή καταχωρημένης συμβίωσης.

Συνεπώς, τα ομόφυλα ζευγάρια εμποδίζονται να απολαμβάνουν τα δικαιώματα που έχουν τα ετερόφυλα ζευγάρια (με ορισμένες εξαιρέσεις εάν έχουν παντρευτεί στο εξωτερικό*). Παραδείγματα μπορούν να βρεθούν σχεδόν σε κάθε πτυχή της ζωής τους.

Αυτή τη στιγμή, τα άτομα που έχουν σχέση με το ίδιο φύλο:

1. Δεν μπορούν να υιοθετήσουν από κοινού παιδιά
2. Δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε τεχνολογίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής
3. Δεν μπορούν να κληρονομήσουν την περιουσία της/του θανούσας/όντος συντρόφου τους χωρίς διαθήκη*
4. Δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση για κοινωνική στέγαση όπως μια «συνηθισμένη οικογένεια»*
5. Δεν μπορούν να απολαμβάνουν τα πιθανά οφέλη από την από κοινού φορολόγηση του εισοδήματος*
6. Δεν μπορούν να επεκτείνουν τις ιατρικές παροχές στον ομόφυλο σύντροφό τους εάν εργάζονται στο δημόσιο*
7. Δεν μπορούν να αντιταχθούν στην αφαίρεση των οργάνων της/του θανούσας/όντος συντρόφου τους για ιατρική έρευνα ή εκπαίδευση
8. Δεν μπορούν να λάβουν άμεση ειδοποίηση εάν η/ο σύντροφός τους πεθάνει στη φυλακή
9. Δεν προστατεύονται από λιγότερο ευνοϊκή μεταχείριση από εργοδότη ως αποτέλεσμα της φροντίδας μιας/ενός συντρόφου σε τελικό στάδιο ασθένειας 

«Η απουσία νομικού πλαισίου για το σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου στο Χονγκ Κονγκ σημαίνει ότι τα ζευγάρια αντιμετωπίζουν διαρθρωτικές διακρίσεις. Είναι καιρός η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ να παράσχει μια διαφανή ενημέρωση σχετικά με την πρόοδο που γίνεται για αυτό το πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένου του μέρους που έχει συνταχθεί, του τρόπου διαβούλευσης με τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα και το πότε θα υποβληθεί στο Νομοθετικό Συμβούλιο της πόλης για συζήτηση», δήλωσε η Sarah Brooks.

«Ο χρόνος τρέχει. Η επέτειος του ενός χρόνου θα πρέπει να αποτελέσει το έναυσμα για την επιτάχυνση των έργων της κυβέρνησης προκειμένου να συμμορφωθεί με την απόφαση του Δικαστηρίου- να επανεξετάσει και να αναθεωρήσει τους νόμους, τις πολιτικές και τις πρακτικές που εισάγουν διακρίσεις με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου και την ίντερσεξ ιδιότητα και να τηρήσει τις υποχρεώσεις της για δικαιώματα για όλες και όλους, ανεξάρτητα από τον τρόπο που προσδιορίζονται και από ποιο άτομο αγαπούν».

Ιστορικό

Στις 5 Σεπτεμβρίου 2023, το Ανώτατο Εφετείο του Χονγκ Κονγκ έδωσε μερική νίκη στον ακτιβιστή Jimmy Sham, Λεσβία, Ομοφυλόφιλο, Αμφιφυλόφιλο, Τρανς και Ίντερσεξ (ΛΟΑΤΚΙ) ακτιβιστή. Το Δικαστήριο έθεσε ένα χρονοδιάγραμμα δύο χρόνων για την κυβέρνηση ώστε να παράσχει ένα εναλλακτικό πλαίσιο για το σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, πράγμα που σημαίνει ότι η διαδικασία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 5 Σεπτεμβρίου 2025.

Ο Sham, ο οποίος παντρεύτηκε τον σύντροφό του στις ΗΠΑ το 2013, ξεκίνησε εκστρατεία για να αναγνωρίσει το Χονγκ Κονγκ τους γάμους ομοφύλων ζευγαριών που έγιναν στο εξωτερικό το 2018, υποστηρίζοντας ότι οι ισχύοντες νόμοι είναι αντισυνταγματικοί.

Αυτή τη στιγμή, το Χονγκ Κονγκ αναγνωρίζει νομικά τον «γάμο» μόνο μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας και δεν αναγνωρίζει τον γάμο ή το σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου ή οποιαδήποτε άλλη μορφή νόμιμης ένωσης.

Οι αρχές δεν έχουν λάβει επαρκή μέτρα για την καταπολέμηση των διακρίσεων σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων ευρύτερα, παρά τη σαφή σύσταση που προκύπτει από την επανεξέταση του Χονγκ Κονγκ το 2022 από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, η οποία έχει αναλάβει την παρακολούθηση της εφαρμογής των υποχρεώσεων της κυβέρνησης που απορρέουν από το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, το Ανώτατο Εφετείο και τα υπόλοιπα δικαστήρια του Χονγκ Κονγκ έκριναν ότι η καθολική άρνηση του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια συνιστά διάκριση, ανοίγοντας την πόρτα σε περιορισμένη πρόοδο, όπως η αποδοχή του δικαιώματος ορισμένων ομόφυλων ζευγαριών σε συζυγική βίζα, παροχές απασχόλησης, κοινή φορολόγηση και κοινωνική στέγαση.

Η Διεθνής Αμνηστία αντιτίθεται στις διακρίσεις στους νόμους περί πολιτικών γάμων με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου και καλεί τα κράτη να αναγνωρίζουν την οικογένεια που επιλέγει το κάθε άτομο, πέρα από σύνορα, όπου αυτό είναι απαραίτητο.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.