©Mamoun Wazwaz/Anadolu via Getty Images

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΝΑ ΚΗΡΥΞΕΙ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΩΝ ΕΔΑΦΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 22 Ιουλίου 2024, 15:52Εκτύπωση

Αντιδρώντας στην ιστορική συμβουλευτική γνωμοδότηση που εξέδωσε το Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔ) σχετικά με τη νομιμότητα των πολιτικών και πρακτικών του Ισραήλ στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη και τις συνέπειες της συμπεριφοράς του Ισραήλ για άλλα κράτη και τον ΟΗΕ, η Erika Guevara Rosas, Ανώτερη Διευθύντρια Έρευνας, Προάσπισης, Πολιτικής και Εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας, δήλωσε:

«Το Διεθνές Δικαστήριο εξέδωσε τη γνωμοδότησή του και το συμπέρασμα είναι ηχηρό και ξεκάθαρο: Η κατοχή και προσάρτηση των Παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ είναι παράνομη και οι νόμοι και οι πολιτικές του που εισάγουν διακρίσεις εις βάρος των Παλαιστινίων παραβιάζουν την απαγόρευση του φυλετικού διαχωρισμού και του απαρτχάιντ.

«Πρόκειται για μια ιστορική δικαίωση των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων που έχουν υποστεί δεκαετίες σκληρότητας και συστηματικών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που απορρέουν από την παράνομη κατοχή του Ισραήλ.

«Η κατοχή είναι βασικός πυλώνας του συστήματος απαρτχάιντ που χρησιμοποιεί το Ισραήλ για να κυριαρχεί και να καταπιέζει τους Παλαιστίνιους, και το οποίο έχει προκαλέσει δεινά σε μαζική κλίμακα. Οι Παλαιστίνιες και οι Παλαιστίνιοι έχουν γίνει μάρτυρες της κατεδάφισης των σπιτιών τους, της απαλλοτρίωσης των εδαφών τους για να χτιστούν και να επεκταθούν εποικισμοί και έχουν αντιμετωπίσει ασφυκτικούς περιορισμούς που διαταράσσουν κάθε πτυχή της καθημερινής τους ζωής, από τον διαχωρισμό οικογενειών και τους περιορισμούς στην ελευθερία μετακίνησης μέχρι την άρνηση πρόσβασης στη γη, το νερό και τους φυσικούς πόρους.

«Η γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου έρχεται σε μια στιγμή που το Ισραήλ παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο σε γιγαντιαία κλίμακα τους τελευταίους εννέα μήνες, πραγματοποιώντας θανατηφόρες και παράνομες επιθέσεις κατά τη διάρκεια της επιδρομής του στην κατεχόμενη Λωρίδα της Γάζας που έχουν στοιχίσει έναν άνευ προηγουµένου φόρο αίματος στους αμάχους. Επίσης, κλιμακώνει τις παράνομες αρπαγές γης στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και επιτρέπει την κατασκευή όλο και περισσότερων εποικισμών στην κατεχόμενη και παράνομα προσαρτημένη Ανατολική Ιερουσαλήμ, με αποτέλεσμα να εδραιώνεται και να διαιωνίζεται η παράνομη κατοχή. Οι ισραηλινές αρχές έχουν επίσης επανειληµµένα αποτύχει να συμμορφωθούν με τα προσωρινά μέτρα που διέταξε το Διεθνές Δικαστήριο για να αποτρέψουν τη γενοκτονία στη Γάζα. Δεν πρέπει να επιτραπεί στο Ισραήλ να καταπατά πλέον το διεθνές δίκαιο.

«Η διεθνής κοινότητα, και ιδίως οι σύμμαχοι του Ισραήλ, πρέπει τώρα να αναλάβουν σαφή δράση για να διασφαλίσουν ότι το Ισραήλ θα τερματίσει την παράνομη κατοχή του, ξεκινώντας με την άμεση διακοπή της επέκτασης των ισραηλινών εποικισμών και την αντιστροφή της προσάρτησης παλαιστινιακών εδαφών, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, και την κατάργηση του βάναυσου συστήματος απαρτχάιντ κατά των Παλαιστινίων. Ο τερματισμός της κατοχής είναι ζωτικής σημασίας για να σταματήσει το επαναλαμβανόμενο μοτίβο παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο το Ισραήλ και τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη.

«Το Ισραήλ πρέπει να αποσύρει τις δυνάμεις του από όλα τα μέρη των κατεχομένων εδαφών, συμπεριλαμβανομένης της Λωρίδας της Γάζας, και να απομακρύνει όλους τους εποίκους από τη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της παράνομα προσαρτημένης Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Το Ισραήλ πρέπει επίσης να σταματήσει να ελέγχει όλες τις πτυχές της ζωής των Παλαιστινίων, καθώς και να παραχωρήσει τον έλεγχο των συνόρων, των φυσικών πόρων, του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων των κατεχομένων εδαφών. Αυτό σημαίνει την άρση του παράνομου αποκλεισμού της Γάζας και τη δυνατότητα στους Παλαιστίνιους να ταξιδεύουν ελεύθερα μεταξύ της Γάζας και της Δυτικής Όχθης».

Ιστορικό

Το Διεθνές Δικαστήριο εξέδωσε τη συμβουλευτική του γνωμοδότηση σχετικά με τις νομικές συνέπειες που απορρέουν από τις πολιτικές και τις πρακτικές του Ισραήλ στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη και τις συνέπειες της συμπεριφοράς του Ισραήλ για άλλα κράτη, μετά από μια 18μηνη διαδικασία που περιελάμβανε δημόσιες ακροάσεις στις οποίες συμμετείχαν περισσότερα από 50 κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Παλαιστίνης, και τρεις διεθνείς οργανισμοί. Η πολυαναμενόμενη συμβουλευτική γνωμοδότηση ανέφερε ότι η κατοχή των Παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ αποτελεί σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Τον Ιούλιο του 2004, το Διεθνές Δικαστήριο εξέδωσε μια πρώτη συμβουλευτική γνωμοδότηση στην οποία διαπίστωνε ότι η κατασκευή του διαχωριστικού τείχους στο εσωτερικό των Κατεχόμενων Παλαιστινιακών Εδαφών έπρεπε να σταματήσει, διότι ήταν αντίθετη προς το διεθνές δίκαιο. Η Διεθνής Αμνηστία είχε επίσης υποστηρίξει ότι η κατασκευή του τείχους παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και συμβάλλει σε σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η αποτυχία της διεθνούς κοινότητας να εφαρμόσει τις συστάσεις της συμβουλευτικής γνωμοδότησης του Διεθνούς Δικαστηρίου του 2004 ενθάρρυνε την περιφρόνηση του Ισραήλ απέναντι στο διεθνές δίκαιο και ενίσχυσε την ατιμωρησία του.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.