©REMKO DE WAAL/ANP/AFP via Getty Images

ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΜΟΡΦΩΘΕΙ ΜΕ ΤΗ ΒΑΣΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ, ΠΟΥ ΤΟ ΔΙΑΤΑΣΣΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Ο,ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΕΙ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ ΣΤΗ ΓΑΖΑ

Δημοσιεύθηκε στις 29 Ιανουαρίου 2024, 10:36Εκτύπωση

Η απόφαση της 26ης Ιανουαρίου του Διεθνούς Δικαστηρίου να διατάξει προσωρινά μέτρα ως απάντηση στην υπόθεση που έφερε η Νότια Αφρική κατά του Ισραήλ για γενοκτονία είναι σημαντικό βήμα που θα μπορούσε να συμβάλει στην προστασία του παλαιστινιακού λαού στην κατεχόμενη Λωρίδα της Γάζας από περαιτέρω δεινά και ανεπανόρθωτη βλάβη, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.

Η άμεση κατάπαυση του πυρός από όλα τα μέρη παραμένει απαραίτητη και, παρότι δεν διατάχθηκε από το δικαστήριο, είναι η πιο αποτελεσματική προϋπόθεση για την εφαρμογή των προσωρινών μέτρων και τον τερματισμό των πρωτοφανών δεινών των αμάχων.

Agnès Callamard, γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας

Η απόφαση που εκδόθηκε από το Διεθνές Δικαστήριο διέταξε έξι προσωρινά μέτρα, μεταξύ των οποίων το Ισραήλ να απέχει από πράξεις που περιλαμβάνονται στη σύμβαση για τη γενοκτονία, να αποτρέπει και να τιμωρεί την άμεση και δημόσια υποκίνηση σε γενοκτονία και να λαμβάνει άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για να εξασφαλίζει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους στη Γάζα. Σημαντικό, το δικαστήριο διέταξε επίσης το Ισραήλ να διαφυλάξει τα αποδεικτικά στοιχεία της γενοκτονίας και να υποβάλει έκθεση στο δικαστήριο, εντός ενός μηνός, για όλα τα μέτρα που έλαβε σύμφωνα με την εντολή του.

«Η σημερινή απόφαση αποτελεί έγκυρη υπενθύμιση του κρίσιμου ρόλου του διεθνούς δικαίου στην πρόληψη της γενοκτονίας και στην προστασία όλων των θυμάτων θηριωδιών. Στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα ότι ο κόσμος δεν θα παρακολουθεί σιωπηλός το Ισραήλ να συνεχίζει μια ανελέητη στρατιωτική εκστρατεία αποδεκατισμού του πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας και εξαπόλυσης θανάτου, φρίκης και πόνου κατά των Παλαιστινίων σε πρωτοφανή κλίμακα», δήλωσε η Agnès Callamard, γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας».

«Ωστόσο, η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου από μόνη της δεν μπορεί να βάλει τέλος στις θηριωδίες και την καταστροφή που βιώνουν οι κάτοικοι της Γάζας.  Τα ανησυχητικά σημάδια γενοκτονίας στη Γάζα και η κατάφωρη περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου από το Ισραήλ υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για αποτελεσματική, ενιαία πίεση στο Ισραήλ να σταματήσει την επίθεσή του κατά των Παλαιστινίων. Η άμεση κατάπαυση του πυρός από όλα τα μέρη παραμένει απαραίτητη και, παρότι δεν διατάσσεται από το Δικαστήριο, είναι η πιο αποτελεσματική προϋπόθεση για την εφαρμογή των προσωρινών μέτρων και τον τερματισμό των πρωτοφανών δεινών των πολιτών».

Άντρας κουβαλάει στην πλάτη του φιάλη προπανίου ενώ περπατάει ανάμεσα σε συντρίμμια στον καταυλισμό Jabalia για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στην πόλη της Γάζας στις 11 Οκτωβρίου 2023 - ©Mahmud Hams/AFP via Getty Images

«Το διακύβευμα δεν θα μπορούσε να είναι υψηλότερο. Τα προσωρινά μέτρα του Διεθνούς Δικαστηρίου δείχνουν ότι, κατά την άποψη του δικαστηρίου, η επιβίωση των Παλαιστινίων στη Γάζα βρίσκεται σε κίνδυνο. Η ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει να συμμορφωθεί με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου αμέσως. Όλα τα κράτη, συμπεριλαμβανομένων όσων ήταν επικριτικά ή αντιδρούσαν στην υποβολή της υπόθεσης γενοκτονίας από τη Νότια Αφρική, έχουν σαφές καθήκον να διασφαλίσουν την εφαρμογή αυτών των μέτρων. Οι παγκόσμιοι ηγέτες των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας και άλλων κρατών της Ε.Ε. πρέπει να δείξουν τον σεβασμό τους στη νομικά δεσμευτική απόφαση του δικαστηρίου και να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να τηρήσουν την υποχρέωσή τους να αποτρέψουν τη γενοκτονία. Αν δεν το πράξουν, αυτό θα αποτελέσει σοβαρό πλήγμα για την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη στη διεθνή έννομη τάξη».

Τα κράτη πρέπει επίσης να λάβουν επειγόντως μέτρα για την πρόληψη των συνεχιζόμενων διεθνών εγκλημάτων, μεταξύ άλλων με την επιβολή συνολικού εμπάργκο όπλων κατά του Ισραήλ και των παλαιστινιακών ένοπλων ομάδων.

Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και άλλα κράτη της Ε.Ε. πρέπει να δείξουν τον σεβασμό τους στη νομικά δεσμευτική απόφαση του δικαστηρίου και να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να τηρήσουν την υποχρέωσή τους να αποτρέψουν τη γενοκτονία.

Agnès Callamard, γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας

Η Διεθνής Αμνηστία έχει προειδοποιήσει για τον κίνδυνο γενοκτονίας στη Γάζα λόγω του σοκαριστικά υψηλού αριθμού νεκρών μεταξύ των Παλαιστινίων, της εκτεταμένης καταστροφής που προκαλείται από τους ανηλεείς βομβαρδισμούς του Ισραήλ και της εσκεμμένης άρνησης ανθρωπιστικής βοήθειας στο πλαίσιο του συνεχιζόμενου παράνομου αποκλεισμού, τα οποία προκαλούν τρομακτικά επίπεδα πόνου στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας. Άλλα προειδοποιητικά σημάδια περιλαμβάνουν την αύξηση της ρατσιστικής και απάνθρωπης ρητορικής από ορισμένους Ισραηλινούς κυβερνητικούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του Ισραηλινού πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου, και το ιστορικό του Ισραήλ που καταπιέζει και κάνει διακρίσεις εις βάρος των Παλαιστινίων στο πλαίσιο του συστήματος απαρτχάιντ. Μπροστά σε έναν σοβαρό κίνδυνο γενοκτονίας, όλα τα κράτη έχουν την υποχρέωση βάσει του διεθνούς δικαίου να ενεργούν για να αποτρέψουν τη διάπραξη γενοκτονίας.

Περισσότερες/-οι από 26.000 Παλαιστίνιες/-οι, κυρίως άμαχοι, έχουν σκοτωθεί από τον ανελέητο βομβαρδισμό της Γάζας από το Ισραήλ, ενώ περίπου 10.000 πιστεύεται ότι εξακολουθούν να αγνοούνται κάτω από τα ερείπια. Τουλάχιστον 1,8 εκατομμύρια Παλαιστίνιες/-οι έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας και στερούνται πρόσβασης σε επαρκή τρόφιμα, νερό, καταφύγιο, αποχέτευση και ιατρική βοήθεια. 

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί το Ισραήλ, τη Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες να αναστείλουν αμέσως όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα. Το Ισραήλ πρέπει να άρει την παράνομη και απάνθρωπη πολιορκία του και να επιτρέψει την απρόσκοπτη και άνευ όρων ροή τής απελπιστικά αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας στις/στους Παλαιστίνιες/-ους, που υποφέρουν από έναν σκόπιμα κατασκευασμένο λιμό. Καλούμε τη Χαμάς και τις άλλες ένοπλες παλαιστινιακές ομάδες να απελευθερώσουν όλους τους υπόλοιπους αμάχους ομήρους.

Ιστορικό

Στις 29 Δεκεμβρίου 2023, η Νότια Αφρική προσέφυγε κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο στο πλαίσιο της Σύμβασης για την Πρόληψη και την Τιμωρία του Εγκλήματος της Γενοκτονίας, με αφορμή τους ισχυρισμούς για γενοκτονία κατά του παλαιστινιακού λαού μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου 2023 από τη Χαμάς και άλλες ένοπλες ομάδες, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν σχεδόν 1.200 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, στο Ισραήλ και περίπου 240 άνθρωποι κρατήθηκαν όμηροι. Οι ακροάσεις σχετικά με το αίτημα της Νότιας Αφρικής για τη λήψη προσωρινών μέτρων πραγματοποιήθηκαν στη Χάγη στις 11 και 12 Ιανουαρίου 2024.

Η 84σέλιδη κατάθεση της Νότιας Αφρικής κατηγορεί το Ισραήλ για πράξεις και παραλείψεις «γενοκτονικού χαρακτήρα, καθώς διαπράττονται με την απαιτούμενη ειδική πρόθεση ... να καταστρέψουν τους Παλαιστίνιους στη Γάζα ως μέρος της ευρύτερης παλαιστινιακής εθνικής, φυλετικής και εθνοτικής ομάδας».

Το Διεθνές Δικαστήριο είναι το κύριο δικαστικό όργανο των Ηνωμένων Εθνών. Δεν ασχολείται με την ατομική ποινική ευθύνη, αλλά ο ρόλος του είναι να επιλύει, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, νομικές διαφορές που του υποβάλλονται από κράτη, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν την ερμηνεία, την εφαρμογή ή την εκπλήρωση της Σύμβασης για τη Γενοκτονία και την ευθύνη ενός κράτους για γενοκτονία.

Το άρθρο 94 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών προβλέπει ότι οι αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου είναι δεσμευτικές για τα μέρη της διένεξης και ότι, εάν δεν εφαρμοστούν, τότε πρέπει να προσφύγουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο μπορεί να διατυπώσει συστάσεις ή να αποφασίσει μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την εκτέλεση της απόφασης.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.