ΤΟΥΡΚΙΑ: Η ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ ΚΑΤΑΡΡΑΚΩΝΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Δημοσιεύθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 2018, 14:05Εκτύπωση

Η Διεθνής Αμνηστία δηλώνει πως η απόφαση να συνεχιστεί η κράτηση του Προέδρου της Διεθνούς Αμνηστίας λίγες ώρες αφότου το δικαστήριο διέταξε την αποφυλάκισή του πρέπει να αποσυρθεί άμεσα και ο Taner Kılıç να αφεθεί ελεύθερος.

Τις τελευταίες 24 ώρες έχουμε γίνει μάρτυρες μιας τεράστιας παρωδίας της δικαιοσύνης. Το να αφήνεται ελεύθερος μόνο και μόνο για του στερήσουν ανάλγητα την ελευθερία του δεν συγκλονίζει μόνο την οικογένειά του αλλά και όλους όσοι μάχονται για τη δικαιοσύνη στην Τουρκία

— Salil Shetty,Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας 

 «Η τελευταία αυτή εξέλιξη της απάνθρωπης κράτησής του γκρέμισε τις ελπίδες του Taner, της γυναίκας του και των παιδιών του που περίμεναν στις πύλες των φυλακών όλη μέρα για να τον καλωσορίσουν και να τον αγκαλιάσουν».

Η απόφαση να συνεχιστεί η δίκη του Taner αποτελεί μία πρόσφατη δικαστική εξέλιξη, αφού χθες το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης ενέκρινε την υπό όρους αποφυλάκισή του. Ο εισαγγελέας άσκησε έφεση στην απόφαση του δικαστηρίου και έτσι ένα δεύτερο δικαστήριο την έκανε δεκτή με αποτέλεσμα ο Taner αντί να αφεθεί ελεύθερος. να μεταφερθεί από τη φυλακή της Σμύρνης, όπου βρισκόταν υπό κράτηση από τον Ιούνιο, στη χωροφυλακή.

 «Η εξέλιξη της υπόθεσης του Taner φανερώνει την κρίση που περνά το δικαστικό σύστημα της Τουρκίας, αφού καταστρέφει ζωές και υποσκάπτει το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη.

«Καταπατώντας τη δικαιοσύνη, παραβλέποντας τα συντριπτικά στοιχεία υπέρ του και συνεχίζοντας να κρατούν τον Taner στη φυλακή, το μόνο που καταφέρνουν είναι να μας κάνουν να αγωνιζόμαστε ακόμα περισσότερο για την απελευθέρωσή του. Ήδη πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν ζητήσει να αφεθεί ελεύθερος. Δεν θα έπρεπε να είχε συλληφθεί ποτέ και δεν θα σταματήσουμε μέχρι να απελευθερωθεί.

Το επόμενο δικαστήριο αναμένεται για τις 21 Ιουνίου του 2018

 

 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.