ΤΟΥΡΚΙΑ: ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ ΚΑΘΩΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ

Δημοσιεύθηκε στις 29 Ιανουαρίου 2018, 14:33Εκτύπωση

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι από 194 χώρες και επικράτειες απαιτούν την απελευθέρωση του Προέδρου της Διεθνούς Αμνηστίας, Taner Kılıç και την απόσυρση των κατηγοριών τόσο εναντίον του ίδιου όσο και των άλλων 10 υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς η δίκη τους συνεχίζεται στις 31 Ιανουαρίου.

Οι 11 υπερασπιστές έρχονται αντιμέτωποι με ψευδείς κατηγορίες, οι οποίες αποτελούν πολιτικά στοχευμένες διώξεις που αποσκοπούν στην φίμωση όσων ασκούν κριτική στην Τουρκία. Εάν καταδικαστούν, αντιμετωπίζουν μέχρι και 15 χρόνια φυλάκισης.

«Με βάση τα συντριπτικά στοιχεία που αποδεικνύουν την αθωότητά του και χωρίς να υπάρχει καμία απόδειξη εναντίον του, η απελευθέρωση  του Taner έπρεπε να είχε επέλθει εδώ και καιρό. Το γεγονός ότι έχει περάσει σχεδόν 8 μήνες στη φυλακή είναι ενδεικτικό του άκρως προβληματικού δικαστικού συστήματος της Τουρκίας και του ανελέητου κυνηγητού της κυβέρνησης προς όσους υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα», είπε η Gauri van Gulik, Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη. Η σημερινή ακρόαση αποτελεί άλλη μια ευκαιρία να μπει ένα τέλος σε αυτό το ολοφάνερα εσφαλμένο κατηγορητήριο και να επιτραπεί σε αυτόν τον αγωνιζόμενο υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να επιστρέψει στην οικογένειά του και να συνεχίσει το έργο του. Το δικαστήριο οφείλει να απελευθερώσει τον Taner και να σταματήσει αυτήν την παρωδία μια και καλή».

Υπόβαθρο                                          

Ο Πρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας της Τουρκίας, Taner Kılıç, βρίσκεται υπό κράτηση από τις 6 Ιουνίου του 2017. Οι υπόλοιποι δέκα ακτιβιστές, συμπεριλαμβανομένης και της İdil Eser, Διευθύντριας της Διεθνούς Αμνηστίας της Τουρκίας, φυλακίστηκαν ένα μήνα αργότερα. Οι οκτώ από αυτούς παρέμειναν στη φυλακή για περίπου τέσσερις μήνες και αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση κατά τη διάρκεια της πρώτης δίκης τους τον Οκτώβρη.

Όλοι τους κατηγορούνται για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση», μια αβάσιμη κατηγορία, η οποία μέχρι στιγμής δεν αποδειχθεί με απτά στοιχεία από τους κατήγορους.Ο Taner Kılıç  κατηγορείται πως κατέβασε και χρησιμοποίησε την εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων ByLock, με την οποία -σύμφωνα με τους κατήγορους- επικοινωνούν τα μέλη του δικτύου του Gülen. Παρ’ όλα αυτά, οι δύο ανεξάρτητες εγκληματολογικές αναλύσεις του τηλεφώνου του Taner που διεξήγε η Διεθνής Αμνηστία, δεν εντόπισαν κανένα ίχνος της εφαρμογής στο κινητό του. Μέχρι στιγμής, οι κατήγοροι δεν έχουν παραδώσει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει την ενοχή του.

Τον τελευταίο μήνα, οι  τουρκικές αρχές παραδέχτηκαν πως χιλιάδες άνθρωποι έχουν κατηγορηθεί εσφαλμένα πως κατέβασαν το ByLock και δημοσίευσαν μια λίστα που περιείχε τους αριθμούς 11.480 χρηστών κινητού τηλεφώνου, γεγονός που οδήγησε σε μαζικές απελευθερώσεις. Ο Taner δεν βρίσκεται ακόμα στη λίστα όσων πρόκειται να απελευθερωθούν.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι από 194 χώρες και επικράτειες  έχουν υπογράψει της εκκλήσεις της Διεθνούς Αμνηστίας απαιτώντας την απελευθέρωση του Taner Kılıç και των άλλων υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το περασμένο καλοκαίρι που συνελήφθησαν. Μεγάλο πλήθος διάσημων προσώπων έχουν απευθύνει κάλεσμα για την απελευθέρωση του Taner και την απόσυρση των κατηγοριών εναντίον των 10 της  Κωνσταντινούπολης.

Μία αντιπροσωπεία διευθυντών της Διεθνούς Αμνηστίας από όλο τον κόσμο θα παραστεί στη δίκη, κάνοντας live αναμετάδοση μέσω tweets και θα είναι διαθέσιμοι για συνεντεύξεις. Αυτοί είναι οι (Ηνωμένο Βασίλειο - @KateAllenAI), Markus Beeko (Γερμανία- @mnbeeko), Sylvie Brigot-Vilain (Γαλλία- @sylviebrigot), Jon Peder Egernaes (Νορβηγία- @johnpeder) και η Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη Gauri van Gulik (@GaurivanGulik). Ακολουθήστε επίσης τον Ερευνητή της Διεθνούς Αμνηστίας για την Τουρκία Andrew Gardner @andrewegardner.

 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.