Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΡΑΤΕΙΤΑΙ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΣ

Δημοσιεύθηκε στις 27 Οκτωβρίου 2017, 12:58Εκτύπωση

Σε συνέχεια της απόφασης ενός δικαστηρίου της Σμύρνης να μην αποφυλακιστεί ο υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Taner Kılıç, ο Salil Shetty, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας δήλωσε:

«Τις τελευταίες 24 ώρες έχουμε δει τα δίδυμα χέρια του ασταθούς συστήματος δικαιοσύνης της Τουρκίας εν δράση. Ενώ σε κάποιον χορηγείται την ελευθερία, κάποιος άλλος, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με εξίσου αβάσιμες κατηγορίες, την στερείται». 

Τα δίδυμα χέρια του ασταθούς συστήματος δικαιοσύνης της Τουρκίας εν δράση: ενώ σε κάποιον χορηγείται την ελευθερία, κάποιος άλλος την στερείται.

Salil Shetty, Διεθνής Αμνηστία

«Η απελευθέρωση των 10 της Κωνσταντινούπολης, αργά χθες το βράδυ επανέφερε σε κάποιο βαθμό την εμπιστοσύνη στο δικαστικό σύστημα της Τουρκίας. Σήμερα, αυτή η εμπιστοσύνη έχει ξεθωριάσει.»

«Οι τουρκικές αρχές έχουν επανειλημμένα και δημόσια ισχυριστεί την ενοχή του Taner Kılıç, με βάση υποτιθέμενες και μη υποστηριζόμενες κατηγορίες.»

Η απελευθέρωση των 10 της Κωνσταντινούπολης, αργά χθες το βράδυ επανέφερε σε κάποιο βαθμό την εμπιστοσύνη στο δικαστικό σύστημα της Τουρκίας. Σήμερα, αυτή η εμπιστοσύνη έχει ξεθωριάσει

Salil Shetty, Διεθνής Αμνηστία

 «Θα συνεχίσουμε ακάθεκτοι την εκστρατεία για την απελευθέρωση του προέδρου μας και την άρση των κατηγοριών εναντίον όλων των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.»

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ

Ο δικαστής δέχτηκε την αίτηση του εισαγγελέα να ενώσει την υπόθεση του Taner με την υπόθεση εναντίον των 10 υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συνελήφθησαν σε εργαστήριο εκτός της Κωνσταντινούπολης, με βάση τους αβάσιμους ισχυρισμούς του ότι ο Taner γνώριζε τις προετοιμασίες για τη συνάντηση και ήταν σε επικοινωνία με την διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας Τουρκίας, İdil Eser, σχετικά με την παρουσία της σε αυτή.

Θα συνεχίσουμε ακάθεκτοι την εκστρατεία για την απελευθέρωση του προέδρου μας και την άρση των κατηγοριών εναντίον όλων των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Salil Shetty, Διεθνής Αμνηστία

Ο Taner Kılıç, πρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας, κατηγορείται για «συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση Fethullah Gülen». Αυτή η κατηγορία βασίζεται στον ισχυρισμό ότι κατέβασε και χρησιμοποίησε την εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων ByLock, η οποία  υποτίθεται ότι χρησιμοποιείται από το κίνημα Gülen για επικοινωνία. Ωστόσο, δύο ανεξάρτητες εγκληματολογικές αναλύσεις του τηλεφώνου του Taner, τις οποίες ανέθεσε η Διεθνής Αμνηστία, διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχει κανένα ίχνος που να αποδεικνύει ότι το Bylock έχει υπάρξει στο τηλέφωνό του.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.