ΣΟΥΔΑΝ: Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΟΤΙ 2,2 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΤΟ ΝΤΑΡΦΟΥΡ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΑΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα,6 Μαρτίου 2009
Η Διεθνής Αμνηστία προειδοποίησε σήμερα ότι 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν κίνδυνο λιμοκτονίας και ασθενειών ως συνέπεια της χθεσινής απόφασης της σουδανικής κυβέρνησης να απελάσει περισσότερους από 10 φορείς ανθρωπιστικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων των Oxfam, Care, Save the Children και των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.
«Δεν είναι ώρα να παίζονται πολιτικά παιχνίδια τη στιγμή που διακυβεύονται εκατομμύρια ζωές», δήλωσε η Ταουάντα Χοντόρα (Tawanda Hondora), Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Προγράμματος Έρευνας και Δράσης της Διεθνούς Αμνηστίας για την Αφρική. «Οι συγκεκριμένοι φορείς βοήθειας παρέχουν τον κύριο όγκο της ανθρωπιστικής βοήθειας που έχουν ανάγκη περισσότεροι από δύο εκατομμύρια ευάλωτοι ανθρώποι.»
«Απελαύνοντας ανθρωπιστικούς φορείς, η σουδανική κυβέρνηση κρατά ουσιαστικά ολόκληρο τον πληθυσμό του Νταρφούρ σε ομηρία, μια επιθετική πράξη, η οποία πρέπει να καταδικαστεί με τον εντονότερο δυνατό τρόπο από την Αφρικανική Ένωση, το Σύνδεσμο Αραβικών Κρατών και τη διεθνή κοινότητα συνολικά.»
Οι απελάσεις πραγματοποιήθηκαν έπειτα από την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να εκδώσει ένταλμα σύλληψης του Σουδανού Προέδρου Ομάρ Αλ Μπασίρ με την κατηγορία ότι ευθύνεται για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Άλλοι φορείς βοήθειας αντιμετώπισαν κατάσχεση των περιουσιακών τους στοιχείων.
«Ο πληθυσμός του Νταρφούρ, ο οποίος είναι εκείνος που έχει υποφέρει περισσότερο από τη σύγκρουση αυτή τα τελευταία έξι χρόνια, τώρα τιμωρείται από την ίδια την κυβέρνησή του, που απαντά έτσι στο ένταλμα σύλληψης», τόνισε η Ταουάντα Χοντόρα.
«Οι σουδανικές αρχές πρέπει αμέσως να ανακαλέσουν την απόφαση απέλασης και αναστολής της λειτουργίας των βασικών φορέων ανθρωπιστικής βοήθειας και να τους επιτρέψουν να συνεχίσουν να εργάζονται για τη διάσωση ανθρωπίνων ζωών. Η εναλλακτική εξέλιξη είναι εντελώς αδιανόητη.»
Η Αφρικανική Ένωση πραγματοποίησε σήμερα επείγουσα συνάντηση για να συζητήσει το ένταλμα σύλληψης. Ο Σύνδεσμος Αραβικών Κρατών συνεδρίασε εχθές και εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον Πρόεδρο Αλ Μπασίρ. Η Διεθνής Αμνηστία απηύθυνε έκκληση στο Συμβούλιο Ειρήνης και Ασφαλείας της Αφρικανικής Ένωσης να διεξαγάγει ειδική ακρόαση, προκειμένου να εξετάσει το αίτημα της πρόσβασης, με την προοπτική να διασφαλίσει την επιστροφή των ανθρωπιστικών φορέων στο Νταρφούρ.
«Όπως κάθε χώρα, το Σουδάν έχει ευθύνη, βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, να διασφαλίζει πρόσβαση σε διεθνή βοήθεια στους ανθρώπους που τη χρειάζονται. Η ύπαρξη εντάλματος σύλληψης για τον πρόεδρο της χώρας είναι εντελώς άσχετη με αυτό το θέμα», κατέληξε η Ταουάντα Χοντόρα.
Σημείωση προς τους συντάκτες:
Βάσει του Διεθνούς Συμφώνου για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτισμικά Δικαιώματα, το οποίο έχει επικυρώσει και το Σουδάν, η σουδανική κυβέρνηση υποχρεούται να μην προβαίνει σε πράξεις που παραβιάζουν τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτισμικά δικαιώματα των πολιτών της και να αναζητά διεθνή υποστήριξη, αν δεν είναι σε θέση να φέρει εις πέρας τις υποχρεώσεις της.