Ο.Η.Ε.: ΜΕ ΕΝΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΛΕΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΝΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΕΙ ΤΟΝ ΕΠΟΙΚΙΣΜΟ ΤΩΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΩΝ ΕΔΑΦΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 2016, 13:12Εκτύπωση

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Κατόπιν της υιοθέτησης του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών το οποίο καλεί το Ισραήλ να σταματήσει την εποικιστική δραστηριότητά του στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη (ΚΠΕ), η Sherine Tadros, Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, δήλωσε:

«Στο τέλος μιας επαίσχυντης χρονιάς για το Συμβούλιο Ασφαλείας, κατά την οποία ορισμένες διαφωνίες εμπόδισαν επανειλημμένα την υιοθέτηση νευραλγικών ψηφισμάτων για την προστασία των πλέον ευάλωτων πληθυσμών, η υιοθέτηση ενός σχεδίου απόφασης που καταδικάζει την παράνομη εποικιστική δραστηριότητα του Ισραήλ αποτελεί ευπρόσδεκτο βήμα.

»Είναι η πρώτη φορά, έπειτα από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, που υιοθετείται ένα τέτοιο ψήφισμα. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα, η εποικιστική δραστηριότητα όχι μόνο συνεχιζόταν, αλλά οι ρυθμοί της επιταχύνονταν.

»Το ψήφισμα περιλαμβάνει και μία καίρια απαίτηση σύμφωνα με την οποία οι ισραηλινές αρχές πρέπει να σταματήσουν άμεσα όλες τις εποικιστικές δραστηριότητές τους στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Τέτοιου είδους δραστηριότητες συνιστούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και, σύμφωνα με το Καταστατικό της Ρώμης για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, συνιστούν έγκλημα πολέμου.

— Sherine Tadros, Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη

»Καλωσορίζουμε επίσης την υιοθέτηση του ψηφίσματος καθώς αναγνωρίζει επίσημα τον παράνομο χαρακτήρα των ισραηλινών εποικισμών. Η Διεθνής Αμνηστία αγωνίζεται για αυτό το ζήτημα εδώ και πολλά χρόνια. Η ισραηλινή πολιτική των εποικισμών είναι εγγενώς μεροληπτική και έχει οδηγήσει σε σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως είναι η καταστροφή σπιτιών, οι αναγκαστικές εξώσεις, οι εξωδικαστικές εκτελέσεις, οι αυθαίρετες κρατήσεις και η συλλογική τιμωρία των Παλαιστινίων.

»Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει τώρα να διασφαλίσει ότι το ψήφισμα θα γίνει σεβαστό. Στην πραγματικότητα, θα πρέπει να προχωρήσει και σε άλλα βήματα και να απαιτήσει από το Ισραήλ όχι μόνο να εκπληρώσει τις νόμιμες υποχρεώσεις του, αλλά και να κατεδαφίσει τους οικισμούς και να μετεγκαταστήσει τους εποίκους τους εκτός των Κατεχόμενων Παλαιστινιακών Εδαφών. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη».

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.