ΙΣΡΑΗΛ & ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ: Ο ΟΗΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΕΡΓΗΣΕΙ ΑΜΕΣΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΚΟΛΝΤΣΤΟΟΥΝ
Δελτίο Τύπου
Αθήνα, 2 Οκτωβρίου 2009
Καθώς το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ολοκληρώνει τις συζητήσεις αυτής της εβδομάδας για την έκθεση Γκόλντστοουν, η Διεθνής Αμνηστία καλεί το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να παραπέμψει την έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ χωρίς καθυστέρηση.
Αυτήν την εβδομάδα, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ συνεδρίασε στη Γενεύη προκειμένου να συζητήσει τα πορίσματα και τις συστάσεις της έκθεσης της Εξεταστικής των Πραγμάτων Αποστολής του Δικαστή Ρίτσαρντ Γκόλντστοουν για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, οι οποίες διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στη Γάζα και το νότιο Ισραήλ από τις 27 Δεκεμβρίου 2008 μέχρι τις 18 Ιανουαρίου 2009.
Η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει την απογοήτευσή της διότι το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, λαμβάνοντας σήμερα την απόφαση να αναβάλει για το Μάρτιο του 2010 την ψηφοφορία για την έκθεση Γκόλντστοουν, απέφυγε να προβεί σε άμεσες ενέργειες για να εφαρμόσει τις συστάσεις της έκθεσης. Εκφράζει επίσης την ανησυχία της διότι αυτή η αναβολή δείχνει έλλειψη πολιτικής βούλησης να χειριστεί το Συμβούλιο με δυναμικό τρόπο ζητήματα λογοδοσίας για παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Γάζα και το νότιο Ισραήλ.
Ωστόσο, αυτή η αναβολή παρέχει τόσο στην ισραηλινή κυβέρνηση, όσο και στη ντε φάκτο διοίκηση της Χαμάς στη Γάζα, μια τελευταία ευκαιρία να διεξαγάγουν ανεξάρτητες έρευνες, ανταποκρινόμενες στα διεθνή πρότυπα, για τις παραβιάσεις που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης.
Εν όψει των σημερινών εξελίξεων, η Διεθνής Αμνηστία καλεί το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να παραπέμψει την έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ χωρίς καθυστέρηση. Το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να διασφαλίσει ότι τόσο το Ισραήλ, όσο και η Χαμάς, θα το ενημερώσουν για την πρόοδο των ερευνών και των ποινικών διώξεών τους. Είναι κρίσιμης σημασίας, το Συμβούλιο Ασφαλείας να συστήσει ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων για να παρακολουθήσουν τις εσωτερικές έρευνες και ποινικές διώξεις που θα πραγματοποιηθούν από το Ισραήλ και τη Χαμάς τους επόμενους έξι μήνες.
Εάν, μέσα στο καθορισμένο χρονικό περιθώριο του ενός εξαμήνου, η ισραηλινή κυβέρνηση και η διοίκηση της Χαμάς αποδειχθεί ότι δεν έχουν την ικανότητα ή την προθυμία να πραγματοποιήσουν αξιόπιστες έρευνες, τότε το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να παραπέμψει την κατάσταση στον Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.
Η Διεθνής Αμνηστία έχει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα και την προθυμία τόσο της ισραηλινής κυβέρνησης, όσο και της διοίκησης της Χαμάς, να πραγματοποιήσουν αξιόπιστες έρευνες για τις παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Για να εμποδιστεί η ατιμωρησία, είναι ζωτικής σημασίας όλες οι εγχώριες έρευνες να παρακολουθούνται στενά και λεπτομερώς από τη διεθνή κοινότητα μέσω των σχετικών φορέων του ΟΗΕ και να γίνουν απτά βήματα για να επιδιωχθεί η λογοδοσία μέσω των διεθνών μηχανισμών, αν τα εσωτερικά μέσα αποδειχθούν ανεπαρκή.
Η Διεθνής Αμνηστία υπενθυμίζει επίσης σε όλα τα κράτη που μετέχουν στις Συνθήκες της Γενεύης του 1949 ότι πρέπει επίσης να αναλάβουν την ατομική τους ευθύνη να διασφαλίσουν λογοδοσία. Η οργάνωση καλεί αυτά τα κράτη να ασκήσουν οικουμενική δικαιοδοσία ξεκινώντας ποινικές έρευνες στα εθνικά τους δικαστήρια, στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν επαρκή και αποδεκτά αποδεικτικά στοιχεία για σοβαρές παραβιάσεις των Συνθηκών της Γενεύης.