ΙΣΡΑΗΛ & ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ: ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΟΗΕ ΔΙΝΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ ΠΟΛΕΜΟΥ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 7 Απριλίου 2009
Τόσο η ισραηλινή όσο και η παλαιστινιακή πλευρά πρέπει να συνεργαστούν πλήρως με την ερευνητική αποστολή του ΟΗΕ, η οποία εξετάζει πιθανά εγκλήματα πολέμου και παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου που διαπράχθηκαν κατά την πρόσφατη σύγκρουση στη Γάζα και το νότιο Ισραήλ, δήλωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία.
«Τα θύματα αυτής της άγριας σύγκρουσης έχουν δικαίωμα στη δικαιοσύνη και την αποκατάσταση. Οι εγκληματίες και των δύο πλευρών πρέπει να λογοδοτήσουν, προκειμένου να δοθεί ένα τέλος στον κύκλο της βίας και της ατιμωρησίας που συνεχίζεται τόσον καιρό,» δήλωσε ο Μάλκομ Σμαρτ, Διευθυντής του Προγράμματος Έρευνας και Δράσης της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. «Δεν πρέπει να υπάρξει καμία δικαιολογία ούτε για το Ισραήλ, ούτε για την Παλαιστίνη, ώστε να μη συνεργαστούν πλήρως με την ερευνητική αποστολή.»
Ο πρόσφατα διορισμένος Πρόεδρος, Δικαστής Ρίτσαρντ Τζ. Γκολντστόουν, και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πρόσφατα αναγνώρισαν ότι η αποστολή μπορεί να εκπληρώσει τους στόχους της με αξιοπιστία, μόνο εάν εξετάσει και τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου που διαπράχθηκαν από παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες.
«Αναγνωρίζοντας ρητά την ανάγκη να διερευνηθούν οι παραβιάσεις που φέρονται να διαπράχθηκαν από όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές, ο Ρίτσαρντ Γκολντστόουν και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ υπογράμμισαν τη σημασία της ανεξαρτησίας της αποστολής και ενίσχυσαν σε πολύ μεγάλο βαθμό την αξιοπιστία της», τόνισε ο Μάλκομ Σμαρτ.
«Μόνο μια αυθεντική, ανεξάρτητη και αμερόληπτη διερεύνηση των ισχυρισμών για εγκλήματα πολέμου και άλλες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου που διαπράχθηκαν από όλες τις πλευρές μπορεί να τερματίσει τον κύκλο της ατιμωρησίας και να συμβάλει στην ειρήνη και την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή», επισήμανε ο Μάλκομ Σμαρτ. «Τα θύματα έχουν απογοητευτεί σφοδρά από την παράλειψη του Συμβουλίου Ασφαλείας να προβεί σε οποιαδήποτε ουσιαστικά βήματα, προκειμένου να εξακριβώσει τις ευθύνες για τις σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων εγκλημάτων πολέμου, που διαπράχθηκαν από αμφότερες τις πλευρές κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης».
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αφού παρέλειψε να δρομολογήσει το ίδιο μια έρευνα, πρέπει τώρα να επιμείνει, να συνεργαστούν πλήρως όλες οι πλευρές με τη διεθνή ερευνητική αποστολή, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία, προσθέτοντας ότι σε καμιά πλευρά δεν πρέπει να επιτραπεί να υπονομεύσει την έρευνα.
Επιπλέον, η οργάνωση δήλωσε ότι ο Γ. Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν-Κι Μουν πρέπει να διασφαλίσει ότι η έκθεση της Επιτροπής Έρευνας που εξετάζει τις επιθέσεις των Ισραηλινών εναντίον προσωπικού και εγκαταστάσεων του ΟΗΕ στη Γάζα, η οποία αναμένεται να του υποβληθεί σήμερα, θα διαβιβαστεί χωρίς καθυστέρηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και ότι τα ευρήματα και οι συστάσεις της θα δημοσιοποιηθούν.
Η Επιτροπή Έρευνας του ΟΗΕ συστάθηκε από το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στις 12 Φεβρουαρίου 2009, με περιορισμένη αρμοδιότητα να διερευνήσει επιθέσεις εναντίον προσωπικού και κτιρίων του ΟΗΕ στη Γάζα.
Η ανεξάρτητη διεθνής ερευνητική αποστολή, της οποίας τα μέλη έχουν πλέον οριστεί, δημιουργήθηκε από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ κατά την ένατη ειδική συνεδρίασή του στις 12 Ιανουαρίου 2009. Η εντολή που έλαβε ήταν να ερευνήσει τους ισχυρισμούς για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από τις ισραηλινές δυνάμεις, δεν συμπεριλάμβανε όμως εκείνες που διαπράχθηκαν από την άλλη πλευρά.
Γενικές πληροφορίες
Κατά τη διάρκεια της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης «Χυτό Μολύβι», μεταξύ 27 Δεκεμβρίου και 18 Ιανουαρίου 2009, οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν περισσότερους από 1.400 Παλαιστινίους, συμπεριλαμβανομένων 300 παιδιών και εκατοντάδων άλλων άοπλων πολιτών, και τραυμάτισαν περίπου 5.000 Παλαιστινίους, πολλοί από τους οποίους έμειναν ανάπηροι. Χιλιάδες σπίτια και μεγάλο μέρος της οικονομικής υποδομής της Γάζας καταστράφηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις. Θύματα που κάηκαν από λευκό φώσφορο, που χρησιμοποιήθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις σε κατοικημένες περιοχές, πεθαίνουν ακόμα. Το τελευταίο θύμα που υπέκυψε την περασμένη εβδομάδα ήταν η Γκάντα Αμπού Χαλιμά, η οποία κάηκε από λευκό φώσφορο στις 4 Ιανουαρίου μέσα στο σπίτι της στη βόρεια λωρίδα της Γάζας, κατά τη διάρκεια επίθεσης που σκότωσε, επίσης, τον πεθερό της και τέσσερα παιδιά της οικογένειας, και τραυμάτισε άλλους συγγενείς.
Κατά την ίδια περίοδο, η Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες εκτόξευσαν αδιακρίτως καταιγισμό ρουκετών σε πόλεις και χωριά στις νότιες περιοχές του Ισραήλ, σκοτώνοντας τρεις ισραηλινούς αμάχους και τραυματίζοντας δεκάδες άλλους, καθώς και καταστρέφοντας ή προκαλώντας ζημιές σε αρκετά σπίτια.
Τον περασμένο μήνα, Ισραηλινοί στρατιώτες που πήραν μέρος στην επιχείρηση «Χυτό Μολύβι» αποκάλυψαν ότι κάποιοι από τους συναδέλφους τους είχαν εσκεμμένα ή από αδιαφορία σκοτώσει άοπλους Παλαιστινίους αμάχους και είχαν εσκεμμένα καταστρέψει περιουσίες. Οι ισχυρισμοί γρήγορα απορρίφθηκαν από τον Ισραηλινό Στρατιωτικό Γενικό Εισαγγελέα μετά από μια κατά τα φαινόμενα επιφανειακή και πρόχειρη έρευνα, ενώ συνεχιζόμενες έρευνες της Διεθνούς Αμνηστίας και ισραηλινών και παλαιστινιακών ομάδων για τα ανθρώπινα δικαιώματα αποκάλυψαν αποδεικτικά στοιχεία ότι τόσο οι ισραηλινές δυνάμεις, όσο και οι παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες, διέπραξαν σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων πιθανών εγκλημάτων πολέμου. Στις παραβιάσεις αυτές περιλαμβάνονται ευθείες, αδιάκριτες και δυσανάλογες επιθέσεις εναντίον αμάχων και αντικείμενων μη στρατιωτικού χαρακτήρα, στόχευση εναντίον ιατρικού προσωπικού και άρνηση πρόσβασης σε ιατρική βοήθεια για τους τραυματίες, χρήση όπλων που δεν επιτρέπουν διάκριση μεταξύ μαχητών και αμάχων, όπως φωσφόρου και πυροβολικού, σε πυκνοδομημένες περιοχές μη στρατιωτικού χαρακτήρα, χρήση ανθρώπινων ασπίδων και εσκεμμένη καταστροφή περιουσιών.