©Ai Weiwei

ΚAMEΡΟΥΝ: FOMUSOH IVO FEH

Δημοσιεύθηκε στις 3 Οκτωβρίου 2016, 14:51Εκτύπωση
Η έκκληση έχει ολοκληρωθεί. Ευχαριστούμε όλους όσοι υπέγραψαν.

O  Fomusoh Ivo Feh καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκιση για ένα SMS

Ο Fomusoh Ivo Feh ήταν έτοιμος να ξεκινήσει το πανεπιστήμιο, όταν ένα SMS άλλαξε τα πάντα.

Μια μέρα, ο ίδιος προώθησε ένα χιουμοριστικό κείμενο σε ένα φίλο.

Το μήνυμα αστειευόταν ότι ακόμη και η Boko Haram (μια ένοπλη ομάδα), «δεν θα σας προσλάβει εκτός κι αν περάσετε πέντε μαθήματα Λυκείου».

Το κείμενο αυτό έστειλε τον Ivo στη φυλακή.

 

Ο Fomusoh Ivo Feh είχε ένα λαμπρό μέλλον μπροστά του. Ήταν έτοιμος να ξεκινήσει το πανεπιστήμιο στο Καμερούν, όπου ζει. Αλλά ένα μήνυμα SMS άλλαξε τα πάντα.

Μια μέρα, ο Ivo έλαβε ένα γραπτό μήνυμα από έναν φίλο, το οποίο έγραφε: «Η Boko Haram προσλαμβάνει νέους από 14 ετών και άνω. Προϋποθέσεις για την πρόσληψη: 4 μαθήματα με Γενικό Πιστοποιητικό Εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων των θρησκευτικών.

Το μήνυμα του φίλου του ήταν ένα σχόλιο για το πόσο δύσκολο είναι να βρεις μια καλή δουλειά, χωρίς να έχεις πολλά προσόντα - αστειευόμενος ότι ακόμη και η Boko Haram (ένοπλη ομάδα) δεν θα σε προσλάβει, αν δεν έχεις περάσει πέντε μαθήματα Λυκείου.

Ο Ivo προώθησε το μήνυμα σε ένα φίλο, ο οποίος με τη σειρά του το έστειλε σε έναν άλλο φίλο του στο γυμνάσιο. Ένας δάσκαλος είδε το κείμενο, αφού είχε ήδη κατασχέσει το τηλέφωνο και το έδειξε στην αστυνομία. Ο Ivo, ο φίλος του και ο νεαρός μαθητής συνελήφθησαν όλοι κάποια στιγμή μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου του 2014.

Οι κατηγορίες εναντίον τους περιλαμβάναν οργάνωση εξέγερσης εναντίον του κράτους. Στις 2 Νοεμβρίου ένα στρατοδικείο καταδίκασε τον Ivo και τους 2 φίλους του σε 10 χρόνια φυλάκιση, για ΄εγκλήματα΄ που συνδέονται με τρομοκρατία.

Απαίτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του Καμερούν να αφήσει τον Ivo ελεύθερο.


Πρόεδρος της Δημοκρατίας του Καμερούν
Αυτού Εξοχότητα Paul Biya
Καμερούν

Εξοχότατε,

Σας προτρέπω να ελεθερώσετε τον Fomusoh Ivo Feh και τους φίλους του, χωρίς καθυστέρηση.

Κατηγορούνται για σχεδιασμό οργανωμένης αντίστασης εναντίον του κράτους και βρίσκονται αντιμέτωποι με 20 χρόνια φυλάκισης – όλα αυτά, επειδή μοιράστηκαν μεταξύ τους ένα χιουμοριστικό μήνυμα στο κινητό.

Σας παρακαλώ μην τους κάνετε να πληρώσουν γι’ αυτό με το μέλλον τους.

Με τιμή,