ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΑΠΟΝΟΜΗ ΧΑΡΙΤΟΣ ΣΤΟΝ EDWARD SNOWDEN

Δημοσιεύθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2016, 13:00Εκτύπωση

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Barack Obama θα πρέπει να τοποθετήσει τον εαυτό του στην σωστή πλευρά της ιστορίας απονέμοντας χάρη στον πληροφοριοδότη Edward Snowden, ο οποίος αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να φυλακιστεί επί δεκαετίες επειδή μίλησε ανοιχτά προκειμένου να υπερασπιστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία, η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και μια σειρά άλλων οργανισμών και απλών πολιτών που ξεκίνησαν πρόσφατα αντίστοιχη παγκόσμια εκστρατεία.

Ενόψει της επικείμενης ταινίας του Oliver Stone αναφορικά με τη μαρτυρία του Snowden και την εξορία του στην Ρωσία το 2013, η εκστρατεία ζητά την απονομή χάριτος στον πρώην συνεργάτη της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) πριν ο Πρόεδρος Obama αφήσει οριστικά τη θέση του.

«O Edward Snowden ενήργησε σαφώς προς το δημόσιο συμφέρον. Ο ίδιος πυροδότησε μία από τις πιο σημαντικές συζητήσεις, εδώ και δεκαετίες, για την κυβερνητική παρακολούθηση και προκάλεσε ένα παγκόσμιο κίνημα για την υπεράσπιση της ιδιωτικής ζωής στην ψηφιακή εποχή. Τιμωρώντας τον για τον λόγο αυτό, θα σταλθεί το επικίνδυνο μήνυμα ότι όσοι είναι μάρτυρες παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συμβαίνουν κεκλεισμένων των θυρών δεν θα πρέπει να μιλούν», είπε ο Salil Shetty, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

Είναι ειρωνικό το γεγονός ότι είναι ο Snowden αυτός ο οποίος αντιμετωπίζεται ως κατάσκοπος, όταν η πράξη θάρρους του ανέδειξε το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου κατασκόπευαν παράνομα εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς τη συγκατάθεσή τους

Salil Shetty, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας

«Η μαζική παρακολούθηση, πρακτική που αναδείχθηκε από τον Snowden, έχει άμεση επίπτωση στα ανθρώπινα δικαιώματα των ανθρώπων σε όλον τον κόσμο. Η νέα μας εκστρατεία δίνει στο κοινό την ευκαιρία να ζητήσει την απονομή χάρης για τον ίδιο μα και να τον ευχαριστήσει που δημιούργησε μια παγκόσμια αντίδραση σε ανθρώπους προκειμένου να επανακτήσουν την ιδιωτική τους ζωή». 

Τον Ιούνιο του 2013, ο Edward Snowden μοιράστηκε με τους δημοσιογράφους ένα κρυφό αρχείο των εγγράφων των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που είχε συγκεντρώσει, ενώ εργάζονταν ως συνεργάτης ασφαλείας της NSA. Τα έγγραφα αυτά αποκάλυπταν την έκταση των δραστηριοτήτων ηλεκτρονικής παρακολούθησης των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, τα οποία παρακολουθούσαν την διαδικτυακή και την τηλεφωνική δραστηριότητα εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σε απάντηση της αναφοράς των αποκαλύψεων του Snowden, ο Πρόεδρος Obama εξέδωσε μια οδηγία που απαιτούσε από τις μυστικές υπηρεσίες να κάνουν σημαντικές αλλαγές στις πρακτικές παρακολούθησης των ΗΠΑ. Το 2015 το Κογκρέσο χαλιναγώγησε την Αρχή Εποπτείας της Κυβέρνησης, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, αφού διαπίστωσε το ομοσπονδιακό εφετείο ότι η συλλογή πληροφοριών της NSA μέσα από σχεδόν κάθε εσωτερικό τηλεφώνημα, ήταν παράνομη.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει καλέσει επανειλημμένα την κυβέρνηση των ΗΠΑ να αποσύρει τις κατηγορίες εναντίον του Edward Snowden  ή να του δοθεί η εγγύηση της υπεράσπισης του δημοσίου συμφέροντος σε περίπτωση που η υπόθεσή του δικαστεί.

Ωστόσο έχουν περάσει περισσότερο από τρία χρόνια μετά τις αποκαλύψεις του και ο Snowden παραμένει στο κενό στη Ρωσία, κάτω από τη σκιά των νόμων του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου περί κατασκοπείας, οι οποίοι θα μπορούσαν να τον χρεώσουν με κατηγορίες σοβαρών κακουργημάτων εάν επιστρέψει στις ΗΠΑ. Η προεδρική χάρη είναι η καλύτερη ευκαιρία του Snowden για ελευθερία.

Ο Snowden πρέπει να μείνει στην ιστορία ως υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τις δημόσιες υπηρεσίες που προσέφερε

Salil Shetty

«Θα αποτελέσει μια βαθύ μελανό σημείο στην κληρονομιά του Προέδρου Obama αν τελειώσει τη θητεία του αφήνοντας τον Snowden να βρίσκεται σε  εξορία στην Ρωσία, μακριά από την οικογένειά του και θεωρούμενος ως εχθρός του κράτους» δήλωσε ο Salil Shetty.

«Οι κατηγορίες εναντίον του Edward Snowden προέρχονται από απελπιστικά ξεπερασμένους νόμους οι οποίοι δεν θα έπρεπε να έχουν τεθεί σε ισχύ εξ αρχής. Καλούμε τώρα τους υποστηρικτές μας να ενωθούν μαζί μας στο να προτρέψουμε τον πρόεδρο Obama να αντιμετωπίσει μια μεγάλη αδικία και να στείλει το μήνυμα ότι oι υπερασπιστές του δημοσίου συμφέροντος και άλλοι που ενεργούν στο όνομα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα πρέπει να προστατεύονται».

«Περιπτώσεις όπως του Edward Snowden είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο υπάρχει η δυνατότητα της απονομής χάριτος. Ενώ μερικοί από τους προέδρους των ΗΠΑ έχουν χρησιμοποιήσει την εξουσία αυτή για ανθρώπους που εκτέλεσαν αξιόποινες πράξεις, ο Πρόεδρος Obama έχει την ευκαιρία να αναγνωρίσει μια από τις πιο σημαντικές πράξεις υπεράσπισης του δημοσίου συμφέροντος στη σύγχρονη ιστορία. Δεδομένης της συνεισφοράς του Snowden στην προώθηση του δημοκρατικού διαλόγου σε παγκόσμιο επίπεδο, θα πρέπει να συζητούμε για το πώς να τον ευχαριστήσουμε, όχι για το πώς να τον τιμωρήσουμε». 


Η αίτηση είναι διαθέσιμη στο pardonsnowden.org (για τους πολίτες τον Ηνωμένων Πολιτειών) και στο https://www.amnesty.org/en/get-involved/take-action/edward-snowden-hero-not-traitor (για τους πολίτες εκτός Ηνωμένων Πολιτειών) 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.