Δημοσιεύθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2016, 14:17Εκτύπωση
Η έκκληση έχει ολοκληρωθεί. Ευχαριστούμε όλους όσοι υπέγραψαν.

Το κουράγιο του άλλαξε τον κόσμο.

Όταν ο Edward Snowden μοιράστηκε με δημοσιογράφους έγγραφα με πληροφορίες των ΗΠΑ, αποκάλυψε τη σοκαριστική έκταση της παγκόσμιας μαζικής παρακολούθησης των προσωπικών επικοινωνιών εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο. Σήμερα, βρίσκεται εξόριστος στη Ρωσία και είναι αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο μακρόχρονης φυλάκισης.

Τον Ιούνιο του 2013, ο Edward Snowden μοιράστηκε με τους δημοσιογράφους ένα κρυφό αρχείο των εγγράφων των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που είχε συγκεντρώσει ενώ εργάζονταν ως συνεργάτης ασφαλείας της NSA. Τα έγγραφα αυτά αποκάλυπταν την έκταση των δραστηριοτήτων ηλεκτρονικής παρακολούθησης των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, τα οποία παρακολουθούσαν τη διαδικτυακή και την τηλεφωνική δραστηριότητα εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το κουράγιο του άλλαξε τον κόσμο. Πυροδότησε μια παγκόσμια συζήτηση, αλλάζοντας νόμους και ενισχύοντας την προστασία της ιδιωτικής μας ζωή. Για πρώτη φορά σε 40 χρόνια, οι ΗΠΑ ψήφισαν νόμους για να ελέγξουν την κυβερνητική παρακολούθηση. Παγκοσμίως, οι εταιρείες τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων της Apple και της WhatsApp κάνουν τώρα περισσότερα για να προστατεύσουν τις προσωπικές μας πληροφορίες.

Τίποτα από αυτά δεν θα είχε συμβεί χωρίς τον Edward Snowden. Ένας πρώην Αμερικανός γενικός εισαγγελέας παραδέχτηκε ότι οι αποκαλύψεις του Snowden «λειτούργησαν ως  δημόσια εξυπηρέτηση». Ο Πρόεδρος Barack Obama δήλωσε πως η συζήτηση που έχει αναπτυχθεί για το ζήτημα της παρακολούθησης «θα μας κάνει πιο δυνατούς».

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν είναι ένας ήρωας για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Παρόλαυτα, είναι αντιμέτωπος με το ενεδεχόμενο μακρόχρονης φυλάκισης ως κατηγορούμενος για πώληση μυστικών πληροφοριών σε εχθρούς των ΗΠΑ. Χωρίς καμία εγγύηση για μια δίκαιη δίκη στην χώρα του, ζει σε καθεστώς αφάνειας στη Ρωσία.

Πείτε στον πρόεδρο Ομπάμα να απονείμει Προεδρική Χάρη στον Edward Snowden, έναν πληροφοριοδότη που ενήργησε αποκλειστικά για το δημόσιο συμφέρον.


Πρόεδρος Barack Obama
Λευκός Οίκος
Ουάσιγκτον,Η.Π.Α.

Αξιότιμε Πρόεδρε Ομπάμα,

Σας παροτρύνω να δώσετε Προεδρική Χάρη στον Edward Snowden ως πληροφοριοδότη που μίλησε ανοιχτά για να υπερασπιστεί τα ανθρώπινα δικαιώματά μας.

Όταν μοιράστηκε τα έγγραφα που περιείχαν πληροφορίες των Ηνωμένων Πολιτειών με τους δημοσιογράφους, ο Edward αποκάλυψε πώς οι κυβερνήσεις συνέλεγαν τα προσωπικά μας δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων τηλεφωνημάτων, e-mails και πολλών περισσότερων. Οι πράξεις του  αποτέλεσαν το έναυσμα για την έναρξη μίας παγκόσμιας δημόσιας συζήτησης, η οποία επέφερε την αλλαγή νόμων και ενίσχυσε την προστασία της ιδιωτικότητάς μας. Ωστόσο, ο ίδιος είναι αναγκασμένος να ζει στην εξορία και βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης δεκαετιών.

Πρόεδρε Ομπάμα, εσείς ο ίδιος έχετε δηλώσει ότι η συζήτηση που εκείνος πυροδότησε για την επιτήρηση «θα μας κάνει πιο δυνατούς». Ο Edward Snowden είναι ένας ήρωας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σας παρακαλώ να τον αντιμετωπίσετε έτσι.

Με τιμή,