ΕΙΔΟΜΕΝΗ: ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ

Δημοσιεύθηκε στις 1 Μαρτίου 2016, 10:35Εκτύπωση

Ένταση επικρατεί στην Ειδομένη, στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ , με περίπου 7.000 αιτούντες άσυλο εγκλωβισμένους σε άθλιες συνθήκες κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ως αποτέλεσμα μιας ντροπιαστικής, κατά συρροή τακτικής κλεισίματος συνόρων που επιφέρει διακρίσεις, δηλώνει σήμερα η Διεθνής Αμνηστία.

Η συμφωνία των αστυνομικών αρχών όλων των χωρών της Βαλκανικής οδού φαίνεται πως προκάλεσε τον αποκλεισμό των Αφγανών υπηκόων από την άδεια διέλευσης στα σύνορα, ενόσω η Ευρώπη  αυξάνει την πίεση για να σταματήσει την πρακτική της «ελεύθερης διέλευσης» των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο.

Είναι τραγικό, ωστόσο φαίνεται πως υπάρχει μεγαλύτερη προθυμία μεταξύ των Ευρωπαϊκών κρατών να συντονιστούν για να κλείσουν τα σύνορά τους, παρά για να προσφέρουν προστασία και βασικές υπηρεσίες σε πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο

Γιώργος Κοσμόπουλος, Διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας

Η ένταση αυξάνεται καθώς όλο και περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες συνεχίζουν να καταφθάνουν στην Ειδομένη χωρίς να γνωρίζουν τι πρόκειται να τους συμβεί. Σήμερα, μια ομάδα ανθρώπων που  προσπάθησε να σπάσει τον φράχτη στα σύνορα δέχτηκε τη ρήψη δακρυγόνων από τις αρχές ασφαλείας της ΠΓΔΜ.

«Κάθε άνθρωπος, ανεξαρτήτως της ιθαγένειάς του, έχει το δικαίωμα να αιτηθεί άσυλο και το δικαίωμα να του συμπεριφερθούν με αξιοπρέπεια. Η άρνηση χορήγησης ασύλου, με κριτήριο την εθνικότητα αποτελεί παράνομη πρακτική και δύναται να οδηγήσει σε απωθήσεις», δηλώνει ο Γιώργος Κοσμόπουλος που βρίσκεται σε επιτόπια αποστολή στην Ειδομένη.

Η Διεθνής Αμνηστία έγινε μάρτυρας προσφύγων και αιτούντων άσυλο, ανάμεσα στους οποίους οικογένειες με πολύ μικρά παιδιά και άνθρωποι με αναπηρίες, που υποχρεώνονται να κοιμούνται απολύτως εκτεθειμένοι. Η μέγιστη δυναμική χωρητικότητας του προσωρινού καταυλισμού στα σύνορα είναι 2.500 άτομα.

Χιλιάδες άλλοι αιτούντες άσυλο παραμένουν σε κακές συνθήκες στο λιμάνι του Πειραιά. Αρκετοί άνδρες και αρκετές γυναίκες δήλωσαν σήμερα στη Διεθνή Αμνηστία πως υπάρχει έλλειψη σε βασικές υπηρεσίες καθώς και παντελής έλλειψη πληροφοριών για το πού πρέπει να πάνε.

 «Η πίεση προς τα Βαλκανικά κράτη να διακόψουν τη διέλευση των ανθρώπων, χωρίς μάλιστα άλλη εναλλακτική για όσους/ες επιθυμούν να φύγουν από την Ελλάδα, αφήνει πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο-συμπεριλαμβανομένων μικρών παιδιών- σε άθλιες συνθήκες χωρίς να ξέρουν τι θα συμβεί στη συνέχεια. Οι άνθρωποι αυτοί μόλις  κατάφεραν να διαφύγουν από τον τρόμο του πολέμου και της δίωξης στην πατρίδα τους» συμπληρώνει ο Γιώργος Κοσμόπουλος.

Πόσα μικρά παιδιά που κοιμούνται στο κρύο είναι αρκετά ώστε η Ευρώπη να συνειδητοποιήσει επιτέλους πως η μοναδική μακροπρόθεσμη λύση είναι η οργάνωση ασφαλών και νόμιμων τρόπων ώστε οι πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο να λάβουν την προστασία που τόσο απεγνωσμένα χρειάζονται;

Γιώργος Κοσμόπουλος

 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.