ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ ΚΡΙΣΗ: Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Δημοσιεύθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2016, 15:04Εκτύπωση

Το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας διοργανώνει δημόσια συζήτηση με θέμα «Προσφυγική Κρίση: η αποτυχία των πολιτικών διαχείρισης και η επόμενη μέρα» με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Κοινωνίας των Πολιτών,  της πανεπιστημιακής κοινότητας, ΜΚΟ και προσκεκλημένων θεσμικών φορέων, που μεταφέρουν τις εμπειρίες τους από το «πεδίο» και επιχειρούν να δώσουν λύσεις στις ανυπέρβλητες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και μετανάστες στο πέρασμά τους από την Ελλάδα. 

 

 

Η συζήτηση θα λάβει χώρα την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 18.00μμ στην αίθουσα Μ. Αναγνωστάκης του Δημαρχιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης (Β.Γεωργίου Α’1) και θα είναι ανοιχτή στο κοινό.

Ειδικότερα, στη συζήτηση θα συμμετάσχουν η Γεωργία Σπυροπούλου από τη Διεθνή Αμνηστία, η Constance Thiesen και ο Αντώνης Ρήγας από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, ο καθηγητής Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης από την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ο Amir Karimi από το Refugee Solidarity Movement Thessaloniki-Eidomeni, ενώ έχει προσκληθεί και εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης.

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Στέλιος Νικητόπουλος.

Όταν θυμάμαι την Κόρινθο, σκέφτομαι πως η Ελλάδα είναι μια απελπιστική χώρα. Αν δε μπορείς να σταματήσεις τους βασανισμούς των προσφύγων ή των μεταναστών, τότε θα έρθει και η σειρά σου ως πολίτης να βασανιστείς

Ζίαν, δημοσιογράφος, Σύριος πρόσφυγας

(απόσπασμα από συνεντεύξεις Σύριων προσφύγων σε ερευνητές της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ελλάδα, Νοέμβριος 2015) 

Στο πλαίσιο της συζήτησης, αναμένεται να αναδειχθούν τα κύρια προβλήματα στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης στην χώρα μας που σχετίζονται με τις συνθήκες πρώτης υποδοχής και προσωρινής φιλοξενίας που υπολείπονται των διεθνών προτύπων, καθώς και κράτησης μεταναστών και αιτούντων άσυλο, ενώ θα στοιχειοθετηθούν και σημαντικά ζητήματα που άπτονται του ελλιπή συντονισμού των ελληνικών αρχών και των προβληματικών ευρωπαϊκών πολιτικών «φρούρησης» των συνόρων που αποτυγχάνουν να προσφέρουν νόμιμα και ασφαλή περάσματα.

Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της συζήτησης θα προταθούν λύσεις για τη βελτίωση των υπαρχόντων πρακτικών διαχείρισης και την καλύτερη δυνατή προετοιμασία της χώρας μας ενόψει των αυξημένων προσφυγικών ροών που αναμένονται από την άνοιξη και το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.