SOS ΕΥΡΩΠΗ - ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ

Δημοσιεύθηκε στις 29 Ιουλίου 2014, 14:24Εκτύπωση

Το ανθρώπινο κόστος από τους φράχτες του Φρουρίου Ευρώπη

 

Ενώ η ΕΕ δαπανά εκατομμύρια για να κρατήσει τους ανθρώπους έξω από τα σύνορά της, μια σιωπηλή τραγωδία εκτυλίσσεται στις πύλες του «Φρουρίου Ευρώπη».

Η Ευρώπη είναι μια ήπειρος που διαμορφώθηκε από πολέμους, με μια τεράστια ιστορία ανθρώπων που μετακινήθηκαν αναζητώντας άσυλο και μια καλύτερη ζωή. Χιλιάδες άνθρωποι που εγκαταλείπουν τον πόλεμο και τη φτώχεια καταφθάνουν σήμερα στα σύνορα της ΕΕ, νομίζοντας ότι έχουν φθάσει σε ένα ασφαλές καταφύγιο.

Πολλοί από τους σημερινούς πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εγκαταλείψει ακραίες καταστάσεις σε χώρες όπως η Συρία, το Αφγανιστάν και η Ερυθραία. Συχνά πραγματοποιούν επικίνδυνα ταξίδια προς την Ευρώπη με την πεποίθηση πως η Ευρώπη θα προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματά τους.

Αλλά αυτές τις μέρες, πολύ λίγοι από αυτούς έχουν την ευκαιρία να εισέλθουν στο Φρούριο Ευρώπη. Κατά τα τελευταία χρόνια, οι χώρες της ΕΕ είναι απασχολημένες με το να χτίζουν φράχτες, κυριολεκτικά και μεταφορικά, για να κρατήσουν τους ανθρώπους μακριά.

Η Βουλγαρία είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα. Σχεδόν 8.000 πρόσφυγες και μετανάστες – οι περισσότεροι εκ των οποίων από τη Συρία - διέσχισαν τα σύνορά της με την Τουρκία μεταξύ του Σεπτεμβρίου και του Νοεμβρίου του 2013. Από τον Ιανουάριο έως και το τέλος Μαρτίου του 2014 μόλις 302 κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα.

Τι άλλαξε;

Η απάντηση είναι σαφής: η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να κρατάει τους ανθρώπους μακριά από τα σύνορά της. Αυτό λειτουργεί με δύο τρόπους: με το να επιστρατεύει τις γειτονικές της χώρες εκτός ΕΕ, όπως η Τουρκία, να σταματούν τα άτομα που κατευθύνονται προς την Ευρώπη. Όπως επίσης και να ενθαρρύνει τις χώρες της ΕΕ να ασφαλίσουν τα σύνορά τους, με το να επενδύουν σε σύγχρονες τεχνολογίες και να προσλαμβάνουν χιλιάδες συνοριοφύλακες.

Όπως δείχνει η νέα μας έρευνα, αυτό συμβαίνει μέχρι και σήμερα τόσο στη Βουλγαρία όσο και στην Ελλάδα.
Από το 2007, η ΕΕ έχει δαπανήσει €1.82 δις για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της. Η Frontex - ο οργανισμός  που συντονίζει τις επιχειρήσεις συνόρων μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ - έχει προϋπολογισμό €89.2 εκ. για το 2014. Αντίθετα, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης Ασύλου έχει προϋπολογισμό μόλις €15.6 εκ.

Ο στόχος να κρατηθούν οι άνθρωποι έξω από τα σύνορα είναι μια δαπανηρή επιχείρηση. Και αυτό δεν παρέχει καμία λύση - απλά ωθεί τους ανθρώπους από το ένα σύνορο στο άλλο, αναγκάζοντας τους να επιλέγουν ολοένα και πιο επικίνδυνες διαδρομές για να φτάσουν σε κάποιο ασφαλές μέρος. Η διαδρομή στη Μεσόγειο από τη Βόρεια Αφρική στην Ιταλία στοίχισε πάνω από 400 ζωές μόνο πέρυσι τον Οκτώβριο.

Το ανθρώπινο κόστος της Ευρώπης Φρούριο αυξάνεται. Εκτιμάται ότι 23.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη από το 2000. Εκατομμύρια έχουν κολλήσει στο κενό, συχνά χωρίς καν βασική υποστήριξη, σε χώρες όπως η Ιορδανία, το Λίβανο και την Τουρκία.

Μέσω της εκστρατείας μας S.O.S. Ευρώπη, η Διεθνής Αμνηστία καλεί όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να σταματήσουν την ραγδαία αύξηση του ανθρώπινου κόστους του φρουρίου που χτίζουν. Ζητούμε από την Ευρώπη να προστατεύσει τους ανθρώπους, βάζοντας τους πάνω από τα σύνορα, και να αναλάβει τις ευθύνες της για τη φροντίδα των πιο ευάλωτων παιδιών, γυναικών και ανδρών του κόσμου.

Μια Ευρώπη Φρούριο δεν είναι η απάντηση - μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα.

Αναλάβετε δράση

Πάρτε μέρος στην εκστρατεία μας S.O.S. Ευρώπη – Υπογράψτε την έκκληση - Χρησιμοποιήστε το #SOSEurope και ακολουθήστε το @SOS_Europe στο Twitter

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.