Greek Coast Guard-Handout-Anadolu Agency via Getty Images

ΕΛΛΑΔΑ: 6 ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ, ΚΑΜΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΗΣ ΠΥΛΟΥ - ΝΕΑ ΕΚΘΕΣΗ

Δημοσιεύθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2023, 13:40Εκτύπωση

«Το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να γνωρίζει ο κόσμος τι συνέβη»

 

Στις 14 Ιουνίου 2023, ένα αλιευτικό σκάφος με 750 ανθρώπους από τη Συρία, το Πακιστάν και την Αίγυπτο βυθίστηκε ανοιχτά των ακτών της Πύλου, στην Ελλάδα. Μόνο 104 άνθρωποι επέζησαν και μόλις 82 σοροί περισυνελέχθησαν. Οι επιζώντες δήλωσαν ότι το ελληνικό Λιμενικό Σώμα ρυμούλκησε το σκάφος τους, προκαλώντας την ανατροπή του, και επέδειξε ολιγωρία στην κινητοποίηση των επιχειρήσεων διάσωσης. Οι έρευνες έχουν σημειώσει μικρή πρόοδο, ενώ οι μαρτυρίες των επιζώντων δείχνουν ενδεχόμενες δικονομικές ελλείψεις. Πάνω από 500 άνθρωποι είναι αγνοούμενοι και θεωρούνται νεκροί.

Η Διεθνής Αμνηστία (Amnesty International) και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) διενήργησαν ανεξάρτητη έρευνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και πήραν συνέντευξη από θύματα με την κατόπιν ενημέρωσης συγκατάθεσή τους και υπό την προϋπόθεση της εμπιστευτικότητας.

Η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πήραν συνέντευξη από 21 επιζώντες, 5 συγγενείς 5 αγνοουμένων, από εκπροσώπους του ελληνικού Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και από μη κυβερνητικές οργανώσεις, τον ΟΗΕ και διεθνείς φορείς και οργανισμούς. Αναζήτησαν γραπτές πληροφορίες από το ελληνικό Λιμενικό Σώμα (Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.), το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, την Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών της Αστυνομίας, την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και τη Frontex. Οι πληροφορίες που ελήφθησαν στο πλαίσιο των εν λόγω συναλλαγών αποτυπώνονται, κατά περίπτωση, στο παρόν έγγραφο. Ως απάντηση στα ευρήματα και στα αιτήματα παροχής πληροφοριών, στις 4 Δεκεμβρίου, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αρμόδιο για το Λιμενικό Σώμα, δήλωσε ότι δεν μπορούσε να παράσχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα συμβάντα, επικαλούμενο εν εξελίξει δικαστικές και εξωδικαστικές έρευνες.

Οι επιζώντες αναφέρονται με ψευδώνυμα για λόγους ιδιωτικότητας και ασφάλειας.

Παρόλο που το ναυάγιο της Πύλου εγείρει ευρύτερα ζητήματα που σχετίζονται με τη Frontex, τις πρακτικές έρευνας και διάσωσης της Ε.Ε. και τον ρόλο των εμπορικών πλοίων, οι πληροφορίες που ακολουθούν εστιάζουν πρωτίστως στις ευθύνες των ελληνικών αρχών.

 

Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση στα ελληνικά πατώντας τον σύνδεσμο που ακολουθεί

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.