ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ: 6 ΜΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΗΣ ΠΥΛΟΥ

14ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ
16:00
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
Ρομάντσο, Αναξαγόρα 3, Αθήνα
ΧΑΡΤΗΣ
Δημοσιεύθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2023, 18:06Εκτύπωση

Το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να γνωρίζει ο κόσμος τι συνέβη

 Walid,* νεαρός Αιγύπτιος επιζών του ναυαγίου

*ψευδώνυμο

 

Η Διεθνής Αμνηστία και η Human Rights Watch πραγματοποιούν εκδήλωση με τίτλο «Μαζί για τη δικαιοσύνη – 6 μήνες από το ναυάγιο της Πύλου». Η εκδήλωση θα γίνει την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου, από τις 16.00 μέχρι και τις 21.00.

Η εκδήλωση σηματοδοτεί τους 6 μήνες από τότε που μια λέμβος με περίπου 750 προσφύγισσες, πρόσφυγες και μετανάστριες/-άστες βυθίστηκε ανοιχτά της Πύλου. Με μόλις 104 επιζώντες, το ναυάγιο αποτελεί μία από τις πιο θανάσιμες τραγωδίες της σύγχρονης ιστορίας στη Μεσόγειο.

Η Διεθνής Αμνηστία και η Human Rights Watch θα παρουσιάσουν τα δεδομένα από την κοινή τους έρευνα σχετικά με τις ενέργειες και τις παραλείψεις που συνέβαλαν στην τραγωδία, ενώ επίσης θα τονίσουν τις ανησυχίες τους αναφορικά με τις τρέχουσες δικαστικές έρευνες για το ναυάγιο.

Παράλληλα, νομικές οργανώσεις που στηρίζουν τους επιζώντες του ναυαγίου θα συζητήσουν σχετικά με την έλλειψη λογοδοσίας των ελληνικών αρχών και τον ρόλο τους στις παραβιάσεις δικαιωμάτων στα σύνορα, καθώς επίσης και για την αυξανόμενη τάση τους να μεταβιβάζουν τις κατεξοχήν ευθύνες σε μετανάστριες/-άστες, προσφύγισσες και πρόσφυγες, ως τμήμα μιας ευρύτερης πολιτικής τους για την αποτροπή της μετανάστευσης. Η Forensis θα παρουσιάσει την έρευνά της σχετικά με τις δυναμικές του ναυαγίου.

Η εκδήλωση στοχεύει να γίνει επίσης ένας χώρος μοιράσματος, όπου μετανάστριες, προσφύγισσες και πρόσφυγες άμεσα επηρεασμένες/-οι από την τραγωδία θα μιλήσουν για τον αντίκτυπο του ναυαγίου στη ζωή τους, αλλά και για τις αλλαγές που πρέπει να πραγματοποιηθούν ώστε τα δικαιώματά τους να γίνουν σεβαστά.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να λάβει επίσης μέρος σε μια τελετή μνήμης υπό το φως κεριών για να τιμήσει όσους ανθρώπους έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται ακόμη.

Όσες και όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση παρακαλούνται θερμά, λόγω περιορισμένου χώρου, να συμπληρώσουν τη φόρμα συμμετοχής εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση, παρακαλούμε, επικοινωνήσετε ελεύθερα μαζί μας.

 

FAQs

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα της εκδήλωσης;

16:00 – 19:30: Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με την παρουσίαση της κοινής έρευνας και των δεδομένων από τη Διεθνή Αμνηστία και τη Human Rights Watch. Θα ακολουθήσει συζήτηση με ερωτήσεις από τα προσκεκλημένα άτομα από διάφορες νομικές οργανώσεις που στηρίζουν προσφύγισσες, πρόσφυγες και μετανάστριες/-άστες στην Ελλάδα, ερευνητικούς δημοσιογράφους, κυβερνητικούς εκπροσώπους και ανθρώπους που έχουν επηρεαστεί άμεσα από το ναυάγιο (αναμένεται επιβεβαίωση). Το πάνελ συζήτησης θα καλύψει θέματα που περιλαμβάνουν τις δυναμικές του ναυαγίου και τον παραλληλισμό με άλλες τραγωδίες στη Μεσόγειο, την ανάληψη ευθυνών, την ανάγκη για ανεξάρτητη συνοριακή παρακολούθηση και την ποινικοποίηση των μεταναστριών/-ών ως αποτρεπτική πολιτική. Θα σας αποστείλουμε το τελικό πρόγραμμα του πάνελ κοντά στην ημερομηνία της εκδήλωσης.

16:30 – 21:00: Ο χώρος θα παραμείνει ανοιχτός έως τις 21:00 ώστε τα συμμετέχοντα άτομα να έρθουν σε επαφή με τη σημαντική δουλειά και άλλων οργανισμών καθώς και με τα υλικά των εκστρατειών αλληλεγγύης, αλλά και προκειμένου να συμμετάσχουν σε μια τελετή μνήμης υπό το φως κεριών για να τιμήσουν όσους ανθρώπους έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται ακόμη. Κατά την εκδήλωση, θα προσφερθούν ελαφρύ γεύμα και αναψυκτικά.

Θα υπάρχει διερμηνεία του πάνελ συζήτησης;

Η εκδήλωση θα διεξαχθεί στα αγγλικά, ωστόσο σκοπεύουμε να προσφέρουμε την επιλογή για διερμηνεία σε ελληνικά, αραβικά και ούρντου. Παρακαλούμε, κατά τη συμπλήρωση της φόρμας συμμετοχής, δηλώστε εάν υπάρχει ανάγκη για διερμηνεία, καθώς και τις γλώσσες που προτιμάτε.

Υπάρχουν περιορισμοί στην προσβασιμότητα που θα πρέπει να γνωρίζω;

Υπάρχουν λίγες σκάλες κατά την είσοδο στον χώρο. Παρακαλούμε, επικοινωνήστε μαζί μας σχετικά με τις ανάγκες σας ως προς την προσβασιμότητα, και θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό ώστε να ανταποκριθούμε και να διασφαλίσουμε τη συμμετοχή σας στην εκδήλωση.

ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ: 6 μήνες από το ναυάγιο της Πύλου
ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.