ΘΑΝΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΔΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ ΤΟ 2008

Δημοσιεύθηκε στις 25 Μαΐου 2010, 05:44Εκτύπωση

1. ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ

 Το 2008, ο κόσμος κινήθηκε προς την κατάργηση της θανατικής ποινής.

Το Δεκέμβριο, η Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. υιοθέτησε με μεγάλη πλειοψηφία ένα δεύτερο Ψήφισμα, το οποίο καλεί σε παύση της επιβολής της θανατικής ποινής, με σκοπό την κατάργησή της. Αυτό το ψήφισμα εκφράζει τρεις δεκαετίες σταθερής προόδου προς την ολική κατάργηση της θανατικής ποινής.

Οι εξελίξεις στον Ο.Η.Ε. έδωσαν μια καλοδεχούμενη ώθηση σε μέλη εκστρατειών σε ολόκληρο τον κόσμο που δουλεύουν για την απαγόρευση της θανατικής ποινής. Επίσης, διευκόλυνε κάποια μικρά, αλλά σημαντικά βήματα στο τοπικό/ περιφερειακό επίπεδο. Είναι αξιοσημείωτο ότι η Αφρικανική Επιτροπή για τα Δικαιώματα των Ανθρώπων και των Λαών κάλεσε τα αφρικανικά κράτη που διατηρούν τη θανατική ποινή να βάλουν μορατόριουμ στις εκτελέσεις στην περιοχή με την προοπτική να καταργήσουν τη θανατική ποινή.

 Η Ευρώπη και η Κεντρική Ασία αποτελούν σήμερα μια ζώνη σχεδόν απαλλαγμένη από τη θανατική ποινή, μετά την κατάργηση της για όλα τα εγκλήματα και στο Ουζμπεκιστάν . Μόνο μια χώρα μένει-η Λευκορωσία- η οποία συνεχίζει να εκτελεί.

Στην Αμερικανική ήπειρο, μόνο μια χώρα- οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής- εξακολουθούν τις εκτελέσεις. Ωστόσο, ακόμη και οι Η.Π.Α. απομακρύνθηκαν από τη θανατική ποινή το 2008. Αυτή τη χρονιά, καταγράφηκε στις Η.Π.Α. ο μικρότερος αριθμός εκτελέσεων από το 1994.

Η πλειοψηφία των κρατών σήμερα απέχουν από τη χρήση της θανατικής ποινής. Επίσης, το 2008 η Διεθνής Αμνηστία κατέγραψε ότι μόνο 25 από τις 59 χώρες που διατηρούν τη θανατική ποινή προέβησαν σε εκτελέσεις. Η πρακτική των κρατών δείχνει ότι υπάρχει μια ολοένα αυξανόμενη διεθνής συμφωνία ότι η θανατική ποινή δεν μπορεί να συμβιβαστεί με το σεβασμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Παρά τις θετικές εξελίξεις, παραμένει ένας αριθμός ισχυρών προκλήσεων. Χώρες στην Ασία διεξήγαγαν το 2008 περισσότερες εκτελέσεις απ’ ό,τι σε όλον τον υπόλοιπο κόσμο συνολικά. Η περιοχή με τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό εκτελέσεων ήταν η Μέση Ανατολή.

Δείτε την έκθεση εδώ.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.