
ΙΣΡΑΗΛ/ΚΠΕ: ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΡΕΙ ΤΟΝ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΚΑΙ ΑΠΑΝΘΡΩΠΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ ΚΑΘΩΣ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΞΕΜΕΝΕΙ ΑΠΟ ΚΑΥΣΙΜΑ
Η διακοπή της λειτουργίας του μοναδικού ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού της Γάζας θα επιδεινώσει μια ήδη απελπιστική ανθρωπιστική κρίση για περισσότερους από 2,2 εκατομμύρια ανθρώπους που είναι παγιδευμένοι στη Λωρίδα της Γάζας, εν μέσω μιας μαζικής εκστρατείας βομβαρδισμών από το Ισραήλ, που έχει σκοτώσει τουλάχιστον 1.350 ανθρώπους και έχει τραυματίσει περισσότερους από 6.000.
Οι αεροπορικές επιδρομές εξαπολύθηκαν σε αντίποινα για την επίθεση στις 7 Οκτωβρίου από τη Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες από τη Γάζα, οι οποίες εκτόξευσαν αδιακρίτως ρουκέτες και έστειλαν μαχητές στο νότιο Ισραήλ, σκοτώνοντας περισσότερους από 1.200 ανθρώπους, τραυματίζοντας περισσότερους από 2.700 και παίρνοντας ομήρους, συμπεριλαμβανομένων πολλών αμάχων.
«Οι ισραηλινές αρχές πρέπει να αποκαταστήσουν αμέσως την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στη Γάζα και να αναστείλουν τους αυξημένους περιορισμούς που επιβλήθηκαν ως αποτέλεσμα της διαταγής του Υπουργού Άμυνας της 9ης Οκτωβρίου 2023 και να άρουν τον παράνομο αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας επί 16 χρόνια. Η συλλογική τιμωρία του άμαχου πληθυσμού της Γάζας ισοδυναμεί με έγκλημα πολέμου. Είναι σκληρή και απάνθρωπη. Ως κατοχική δύναμη, το Ισραήλ έχει σαφή υποχρέωση βάσει του διεθνούς δικαίου να διασφαλίσει την ικανοποίηση των βασικών αναγκών του άμαχου πληθυσμού της Γάζας», δήλωσε η γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας Agnès Callamard.
Η διακοπή ρεύματος βύθισε τη λωρίδα της Γάζας στο σκοτάδι και θα επιδεινώσει μια συνεχιζόμενη ανθρωπιστική καταστροφή. Θα περιορίσει περαιτέρω τις επικοινωνίες και την πρόσβαση στο διαδίκτυο. Οι διακοπές ρεύματος θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στις βασικές υπηρεσίες, στην πρόσβαση σε καθαρό νερό και θα προκαλέσουν καταστροφή στη δημόσια υγεία, αφήνοντας τα ήδη εξαντλημένα νοσοκομεία της Γάζας χωρίς ζωτικό ιατρικό εξοπλισμό, την ώρα που οι γιατροί αγωνίζονται να περιθάλψουν χιλιάδες βαριά τραυματίες από τις ισραηλινές επιθέσεις. Θα θέσει επίσης σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών των νοσοκομείων, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με χρόνιες παθήσεις ή εκείνων που βρίσκονται σε εντατική θεραπεία, συμπεριλαμβανομένων των νεογέννητων μωρών που βρίσκονται σε μηχανική υποστήριξη.
Ισραηλινός υπουργός δήλωσε σήμερα ότι οι αρχές δεν θα αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση ούτε θα επιτρέψουν την είσοδο νερού ή καυσίμων μέχρι η Χαμάς να απελευθερώσει τους ομήρους. Αυτό αποτελεί ρητή επιβεβαίωση ότι οι εν λόγω πράξεις έγιναν για να τιμωρηθούν οι άμαχοι στη Γάζα για τις ενέργειες των παλαιστινιακών ένοπλων ομάδων. Η Διεθνής Αμνηστία επαναλαμβάνει ότι οι Παλαιστίνιοι πολίτες δεν είναι υπεύθυνοι για τα εγκλήματα της Χαμάς και άλλων παλαιστινιακών ένοπλων ομάδων, και το Ισραήλ δεν πρέπει, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, να τους κάνει να υποφέρουν για πράξεις στις οποίες δεν παίζουν κανέναν ρόλο και δεν μπορούν να ελέγξουν.
«Οι φρικτοί μαζικοί φόνοι Ισραηλινών αμάχων από παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες και άλλες σοβαρές παραβιάσεις δεν απαλλάσσουν το Ισραήλ από την τήρηση των υποχρεώσεών του να σέβεται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να προστατεύει τους αμάχους. Η συλλογική τιμωρία των αμάχων στη Γάζα δεν θα φέρει δικαιοσύνη στα θύματα των εγκλημάτων πολέμου της Χαμάς και άλλων ένοπλων ομάδων ούτε ασφάλεια στους αμάχους στο Ισραήλ», δήλωσε η Agnes Callamard.
Η Διεθνής Αμνηστία ανησυχεί επίσης για τις επανειλημμένες επιθέσεις στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα. Καλεί το Ισραήλ να διευκολύνει τη δημιουργία ανθρωπιστικών διόδων για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και να επιτρέψει την ασφαλή διέλευση όσων χρειάζονται ιατρική περίθαλψη εκτός της Λωρίδας της Γάζας. Καλεί τη διεθνή κοινότητα να συνεργαστεί για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τις διόδους ανθρωπιστικής βοήθειας.
Οι ισραηλινές αρχές πρέπει να απέχουν από τη διάπραξη παράνομων επιθέσεων που σκοτώνουν ή τραυματίζουν αμάχους και καταστρέφουν σπίτια και υποδομές πολιτών. Οι ισραηλινοί αξιωματούχοι πρέπει να απέχουν από την υποκίνηση βίας κατά των Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, και να κατοχθυρώνουν την ασφάλεια όλων των αμάχων που ζουν υπό τον έλεγχό τους. Όλες οι παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες στη Γάζα πρέπει να απελευθερώσουν όλους τους αμάχους ομήρους χωρίς όρους και αμέσως.
Η Διεθνής Αμνηστία διερευνά επί του παρόντος τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της αεροπορικής επιδρομής σε κτίριο κατοικιών στη συνοικία αλ Ζειτούν, η οποία σκότωσε 15 μέλη της ίδιας οικογένειας, συμπεριλαμβανομένων 7 παιδιών (5 αδερφών και των 2 ξαδέρφων), εκτός από τους ηλικιωμένους παππούδες τους, την καταστροφή του Burj Palestine, ενός πολυώροφου κτιρίου στη συνοικία αλ Ριμάλ στη Γάζα, και τον βομβαρδισμό ενός πολυσύχναστου δρόμου της αγοράς στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια, ο οποίος σκότωσε τουλάχιστον 69 άτομα, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 15 παιδιών.
Η Διεθνής Αμνηστία καλεί το Ισραήλ και τις παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες να λάβουν όλα τα δυνατά μέτρα για να μην πληγούν οι άμαχοι, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.
Αυτό το άρθρο αποτελεί μέρος μιας σειράς άρθρων της Διεθνούς Αμνηστίας σχετικά με την κλιμάκωση της βίας και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ισραήλ, τη Γάζα και αλλού στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη. Η Διεθνής Αμνηστία δημοσίευσε τα πρώτα της ευρήματα σχετικά με τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται από τη Χαμάς και τις παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των μαζικών εκτελέσεων με συνοπτικές διαδικασίες, της ομηρίας και της εκτόξευσης πυραύλων χωρίς διακρίσεις. Καθώς εξακολουθούν να προκύπτουν στοιχεία για τις παραβιάσεις που διαπράχθηκαν στο νότιο Ισραήλ, η Διεθνής Αμνηστία θα συνεχίσει τις έρευνές της για να προσδιορίσει το πλήρες φάσμα των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Ιστορικό
Από το 2007, το Ισραήλ έχει επιβάλει εναέριο, χερσαίο και θαλάσσιο αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας, τιμωρώντας συλλογικά ολόκληρο τον πληθυσμό της. Οι σημερινές μάχες είναι η έκτη μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ και των ένοπλων ομάδων που εδρεύουν στη Γάζα από τότε. Στις 9 Οκτωβρίου ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Yoav Gallant ανακοίνωσε «πλήρη πολιορκία της Γάζας... χωρίς ηλεκτρικό, χωρίς τρόφιμα, χωρίς νερό, χωρίς φυσικό αέριο, όλα κλειστά», στο πλαίσιο της ισραηλινής επίθεσης αντιποίνων μετά την επίθεση της Χαμάς και άλλων παλαιστινιακών ένοπλων ομάδων που στοίχισε τη ζωή σε 1.200 ανθρώπους.
Τον Ιούνιο, η Διεθνής Αμνηστία δημοσίευσε την έρευνά της για την επίθεση του Μαΐου 2023 στη Λωρίδα της Γάζας, διαπιστώνοντας ότι το Ισραήλ, παράνομα, κατέστρεψε σπίτια Παλαιστινίων, συχνά χωρίς στρατιωτική αναγκαιότητα, σε μια μορφή συλλογικής τιμωρίας κατά του άμαχου πληθυσμού.
Στην έκθεσή της του Φεβρουαρίου 2022, η Διεθνής Αμνηστία εξέθεσε πώς οι ισραηλινές δυνάμεις διέπραξαν στη Γάζα (καθώς και στη Δυτική Όχθη και το Ισραήλ) πράξεις που απαγορεύονται από το Καταστατικό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και τη Σύμβαση του Απαρτχάιντ, στο πλαίσιο μιας εκτεταμένης και συστηματικής επίθεσης κατά του άμαχου πληθυσμού με στόχο τη διατήρηση ενός συστήματος καταπίεσης και κυριαρχίας επί των Παλαιστινίων, συνιστώντας έτσι το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας του απαρτχάιντ.
Προηγούμενες εκθέσεις της Διεθνούς Αμνηστίας σχετικά με παραβιάσεις και εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο πλαίσιο των συγκρούσεων μεταξύ του Ισραήλ και παλαιστινιακών ένοπλων ομάδων μπορείτε να βρείτε εδώ.
Η Διεθνής Αμνηστία είναι μια αμερόληπτη οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επιδιώκει να διασφαλίσει ότι όλα τα μέρη μιας ένοπλης σύγκρουσης συμμορφώνονται με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και το διεθνές δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κατά συνέπεια, σε μελλοντικές ενημερώσεις, η Διεθνής Αμνηστία θα διερευνήσει τη στρατιωτική δράση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας για να διαπιστώσει εάν συμμορφώνεται με τους κανόνες του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, μεταξύ άλλων λαμβάνοντας τις απαραίτητες προφυλάξεις για την ελαχιστοποίηση της βλάβης των αμάχων και των αντικειμένων του πληθυσμού και απέχοντας από παράνομες επιθέσεις και από τη συλλογική τιμωρία του άμαχου πληθυσμού, όπως απαιτεί το διεθνές δίκαιο. Η Διεθνής Αμνηστία θα συνεχίσει επίσης να παρακολουθεί τις δραστηριότητες της Χαμάς και των παλαιστινιακών ένοπλων ομάδων.