© Ali Jadallah/Anadolu Agency via Getty Images

ΙΣΡΑΗΛ/ΚΠΕ: ΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ ΑΜΑΧΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΓΑΖΑ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΦΟΡΟ ΤΟΥ ΑΠΑΡΤΧΑΙΝΤ

Δημοσιεύθηκε στις 13 Ιουνίου 2023, 14:18Εκτύπωση

Το Ισραήλ παράνομα, κατά την επίθεσή του στις αρχές Μαΐου στην κατεχόμενη Λωρίδα της Γάζας, κατέστρεψε σπίτια Παλαιστινίων χωρίς στρατιωτική αναγκαιότητα, γεγονός που ισοδυναμεί με μια μορφή συλλογικής τιμωρίας κατά του άμαχου πληθυσμού, δήλωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία. Το Ισραήλ διεξήγαγε επίσης εμφανώς δυσανάλογες αεροπορικές επιδρομές που σκότωσαν και τραυμάτισαν Παλαιστίνιες/-ους αμάχους, συμπεριλαμβανομένων παιδιών.  

Η Διεθνής Αμνηστία διερεύνησε εννέα ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές που είχαν αποτέλεσμα τον φόνο αμάχων, τη φθορά και την καταστροφή κατοικιών στη Λωρίδα της Γάζας. Τρεις διαφορετικές επιθέσεις την πρώτη νύχτα των βομβαρδισμών στις 9 Μαΐου, κατά τις οποίες βόμβες ακριβείας στόχευσαν τρεις ανώτερους διοικητές των Ταξιαρχιών Αλ-Κουντς, σκότωσαν 10 Παλαιστίνιους πολίτες και τραυμάτισαν τουλάχιστον άλλους 20. Οι επιθέσεις αυτές πραγµατοποιήθηκαν σε πυκνοκατοικηµένες αστικές περιοχές στις 2 π.µ., όταν οι οικογένειες κοιµόντουσαν στα σπίτια τους, γεγονός που υποδηλώνει ότι όσοι σχεδίασαν και ενέκριναν τις επιθέσεις προέβλεψαν, και πιθανόν αγνόησαν, τη δυσανάλογη πρόκληση βλάβης στους αµάχους. Η σκόπιμη εξαπόλυση αδικαιολόγητων επιθέσεων, ένα μοτίβο που η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγράψει σε προηγούμενες ισραηλινές επιχειρήσεις, αποτελεί έγκλημα πολέμου.

Παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες που εδρεύουν στη Λωρίδα της Γάζας, με επικεφαλής τις Ταξιαρχίες Αλ-Κουντς, την ένοπλη πτέρυγα της παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ, εκτόξευσαν αδιακρίτως ρουκέτες που σκότωσαν δύο αμάχους στο Ισραήλ και τρεις Παλαιστίνιους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας, γεγονός που θα πρέπει επίσης να διερευνηθεί ως έγκλημα πολέμου.  

Κατά την έρευνά μας, ακούσαμε ζωντανές μαρτυρίες για βόμβες που εξαφανίζουν σπίτια, για πατεράδες που ξεθάβουν τα κοριτσάκια τους κάτω από τα χαλάσματα, για μια έφηβη που τραυματίστηκε θανάσιμα καθώς βρισκόταν στο κρεβάτι κρατώντας ένα αρκουδάκι.

Heba Morayef, περιφερειακή διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

«Έχει περάσει ένας μήνας από τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των ισραηλινών αρχών και των παλαιστινιακών ένοπλων ομάδων, αλλά τα δεινά που προκαλούν αυτές οι επαναλαμβανόμενες ισραηλινές επιθέσεις στον άμαχο πληθυσμό στη Λωρίδα της Γάζας δεν σταματούν ποτέ. Κατά την έρευνά μας, ακούσαμε ζωντανές μαρτυρίες για βόμβες που εξαφανίζουν σπίτια, για πατεράδες που ξεθάβουν τα κοριτσάκια τους κάτω από τα χαλάσματα, για μια έφηβη που τραυματίστηκε θανάσιμα καθώς βρισκόταν στο κρεβάτι κρατώντας ένα αρκουδάκι. Πιο τρομακτικό από όλα αυτά είναι η σχεδόν απόλυτη βεβαιότητα ότι, αν οι δράστες δεν λογοδοτήσουν, αυτές οι φρικιαστικές σκηνές θα επαναληφθούν», δήλωσε η Heba Morayef, περιφερειακή διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. 

«Το γεγονός ότι καταγράφουμε τα ίδια μοτίβα παράνομων φόνων και καταστροφών ξανά και ξανά αποτελεί κατηγορητήριο για την αποτυχία της διεθνούς κοινότητας να καταστήσει το Ισραήλ υπόλογο. Η ατιμωρησία του Ισραήλ για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττει επανειλημμένα κατά των Παλαιστινίων και για τον σκληρό συνεχιζόμενο επί 16 χρόνια παράνομο αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας ενθαρρύνει περαιτέρω παραβιάσεις και καθιστά την αδικία χρόνια».  

Η πενθήμερη επίθεση 

Στις 9 Μαΐου, οι ισραηλινές δυνάμεις ξεκίνησαν πενθήμερη επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, με προφανή στόχο τα μέλη και τις εγκαταστάσεις των Ταξιαρχιών Αλ-Κουντς. Από τις ισραηλινές επιθέσεις σκοτώθηκαν 11 Παλαιστίνιοι πολίτες, μεταξύ των οποίων 4 παιδιά. Το Υπουργείο Υγείας της Γάζας ανέφερε ότι 190 άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων 64 ήταν παιδιά. 

Οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις προκάλεσαν ζημιές σε 2.943 κατοικίες, συμπεριλαμβανομένων 103 σπιτιών που καταστράφηκαν ολοσχερώς. Τουλάχιστον 1.244 Παλαιστίνιες/-οι εκτοπίστηκαν λόγω της επίθεσης, σύμφωνα με τους αριθμούς που έδωσε το παλαιστινιακό Υπουργείο Δημοσίων Έργων.

Στις 10 Μαΐου, οι Ταξιαρχίες Αλ-Κουντς, μαζί με μικρότερες ένοπλες ομάδες, απάντησαν στην επίθεση του Ισραήλ εκτοξεύοντας εκατοντάδες ρουκέτες προς ισραηλινές πόλεις σε διάστημα τεσσάρων ημερών, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 2 άμαχοι άνθρωποι στο Ισραήλ, η Inga Avramyan, μια 82χρονη Ισραηλινή, και ο Abdallah Abu Jibbeh, ένας 35χρονος Παλαιστίνιος εργάτης από τη Λωρίδα της Γάζας, και να τραυματιστούν άλλοι 40, σύμφωνα με το ισραηλινό Υπουργείο Υγείας. Ρουκέτες από παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες που εκτοξεύτηκαν λανθασμένα ή έπεσαν στο κενό σκότωσαν επίσης 3 Παλαιστίνιους πολίτες στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά, τον Layan Mdoukh, ηλικίας 10 ετών, και τον Yazan Alayan, ηλικίας 16 ετών. Δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, τα πιο πρόσφατα ευρήματα της Διεθνούς Αμνηστίας σχετικά με τις απώλειες Παλαιστινίων που προκλήθηκαν από εσφαλμένες βολές πυραύλων δημοσιεύτηκαν μετά τη στρατιωτική επιχείρηση του Αυγούστου 2022.   

«Γνωστές για την εγγενή τους ανακρίβεια, οι επιθέσεις με ρουκέτες από τις παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες είναι αδιάκριτες. Οι επιθέσεις αυτές πρέπει να διερευνηθούν ως εγκλήματα πολέμου, και τα θύματα να λάβουν άμεση και επαρκή αποζημίωση», δήλωσε η Morayef.  

Ανείπωτη βία 

Στις 2 τα ξημερώματα της 9ης Μαΐου, ισραηλινές εναέριες επιδρομές έπληξαν ένα διώροφο κτίριο στη συνοικία al-Sha'af στην πόλη της Γάζας με βόμβα GBU-39, μια βόμβα μικρής διαμέτρου που κατασκευάζεται από την Boeing Defense, Space & Security και εξάγεται στο Ισραήλ από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το χτύπημα είχε στόχο το διαμέρισμα του Khalil al-Bahtini, ανώτερου μέλους των Ταξιαρχιών Αλ Κουντς. Σκοτώθηκαν ο Khalil al-Bahtini, η σύζυγός του η Leila al-Bahtini και η 4χρονη κόρη τους η Hajar. Το γειτονικό διαμέρισμα χτυπήθηκε επίσης, σκοτώνοντας τη 19χρονη Dania Adas και τη 17χρονη αδελφή της την Iman.  

Ο Alaa Adas, πατέρας της Dania και της Iman, δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία ότι ξύπνησε από την πόρτα του υπνοδωματίου του, που έπεσε πάνω του. Έτρεξε στο δωμάτιο της Iman και της Dania και βρήκε τις κόρες του στο κρεβάτι. Η Ντάνια, της οποίας ο γάμος επρόκειτο να γίνει τον Ιούλιο, ήταν ήδη νεκρή. Η Iman, μια ενθουσιώδης φοιτήτρια με όνειρα να γίνει γιατρός, ανέπνεε ακόμη και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, όπου πέθανε λίγες ώρες αργότερα.

Αντί να αποφοιτήσει και να σπουδάσει στο πανεπιστήμιο και να εκπληρώσει την επιθυμία της να γίνει γιατρός, [η Ιμάν] πέθανε. 

Adas, πατέρας της 19χρονης Dania και της 17χρονης Ιμάν, θυμάτων των επιθέσεων στη Γάζα

«Αντί να αποφοιτήσει και να σπουδάσει στο πανεπιστήμιο και να εκπληρώσει την επιθυμία της να γίνει γιατρός, [η Ιμάν] πέθανε», δήλωσε ο Adas. 

«Ως άμαχοι, η Leila και ο Hajar al-Bahtini, η Dania και η Iman Adas θα έπρεπε να είχαν προστατευτεί, όχι να αφανιστούν. Το Ισραήλ έχει την υποχρέωση να ακυρώσει μια επίθεση, εάν καταστεί προφανές ότι μπορεί να βλάψει δυσανάλογα αμάχους πολίτες και μη στρατιωτικούς στόχους. Η σκόπιμη εξαπόλυση μιας δυσανάλογης επίθεσης αποτελεί έγκλημα πολέμου», δήλωσε η Morayef. 

Σκόπιμη καταστροφή  

Η σκόπιμη καταστροφή σπιτιών αμάχων από το Ισραήλ είχε επίσης βαρύ τίμημα για τις/τους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρία. 

Στις 13 Μαΐου, οι ισραηλινές δυνάμεις στόχευσαν ένα τετραώροφο κτίριο στον προσφυγικό καταυλισμό Jabalia. Το κτίριο φιλοξενούσε 42 άτομα της μεγάλης οικογένειας Nabhan. Πέντε μέλη της οικογένειας ζουν με αναπηρία, εκ των οποίων τα τρία είναι χρήστες αναπηρικού αμαξιδίου. 

Ο Hussam Nabhan, αυτόπτης μάρτυρας της επίθεσης, δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία ότι έλαβε τηλεφώνημα που πίστευε ότι προερχόταν από αξιωματικό των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών γύρω στις 6 το απόγευμα, που έλεγε ότι οι κάτοικοι του κτιρίου είχαν 15 λεπτά για να το εκκενώσουν. Ο Hussam είπε στο άτομο που τον είχε καλέσει ότι υπήρχαν άνθρωποι με αναπηρία στο κτίριο και ότι χρειάζονταν περισσότερο χρόνο, αλλά ο συνομιλητής απλώς επανέλαβε την προειδοποίηση. 

Μετά το χτύπημα, η 22χρονη Haneen Nabhan ήταν τόσο τραυματισμένη που δυσκολευόταν να μιλήσει, λέγοντας ότι το αναπηρικό αμαξίδιό της είχε θαφτεί κάτω από τα ερείπια του σπιτιού της κι έτσι δεν μπορούσε πλέον να μετακινηθεί με αυτονομία. 

Η έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας δεν βρήκε καμία απόδειξη ότι το κτίριο της Nabhan, και άλλα κτίρια κατοικιών που καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ημερών της επίθεσης, είχαν χρησιμοποιηθεί για την αποθήκευση όπλων ή άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού ή ότι ρουκέτες είχαν εκτοξευτεί από την άμεση γειτονιά τους.  

«Η βασική αιτία αυτής της απερίγραπτης βίας είναι το σύστημα απαρτχάιντ του Ισραήλ. Το σύστημα αυτό πρέπει να γκρεμιστεί, ο αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας να αρθεί αμέσως, και οι υπεύθυνοι για το έγκλημα του απαρτχάιντ, τα εγκλήματα πολέμου και άλλα εγκλήματα βάσει του διεθνούς δικαίου πρέπει να λογοδοτήσουν», δήλωσε η Morayef.

Ιστορικό 

Καθώς οι ισραηλινές αρχές συνεχίζουν να εμποδίζουν τη Διεθνή Αμνηστία να έχει πρόσβαση στη Λωρίδα της Γάζας, η οργάνωση ανέθεσε σε ντόπιο ερευνητή πεδίου, ο οποίος συνέλεξε στοιχεία και πήρε συνεντεύξεις από μάρτυρες στα σημεία των χτυπημάτων, τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά την πενθήμερη επίθεση. Οι ερευνήτριες/-ητές της Διεθνούς Αμνηστίας διεξήγαγαν follow-up συνεντεύξεις και ανέλυσαν δορυφορικές εικόνες και άλλα στοιχεία ανοιxτού κώδικα, συμπεριλαμβανομένου υλικού από τις επιθέσεις και τα επακόλουθά τους, μαζί με δηλώσεις Ισραηλινών αξιωματούχων. 

Οι παράνομες επιθέσεις σε σπίτια Παλαιστινίων και ο παράνομος αποκλεισμός που έχει επιβληθεί στη Γάζα από το 2007 αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του συστήματος απαρτχάιντ του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων, το οποίο ισοδυναμεί με το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας του απαρτχάιντ σύμφωνα με τη Σύμβαση Απαρτχάιντ και το Καταστατικό της Ρώμης.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.