
ΤΟΥΡΚΙΑ: ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΙΣ ΑΒΑΣΙΜΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
Σχεδόν έξι χρόνια μετά την πρώτη τους κράτηση, ο πρώην πρόεδρος και η πρώην διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας Τουρκίας και άλλοι δύο υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να αθωωθούν από τις παράλογες κατηγορίες που αντιμετωπίζουν, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία ενόψει της ακρόασής τους, η οποία συνεχίζεται αύριο στην Κωνσταντινούπολη.
Η εκδίκαση σε πρώτο βαθμό των Taner Kılıç, İdil Eser, Özlem Dalkıran και Günal Kurşun έρχεται μετά την ανατροπή των καταδικαστικών αποφάσεων για παράλογες κατηγορίες περί τρομοκρατίας από το ανώτατο εφετείο της Τουρκίας, το Ακυρωτικό Δικαστήριο.
«Το δικαστήριο έχει την ευκαιρία να δώσει τέλος σε αυτή την πολιτικά υποκινούμενη δίωξη. Αυτή η δίκη έχει αμαυρώσει τη ζωή αυτών των τεσσάρων υπερασπιστριών/-ών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έχει αποκαλύψει την ολέθρια φύση του τουρκικού συστήματος δικαιοσύνης», δήλωσε ο Nils Muižnieks, Διευθυντής Ευρώπης της Διεθνούς Αμνηστίας.
«Μετά από σχεδόν έξι χρόνια, και χωρίς να έχει παρουσιαστεί ούτε ένα ίχνος αξιόπιστου αποδεικτικού στοιχείου που να τεκμηριώνει τις παράλογες κατηγορίες εναντίον τους, ήρθε η ώρα να τερματιστεί αυτή η καφκική φάρσα και να αθωωθούν οι Taner Kılıç, İdil Eser, Özlem Dalkıran και Günal Kurşun».
Ο Taner Kılıç συνελήφθη τον Ιούνιο του 2017 και κρατήθηκε στη φυλακή για περισσότερους από 14 μήνες. Τον Ιούλιο του 2020 καταδικάστηκε ως μέλος «τρομοκρατικής οργάνωσης» σε έξι χρόνια και τρεις μήνες φυλάκιση. Οι İdil Eser, Özlem Dalkıran και Günal Kurşun πέρασαν περισσότερους από τρεις μήνες πίσω από τα κάγκελα το 2017. Καταδικάστηκαν όλες/-οι τους σε 25 μήνες για «παροχή βοήθειας σε τρομοκρατική οργάνωση».
Τον Νοέμβριο του 2022, το Ακυρωτικό Δικαστήριο αποφάσισε να ακυρώσει την καταδίκη του Taner Kılıç με την αιτιολογία ότι η έρευνα ήταν «ελλιπής». Για τους İdil Eser, Özlem Dalkıran και Günal Kurşun το δικαστήριο αποφάσισε ότι οι καταδίκες τους πρέπει να ανατραπούν, επικαλούμενο «έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων».
Πέρυσι, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ότι το δικαίωμα του Taner Kılıç στην ελευθερία και την ασφάλεια, καθώς και το δικαίωμά του στην ελευθερία της έκφρασης είχαν παραβιαστεί κατά την προφυλάκισή του. Διαπίστωσε ότι οι τουρκικές αρχές δεν είχαν «καμία εύλογη υποψία ότι ο Taner Kılıç είχε διαπράξει αδίκημα» για να δικαιολογήσουν τη στέρηση της ελευθερίας του. Σημείωσε επίσης ότι ένας από τους τρεις δικαστές είχε διαφωνήσει, ζητώντας την αθώωση του Taner Kılıç με βάση την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων που παρουσίασε η εισαγγελία.
«Κατά τις 12 δικαστικές ακροάσεις κατά τη διάρκεια της δίκης, κάθε ισχυρισμός που διατυπώθηκε εναντίον αυτών των ακτιβιστριών/-ών για τα ανθρώπινα δικαιώματα αποδείχτηκε επανειλημμένα και σαφέστατα αβάσιμος, συμπεριλαμβανομένης της ίδιας της αστυνομικής έκθεσης του κράτους», δήλωσε ο Nils Muižnieks.
«Αυτές οι διώξεις δείχνουν πώς τα τουρκικά δικαστήρια έχουν χρησιμοποιηθεί ως όπλο για να φιμώσουν τις κριτικές φωνές, γεγονός που είναι χαρακτηριστικό της ευρύτερης καταστολής των δικαιωμάτων και των ελευθεριών στην Τουρκία».