© Henning Schacht

ΤΟΥΡΚΙΑ: Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕ ΚΑΘΩΣ ΚΑΤΑΡΡΙΦΘΗΚΑΝ ΟΙ ΚΑΤΑΔΙΚΕΣ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ 4 ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΡΙΩΝ/-ΩΝ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 23 Νοεμβρίου 2022, 11:46Εκτύπωση

Η απόφαση του ανώτατου εφετείου της Τουρκίας να ανατρέψει τις αβάσιμες καταδίκες του επίτιμου προέδρου της Διεθνούς Αμνηστίας Τουρκίας και άλλων 3 υπερασπιστριών/-ών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι μια τεράστια ανακούφιση, αναδεικνύει όμως γι' άλλη μια φορά τον πολιτικά υποκινούμενο χαρακτήρα των διώξεων, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.

Η απόφαση του Ακυρωτικού Δικαστηρίου σχετικά με τις καταδίκες των Taner Kılıç, İdil Eser, Özlem Dalkıran και Günal Kurşun, των 4 από τους 11 υπερασπιστριών/-ών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην υπόθεση Büyükada, που καταδικάστηκαν τον Ιούλιο του 2020, έρχεται περισσότερα από πέντε χρόνια μετά τις αρχικές συλλήψεις τους το καλοκαίρι του 2017. Η υπόθεση του Taner Kılıç ακυρώθηκε με την αιτιολογία της «ελλιπούς έρευνας» και παραπέμφθηκε πίσω στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο.

«Η σημερινή απόφαση βάζει τέλος σε μια θεαματικών διαστάσεων παρωδία δικαιοσύνης. Ενώ είμαστε εξαιρετικά ανακουφισμένες/-οι που οι καταδικαστικές αποφάσεις τελικά ακυρώθηκαν, το γεγονός ότι το δικαστήριο έκρινε πως η υπόθεση του Taner απαιτεί περαιτέρω έρευνα είναι απογοητευτικό», δήλωσε η Agnès Callamard, γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Για περισσότερα από πέντε χρόνια, παρακολουθούμε τους τροχούς της αδικίας να δουλεύουν καθώς οι αβάσιμοι ισχυρισμοί που διατυπώθηκαν εναντίον αυτών των 4 γενναίων υπερασπιστριών/-ών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έγιναν δεκτοί ως γεγονότα από διαδοχικά δικαστήρια. Η σημερινή απόφαση αποκαλύπτει τον πραγματικό σκοπό αυτών των πολιτικά υποκινούμενων διώξεων: τη χρήση των δικαστηρίων ως όπλου για τη φίμωση των κριτικών φωνών».

Ο Taner Kılıç, δικηγόρος για τα δικαιώματα των προσφυγισσών/-ύγων και επίτιμος πρόεδρος του τουρκικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, συνελήφθη τον Ιούνιο του 2017 και κρατήθηκε στη φυλακή για περισσότερους από 14 μήνες. Παρά την παντελή έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων, τον Ιούλιο του 2020 καταδικάστηκε για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση» και σε έξι χρόνια και τρεις μήνες φυλάκιση. Οι İdil Eser, Özlem Dalkıran και Günal Kurşun καταδικάστηκαν σε 25 μήνες για «συνδρομή σε τρομοκρατική οργάνωση» και πέρασαν περισσότερους από τρεις μήνες πίσω από τα κάγκελα το 2017.

Κατά τη διάρκεια 12 δικαστικών ακροάσεων, κάθε ισχυρισμός που διατυπώθηκε εναντίον των τεσσάρων ακτιβιστριών/-ών για τα ανθρώπινα δικαιώματα αποδείχτηκε επανειλημμένα και ολοκληρωμένα αβάσιμος, μεταξύ άλλων και στην έκθεση της ίδιας της αστυνομίας του κράτους.

Τον Μάιο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επιβεβαίωσε εκ νέου ότι οι αρχές της Τουρκίας δεν είχαν «καμία εύλογη υποψία ότι ο Taner Kılıç είχε διαπράξει αδίκημα». Διαπίστωσε επίσης ότι η προδικαστική του κράτηση με κατηγορίες που σχετίζονται με την τρομοκρατία συνδέεται άμεσα με τη δραστηριότητά του ως υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Αυτή η δεσμευτική απόφαση κατέστη οριστική τον Οκτώβριο.

«Ενώ γιορτάζουμε σήμερα αυτή την απόφαση, δεν ξεχνάμε ότι σε ολόκληρη την Τουρκία πολλοί υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μαραζώνουν στη φυλακή, ζουν με τον φόβο της σύλληψης ή αντιμετωπίζουν παρόμοιες αβάσιμες διώξεις», δήλωσε η Agnès Callamard.

«Θα πάρουμε δύναμη από τη σημερινή νίκη. Θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό του Taner μέχρι τέλους και να αγωνιζόμαστε ενάντια στον αδυσώπητο περιορισμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και για λογαριασμό όσων αρνούνται να σωπάσουν από τις απειλές της κυβέρνησης».

 

Ιστορικό

Οι Taner Kılıç και Özlem Dalkıran είναι και οι δύο ιδρυτικά μέλη της Διεθνούς Αμνηστίας Τουρκίας. Τα τελευταία 20 χρόνια έχουν διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως μέλη της οργάνωσης, αλλά και της ευρύτερης κοινότητας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Κατά τη στιγμή της σύλληψής της τον Ιούλιο του 2017, η Idil Eser ήταν η διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας Τουρκίας. Ο Günal Kurşun, δικηγόρος, εμπειρογνώμονας του διεθνούς ποινικού δικαίου και μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας Τουρκίας από τα πρώτα της βήματα, είναι εξέχων υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

Ο Taner Kılıç φέρεται να κατέβασε και να χρησιμοποίησε την εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων ByLock, η οποία, σύμφωνα με την εισαγγελία, χρησιμοποιείται για την επικοινωνία του κινήματος Gülen, μιας ομάδας που κατηγορείται για την οργάνωση απόπειρας πραξικοπήματος το 2016.

Ωστόσο, δύο εγκληματολογικές αναλύσεις του τηλεφώνου του Kılıç που παραγγέλθηκαν από τη Διεθνή Αμνηστία, δεν βρήκαν κανένα ίχνος εγκατάστασης του ByLock. Τον Ιούνιο του 2018, κάθε νομιμοποίηση της υπόθεσης του εισαγγελέα αφαιρέθηκε από την έκθεση της αστυνομίας που υποβλήθηκε στο δικαστήριο, η οποία επίσης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν βρέθηκε κανένα στοιχείο ByLock στο τηλέφωνο του Kılıç. Παρ' όλα αυτά, η απλή λήψη ή χρήση μιας εφαρμογής δεν θα ήταν επαρκής απόδειξη των φερόμενων αδικημάτων, όπως συμπεραίνεται σε πρόσφατη απόφαση του ΕΔΔΑ που αφορούσε έναν άλλο προσφεύγοντα, άσχετο με τους κατηγορούμενους Büyükada.

Οι İdil Eser, Özlem Dalkıran και Günal Kurşun ήταν μεταξύ των 10 ατόμων, που ονομάστηκαν οι 10 της Κωνσταντινούπολης, τα οποία συνελήφθησαν από την αστυνομία καθώς συμμετείχαν σε ένα εργαστήριο για την ευημερία και την ψηφιακή ασφάλεια στις 5 Ιουλίου 2017 στο νησί Büyükada της Κωνσταντινούπολης.

Στις 4 Οκτωβρίου 2017, εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης άσκησε δίωξη κατά των 10 της Κωνσταντινούπολης, καθώς και κατά του Taner Kılıç, ο οποίος φέρεται να ήταν ενήμερος για τις προετοιμασίες του εργαστηρίου και να είχε επαφή με δύο κατηγορούμενους.

Κατά την πρώτη ακροαματική διαδικασία στις 26 Οκτωβρίου, ο δικαστής έκανε δεκτό το αίτημα του εισαγγελέα να συγχωνευθεί η δίωξη του Kılıç, που είχε ξεκινήσει στη Σμύρνη, με εκείνη των άλλων δέκα υπερασπιστριών/-ών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παρόλο που οι κατηγορίες που του αποδίδονται δεν είχαν καμία σχέση με την ημερίδα, και οι δύο υποθέσεις δεν συνδέονταν με κανέναν τρόπο.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει δημοσιεύσει προηγουμένως ανάλυση της υπόθεσης κατά του Taner Kılıç και λεπτομερείς περαιτέρω πληροφορίες για την υπόθεση γενικά.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.