© JUAN BARRETO/AFP via Getty Images

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΟΙ ΜΑΖΙΚΟΙ ΤΑΦΟΙ ΣΤΟ ΙΖΙΟΥΜ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΜΑΚΑΒΡΙΑ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ

Δημοσιεύθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2022, 10:40Εκτύπωση

Αντιδρώντας στην αναφερόμενη ανακάλυψη χώρου μαζικής ταφής που περιέχει πτώματα Ουκρανών πολιτών και στρατιωτικών σε δάσος κοντά στην πόλη Ιζιούμ στο Χάρκοβο, την οποία ανακατέλαβε ο ουκρανικός στρατός μετά από μήνες ρωσικής κατοχής, η Marie Struthers, διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, δήλωσε: 

«Τον Μάρτιο, η Διεθνής Αμνηστία έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την τύχη των αμάχων στο Ιζιούμ, το οποίο είχε δεχτεί ανελέητη επίθεση από τις ρωσικές δυνάμεις από την τέταρτη μέρα της ανελέητης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αυτές οι πρόσφατα αναφερθείσες ανακαλύψεις επιβεβαιώνουν τους πιο σκοτεινούς μας φόβους. Ο λαός της Ουκρανίας και ο κόσμος αξίζουν να μάθουν πώς ακριβώς πέθαναν όσοι θάφτηκαν στο δάσος κοντά στο Ιζιούμ. Για κάθε παράνομο φόνο ή άλλο έγκλημα πολέμου, πρέπει να υπάρχει δικαιοσύνη και αποζημίωση για τα θύματα και τις οικογένειές τις/τους, καθώς και δίκαιη δίκη και απόδοση ευθυνών στους υπόπτους δράστες.  

«Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας προς τη διεθνή κοινότητα να παράσχει πόρους για να βοηθήσει την Ουκρανία στη διασφάλιση αποδεικτικών στοιχείων και στη διεξαγωγή των απαραίτητων ερευνών για το πώς πέθαναν αυτά τα άτομα και ποιος ήταν υπεύθυνος. Όσοι διαπράττουν ή διατάσσουν εγκλήματα του διεθνούς δικαίου θα πρέπει να θυμούνται: Δεν υπάρχει παραγραφή και η δικαιοσύνη θα τους προλάβει. Για να διασφαλιστεί η δικαιοσύνη και η αποζημίωση των θυμάτων, οι δίκες όσων είναι ύποπτοι για εγκλήματα πολέμου πρέπει να τηρούν τα διεθνή πρότυπα για δίκαιη δίκη». 

 

Ιστορικό 

Μετά την ανάκτηση του ελέγχου του Ιζιούμ στο Χάρκοβο, οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν έναν αυτοσχέδιο χώρο ταφής σε κοντινό δάσος, όπου μέτρησαν περισσότερες από 440 πρόσφατες ταφές. Σύμφωνα με τον Oleh Kotenko, τον Επίτροπο της Ουκρανίας για τους Αγνοούμενους, ο τάφος σκάφτηκε βιαστικά για να αντιμετωπιστούν τα πολυάριθμα θύματα, μεταξύ άλλων από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς της πόλης από τις ρωσικές δυνάμεις τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2022. Οι φωτογραφίες και οι μαρτυρίες που προέρχονται από δημοσιογράφες/-ους από την περιοχή συμφωνούν με αυτή την αναφορά.  

Οι δημοσιογράφοι ανέφεραν ότι αρκετοί ξύλινοι σταυροί στους τάφους φέρουν ονόματα όσων εικάζεται ότι είναι θαμμένοι από κάτω, ενώ οι περισσότεροι έχουν μόνο αριθμούς, συμπεριλαμβανομένου κι ενός σε ομαδικό τάφο που υποδεικνύει ότι 17 Ουκρανοί στρατιώτες είναι θαμμένοι εκεί.  

Από την έναρξη της με κάθε μέσοεισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγράψει πολυάριθμες σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου (του δικαίου του πολέμου) από τις ρωσικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων παράνομων επιθέσεων εναντίον αμάχων, κατοικιών και πολιτικών υποδομών, παράνομων φόνων και άλλων εγκλημάτων πολέμου.  

 
ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.