Amnesty International

ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ; ΚΙ ΟΜΩΣ, ΤΟ ΕΧΕΙΣ ΚΑΝΕΙ ΗΔΗ!

Δημοσιεύθηκε στις 27 Οκτωβρίου 2021, 12:29Εκτύπωση

Το να διαβάζεις τα νέα μπορεί να είναι πραγματικά καταθλιπτικό. Μερικές φορές φαίνεται να είναι τόσο λάθος ο κόσμος, που η ιδέα της αλλαγής του προς το καλύτερο μοιάζει αδύνατη. Αλλά όπως δείχνει η εκστρατεία της Διεθνούς Αμνηστίας «Παγκόσμιος Μαραθώνιος Γραμμάτων», μπορείς να κάνεις τη μεγάλη διαφορά, πραγματοποιώντας κάτι «μικρό».

Γράφοντας μια επιστολή, στέλνοντας ένα tweet, υπογράφοντας μια έκκληση. Σίγουρα δεν μπορείς να αλλάξεις τον κόσμο με κάτι τόσο απλό; Κι όμως, μπορείς!

Το 2020, εκατομμύρια άνθρωποι, όπως εσύ, άλλαξαν τη ζωή 10 ανθρώπων, που τους είχαν στερήσει τα δικαιώματα. Το να αφιερώσεις λίγο χρόνο για να στείλεις ένα tweet ή να γράψεις μια επιστολή έχει κάνει τη διαφορά στους ανθρώπους τους οποίους υποστηρίξαμε στον Μαραθώνιο Γραμμάτων του 2020. Ακολουθούν μερικές από τις ιστορίες τους.

 

Φυλακισμένη ακτιβίστρια απελευθερώθηκε στη Σαουδική Αραβία

AFP via Getty Images

Η Nassima al-Sada, ακτιβίστρια για ελευθερία των γυναικών, αποφυλακίστηκε τον Ιούνιο του 2021. Η Nassima είχε συλληφθεί το 2018 επειδή υπερασπιζόταν ειρηνικά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όσο ήταν φυλακισμένη, οι φύλακες τη χτυπούσαν και απαγόρευαν σε οποιοδήποτε άτομο να την επισκεφθεί, ακόμη και στον δικηγόρο της. Υποστηρίκτριες/ικτές σε όλο τον κόσμο έγραψαν 777.611 επιστολές, tweets και πολλά ακόμα. Ο γιος της Nassima, ο Mousa al-Sada, πιστεύει ότι το διεθνές ενδιαφέρον για την περίπτωση της μητέρας του βοήθησε την υπόθεσή της στην έκδοση ετυμηγορίας έπειτα από χρόνια στασιμότητας, καθώς και ότι συνέβαλε στη διασφάλιση της αποφυλάκισής της. Η Nassima εξακολουθεί να υπόκειται σε απαγόρευση ταξιδιού, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να φύγει από τη Σαουδική Αραβία για πέντε χρόνια: Οι υποστηρικτές και οι υποστηρίκτριες της Διεθνούς Αμνηστίας θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για την πλήρη ελευθερία της Nassima.

 

Πατέρας τριών παιδιών επανενώνεται με την οικογένειά του

Amnesty International

Στις 30 Ιουνίου του 2021 ο Germain Rukuki, εργαζόμενος σε ΜΚΟ και υπερασπιστής των ανθρώπινων δικαιωμάτων αποφυλακίστηκε αφού, έχοντας κριθεί ένοχος για μια σειρά ψευδείς κατηγορίες, είχε καταδικαστεί σε 32 χρόνια φυλάκισης στο Μπουρούντι. Φυλακίστηκε πριν του δοθεί η ευκαιρία να αγκαλιάσει για πρώτη φορά το μικρό του παιδί, που γεννήθηκε λίγες βδομάδες αφότου ο ίδιος συνελήφθη τον Ιούλιο του 2017. Η οικογένειά του εγκατέλειψε τη χώρα φοβούμενη αντίποινα. Ο Germain σύντομα θα επανενωθεί με την οικογένεια του, έπειτα από περισσότερες από 400.000 δράσεις που ζητούν την απελευθέρωση του.

 

Ένα βήμα πιο κοντά στη δικαιοσύνη στη Σαουδική Αραβία

Amnesty International

Οι οικογένειες των δολοφονημένων επιστήθιων φίλων Popi Qwabe και Bongeka Phungula επιτέλους έχουν λόγο να πιστεύουν ότι η δικαιοσύνη για τις αγαπημένες τους είναι στον ορίζοντα. Μέχρι πρόσφατα, οι φίλοι και η οικογένεια της Popi και της Bongeka βρίσκονταν σε θλίψη και οργή λόγω των παρατυπιών και των καθυστερήσεων της αστυνομικής έρευνας για τη δολοφονία τους το 2017. Ωστόσο, τον Μάρτιο του 2021, η αστυνομία άνοιξε πάλι την υπόθεση αφού έλαβε 341.106 εκκλήσεις από τους υποστηρικτές/ίκτριες τους σε όλο τον κόσμο. Η αστυνομία έχει τώρα ολοκληρώσει την έρευνα και έχει παραδώσει την υπόθεση στην Εισαγγελία της χώρας. «Αισθάνομαι αισιόδοξη», είπε η αδερφή της Popi, η Thembelihle. «Αισθάνομαι ότι επιτέλους κάτι πρόκειται να αλλάξει».

 

Απελευθερώθηκε ο φυλακισμένος Αλγερινός δημοσιογράφος

Amnesty International

Ο Khaled Drareni πέρασε 11 μήνες στη φυλακή και έγινε σύμβολο για την τόσο αναγκαία ελευθερία του τύπου στην Αλγερία. Τον Μάρτιο του 2020, ο Khaled συνελήφθη ενώ κάλυπτε ειρηνικές διαδηλώσεις. Κατηγορήθηκε για την υποκίνηση άοπλης συγκέντρωσης και για βλάβη της ακεραιότητας της εθνικής επικράτειας και καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση. Όλα αυτά επειδή απλώς έκανε τη δουλειά του ως δημοσιογράφος. Έπειτα από το συνεχές ενδιαφέρον που συγκέντρωνε η υπόθεση εξαιτίας της εκστρατείας και της μαζικής κινητοποίησης από ακτιβιστές/ίστριες, ο Khaled αποφυλακίστηκε στις 19 Φεβρουαρίου 2021. Ο Khaled εξακολουθεί να αντιμετωπίζει κατηγορίες: Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να αποσυρθούν αυτές οι κατηγορίες.

 

Μπορείς κι εσύ να αλλάξεις τον κόσμο: Να πώς!

Ο Παγκόσμιος Μαραθώνιος Γραμμάτων 2021 είναι εδώ! Φέτος, είμαστε δίπλα σε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, των οποίων τα ανθρώπινα δικαιώματα δέχονται επίθεση. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν ανάγκη να είσαι δίπλα τους.

ANZORC

Αν έχεις την παραμικρή αμφιβολία ότι τα λόγια σου είναι σε θέση να κάνουν τη διαφορά, η Jani Silva, περιβαλλοντική ακτιβίστρια από την Κολομβία μπορεί να σε διαβεβαιώσει ότι είναι. Η ατρόμητη αντίσταση της Jani μπροστά στη μόλυνση του περιβάλλοντος και τις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων είχε τρομακτικές συνέπειες: Υπέστη παρακολούθηση, εκφοβισμό, απειλές για θάνατο. Μετά την εκστρατεία του Παγκόσμιου Μαραθωνίου Γραμμάτων 2020, η Jani είπε:

Είμαι τόσο ευγνώμων γι’ αυτές τις επιστολές. Από τα βάθη της καρδιάς μου, τούτη η εκστρατεία με κράτησε ζωντανή. Είναι αυτό που τους σταμάτησε από το να με σκοτώσουν, επειδή γνωρίζουν ότι εσείς είστε εκεί.

Jani Silva

 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.