ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ: ΠΑΝΩ ΑΠΟ 6,5 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΡΟΣ ΝΕΟΥΣ ΓΕΝΝΑΙΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Δημοσιεύθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2020, 15:03Εκτύπωση

Κάθε χρόνο η το μεγαλύτερη μεγαλύτερο εκδήλωση γεγονός ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως γίνεται όλο και μεγαλύτερημεγαλύτερο. Ο Παγκόσμιος Μαραθώνιος Γραμμάτων (Write for Rights) του 2019 δεν αποτελεί εξαίρεση, με όλους τους ανθρώπους να γράφουν εκατομμύρια γράμματα για να  αλλάξουν τις ζωές νέων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Ξεκίνησαν από δεκάδες, έγιναν εκατοντάδες ακόμα και χιλιάδες. Μαθητές/τριες, γονείς, δάσκαλοι/ες, φίλοι, άνθρωποι καθημερινοί που αφιέρωσαν μία στιγμή στο tweeterTwitter, στην αποστολήστη συγγραφή ενός μηνύματος ή, στον σχεδιασμό μιας ζωγραφιάς ή σε ένα γράμμα προκειμένου να στηρίξουν κάποιον/α που δεν έχουν γνωρίσει ποτέ. Είναι εκπληκτικό πως αυτό έγινε 6.609.837 φορές στο πλαίσιο του Μαραθωνίου Γραμμάτων της Διεθνούς Αμνηστίας 2019 - έναν, πρόκειται για τον ετήσιος μαραθώνιο συγγραφής και αποστολής γραμμάτων που έχει γίνει η το μεγαλύτερη μεγαλύτερο παγκόσμια παγκόσμιο εκδήλωση γεγονός ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αυτό που είναι ακόμα πιο εκπληκτικό δεν είναι πως ότι τόσοι άνθρωποι έστειλαν ένα γράμμα, το οποίο είναι από μόνο του είναι εξαιρετικό, αλλά το πως γεγονός ότι όλα αυτά τα γράμματα μπόρεσαν να φέρουν μία ουσιαστική αλλαγή στη ζωή των νέων ανθρώπων που στηρίξαμε το 2019. Αυτά είναι μερικά από τα παραδείγματα όπου τα λόγια σας κατάφεραν να αλλάξουν ζωές.

© Amnesty International

Η θανατική ποινή του Magai ακυρώθηκε

Ο Magai Matiop Ngong ήταν μόλις 15 χρονών όταν καταδικάστηκε σε θάνατο στο Νότιο Σουδάν. Χάρις όμως στην φοβερή συμπαράσταση ανθρώπων όπως εσείς, η θανατική του ποινή ακυρώθηκε τον Ιούλιο του 2020. Άνθρωποι από όλον τον κόσμο ανέλαβαν 765.000 δράσεις εντός των οποίων και συγγραφή γραμμάτων και δημοσιοποιήσεων στο Twittertweeter, ζητώντας να σωθεί η ζωή του Magai, και το πέτυχαν. «Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Δεν έχω λόγια. Δεν έχετε ιδέα πόσο πολύ η καρδιά μου έχει γεμίσει από ευτυχία,.» είπε ο Magai.

© Allan Lissner

Νίκη υγειονομικής περίθαλψης για τη Νεολαία Grassy Narrows

Για δεκαετίες, η κοινότητα ιθαγενών Grassy Narrows υπέφερε από τις συνέπειες της δηλητηρίασης από υδράργυρο σε μία από τις χειρότερες υγειονομικές κρίσεις του Καναδά. Οι νέοι/ες της κοινότητας είχαν επηρεαστεί ιδιαίτερα και ήταν στην πρώτη γραμμή του αγώνα για ένα υγιές μέλλον για την κοινότητά τους. Μετά από χρόνια καθυστέρησης, υπογράφηκε τελικά συμφωνία 19,5 εκατομμυρίων δολαρίων (CDN) για την κατασκευή μονάδας υγειονομικής περίθαλψης στις 2 Απριλίου 2020 - μια πολύ μεγάλη νίκη για τους ανθρώπους της κοινότητας Grassy Narrows. «Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με όλο τον κόσμο για να καταπολεμήσουμε την αδικία», δήλωσε ο Crystal Swain της κοινότητας Grassy Narrows.

© Private

Σημαντική μείωση της ποινής της Yasaman

Το 2019, η Yasaman Aryani καταδικάστηκε σε 16 χρόνια φυλάκισης επειδή έβγαλε τη μαντίλα της και μοίρασε λευκά λουλούδια στις επιβάτιδες ενός τρένου. Τον Φεβρουάριο του 2020, η ποινή της μειώθηκε σημαντικά, χάρη εν μέρει στις περισσότερες από 1,2 εκατομμύρια επιστολές που γράφτηκαν παγκοσμίως, ζητώντας την ελευθερία της. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να ελευθερωθεί.

Δεν είναι απλά ένα tweet

Τι λοιπόν πραγματικά κατάφεραν ένα tweet, μία κάρτα ή μία υπογραφή; Από ότι φάνηκε, άπειρα. Με τα λόγια τους οι υποστηρικτές/τριες απελευθέρωσαν ένα κύμα ζεστασιάς και αλληλεγγύης σε όλο τον κόσμο για όλους τους νέους ανθρώπους που συμμετείχαν πέρυσι. Αυτά τα λόγια παρηγόρησαν όσους/ες βρίσκονταν σε απόγνωση. Βοήθησαν ακόμα στην ενίσχυση των αιτημάτων εκκλήσεων των νέων αυτών ανθρώπων για δικαιοσύνη, σε πολλές περιπτώσεις και στο να πιέσουν και να πείσουν τους ηγέτες να κάνουν το σωστό για εκείνους και εκείνες.

Ο Παγκόσμιος Μαραθώνιος Γραμμάτων είναι εδώ και αυτή τη χρονιά. Φέτος συμπαραστεκόμαστε σε ανθρώπους όλου του κόσμου, των οποίων βασικά ανθρώπινα δικαιώματα έχουν δεχτεί επίθεση. Αυτοί οι άνθρωποι σε χρειάζονται να τους υπερασπιστείς. Αν έχεις κάποια αμφιβολία, διάβασε αυτό που η ακτιβίστρια Marinel Sumook Ubaldo (στην φωτογραφία) έχει να πει. Είναι μία νέα ακτιβίστρια για το κλίμα από τις Φιλιππίνες που συμμετείχε στον Παγκόσμιο Μαραθώνιο Γραμμάτων του 2019. Κατέθεσε σε μια έρευνα από έναν φορέα ανθρωπίνων δικαιωμάτων η οποία κατέδειξε τελικά πως οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων μπορεί να είναι υπεύθυνες για πολλές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, μία παγκόσμια πρωτοπορίαπρωτιά.

© Eloisa Lopez/Amnesty International

«Ο Παγκόσμιος Μαραθώνιος Γραμμάτων έφερε σημαντική αλλαγή στον τρόπο που βλέπω τον ακτιβισμό. Με παρακινεί να πιστέψω περισσότερο στον εαυτό μου. Συνειδητοποίησα πως πράγματι υπάρχει μεγάλη δύναμη στους αριθμούς,» είπε η Marinel.

Ξεκίνα λοιπόν το γράψιμο. Υπέγραψε λοιπόν τις εκκλήσεις μας για τον Παγκόσμιο Μαραθώνιο Γραμμάτων του 2020.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.