ΤΟΥΡΚΙΑ: ΑΚΤΙΒΙΣΤΡΙΕΣ/ΙΣΤΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ 40 ΧΩΡΕΣ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΘΩΩΣΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΦΥΛΑΚΗΣ ΛΟΓΩ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΟΥΣ ΣΕ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥΣ ΤΟΥ PRIDE

Δημοσιεύθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2021, 17:24Εκτύπωση

Ενόψει της έκδοσης της δικαστικής απόφασης που αναμένεται την Παρασκευή για την υπόθεση 18 Τούρκων φοιτητών/τριών κι ενός ακαδημαϊκού, που διώκονται για τη συμμετοχή τους στην παρέλαση του Pride τον Μάϊο του 2019, ο Nils Muižnieks, διευθυντής Ευρώπης της Διεθνούς Αμνηστίας δήλωσε:

«Ακτιβιστές/ίστριες παγκοσμίως ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Διεθνούς Αμνηστίας για την αθώωση των 18 φοιτητών/τριών και του ενός ακαδημαϊκού του Τεχνικού Πανεπιστημίου Μέσης Ανατολής (METU) στην Άγκυρα. Τα κατηγορούμενα άτομα αντιμετωπίζουν την επιβολή ποινής έως και τριετούς φυλάκισης, απλώς επειδή συμμετείχαν στην οργάνωση και τη διεξαγωγή μιας εντελώς ειρηνικής παρέλασης για τον εορτασμό του Pride που πραγματοποιήθηκε στο campus του Πανεπιστημίου τον Μάιο του 2019, και την οποία η διεύθυνση του Πανεπιστημίου είχε παρανόμως απαγορεύσει.

» Είναι σοκαριστικό ότι, ένας εορτασμός για την αγάπη και την αλληλεγγύη από νέα άτομα, αντιμετωπίστηκε με την επέμβαση αστυνομικών δυνάμεων με σπρέι πιπεριού, πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα. Όχι μόνο παραβιάστηκαν τα θεμελιώδη δικαιώματα των φοιτητών/τριών εκείνη την ημέρα, αλλά αναγκάστηκαν να υπομείνουν και τα δικαστήρια για πάνω από δύο χρόνια, με την απειλή της φυλάκισης να αιωρείται από πάνω τους.

» Η απαγόρευση της παρέλασης του Pride στερείτο νομικής βάσης και οι φοιτητές/ήτριες που το αμφισβήτησαν υπέστησαν την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων τους στην ελευθερία της έκφρασης και στην ελευθερία της ειρηνικής συνάθροισης. Την Παρασκευή, μόνο ένα πρέπει να είναι το αποτέλεσμα: η πλήρης αθώωση τους».

 

Υπόβαθρο

Τα 19 άτομα κατηγορούνται για «συμμετοχή σε παράνομη συνάθροιση» και για «μη διάλυση της συγκέντρωσης παρά την ύπαρξη προειδοποίησης». Τα παραπάνω συνέβησαν παρά το γεγονός ότι τον Φεβρουάριο του 2019, το Διοικητικό Εφετείο της Άγκυρας είχε άρει την ολική απαγόρευση που εμπόδιζε τη διεξαγωγή όλων των ΛΟΑΤΙ+ δραστηριοτήτων στην Άγκυρα, η οποία είχε εισαχθεί υπό το καθεστώς έκτακτης ανάγκης. Ωστόσο η διεύθυνση του πανεπιστημίου, στηρίχτηκε σε αυτή την ιστορική ολική απαγόρευση ως τη νομική βάση για να σταματήσει τη διεξαγωγή της ετήσιας παρέλασης εορτασμού του Pride στο πανεπιστημιακό campus.

Τον Ιούνιο του 2020, ένα άλλο διοικητικό δικαστήριο στην Άγκυρα ανέτρεψε την παράνομη απαγόρευση του πανεπιστημίου, επιβεβαιώνοντας έτσι τη μη ύπαρξη νόμιμης βάσης σε αυτήν.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.