ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ: ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΝΕΑΡΟΥ ΑΝΤΡΑ

Δημοσιεύθηκε στις 9 Ιουνίου 2021, 12:21Εκτύπωση

Ενημέρωση: Ο Mustafa al-Darwish εκτελέστηκε στις 15 Ιουνίου 2021. Με την πραγματοποίηση αυτής της εκτέλεσης, οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας επέδειξαν οικτρή περιφρόνηση στο δικαίωμα στη ζωή. Ο Mustafa al-Darwish είναι το τελευταίο θύμα του βαθύτατα προβληματικού συστήματος δικαιοσύνης της Σαουδικής Αραβίας, όπου άνθρωποι συχνά καταδικάζονται σε θάνατο έπειτα από εξαιρετικά άδικες δίκες βασισμένες σε ομολογίες που έχουν εξαχθεί με βασανιστήρια.

************

Σε απάντηση στις ειδήσεις ότι ο Mustafa al-Darwish ενδέχεται να αντιμετωπίσει επικείμενη εκτέλεση αφότου η υπόθεσή του παραπέμφθηκε στην Προεδρία Κρατικής Ασφάλειας μετά το Ανώτατο Δικαστήριο, που επικύρωσε τη θανατική του ποινή, η αναπληρώτρια διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική Lynn Maalouf δήλωσε:

«Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας πρέπει άμεσα να σταματήσουν όλα τα σχέδια εκτέλεσης του Mustafa al-Darwish, ο οποίος κατηγορήθηκε για συμμετοχή σε αντικυβερνητικές ταραχές και καταδικάστηκε σε θάνατο μετά από μια βαθιά προβληματική δίκη βασισμένη στην «εξομολόγησή του», όπως την αποκάλεσαν, που αποσπάστηκε μέσω βασανιστηρίων. Ο χρόνος εξαντλείται γρήγορα και πρέπει να σωθεί η ζωή του.

Η θανατική ποινή αποτελεί αποτρόπαια παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή σε όλες τις περιστάσεις.

Lynn Maalouf, αναπληρώτρια διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική

»Η πραγματοποίηση αυτής της εκτέλεσης θα υπονομεύσει βαθύτατα την πρόσφατη πρόοδο της Σαουδικής Αραβίας όσον αφορά τη χρήση της θανατικής ποινής, που σημείωσε πτώση κατά 85% στις εκτελέσεις στο βασίλειο το 2020.

»Ο διεθνής νόμος για τα ανθρώπινα δικαιώματα απαγορεύει αυστηρά τη θανατική ποινή για άτομα που ήταν κάτω των 18 ετών τη στιγμή του εγκλήματος. Δεδομένου ότι το επίσημο κατηγορητήριο δεν προσδιορίζει τον ακριβή μήνα που έλαβαν χώρα τα φερόμενα εγκλήματα, ο Mustafa al-Darwish θα μπορούσε να ήταν 17 ή 18 εκείνη τη στιγμή.

»Αντί να στείλουν στον θάνατο τον Mustafa al-Darwish, οι αρχές πρέπει άμεσα να αναιρέσουν την καταδίκη του και να ορίσουν μια δίκαιη επανεκδίκαση της υπόθεσής του».

 

Ιστορικό

Την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου 2021, η υπόθεση του Mustafa al-Darwish παραπέμφθηκε στην Προεδρία Κρατικής Ασφάλειας. Ελλείψει διαφανών πληροφοριών σχετικά με τις δικαστικές διαδικασίες, η Διεθνής Αμνηστία εκτιμά ότι αυτή η παραπομπή θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την επικείμενη εκτέλεσή του μόλις ο βασιλιάς επικυρώσει την ποινή θανάτου του.

Ο Mustafa al-Darwish, 26 ετών, συνελήφθη τον Μάιο του 2015 για την υποτιθέμενη συμμετοχή του σε ταραχές μεταξύ του 2011 και του 2012. Κατά τη διάρκεια της κράτησής του, τέθηκε σε απομόνωση χωρίς δυνατότητα επικοινωνίας για έξι μήνες, και δεν του επιτράπηκε η πρόσβαση σε δικηγόρο μέχρι τις αρχές της δίκης του, δύο χρόνια αργότερα∙ παραβιάστηκε έτσι το δικαίωμά του σε δίκαιη δίκη. Τον Μάρτιο του 2018 καταδικάστηκε σε θάνατο από το Εξειδικευμένο Ποινικό Δικαστήριο για μια σειρά κατηγορίες όπως «συμμετοχή σε ένοπλη εξέγερση εναντίον των ηγεμόνων, φραγή δρόμων και σπορά διαμαχών, σχηματισμό ένοπλου τρομοκρατικού δικτύου και πυροβολισμοί αξιωματούχων ασφαλείας, επιδίωξη διάρρηξης της εθνικής συνοχής μέσω της συμμετοχής σε περισσότερες από 10 ταραχές».

Η Διεθνής Αμνηστία αντιτίθεται στη θανατική ποινή σε όλες τις περιπτώσεις χωρίς εξαίρεση: ανεξάρτητα από τη φύση ή τις περιστάσεις του εγκλήματος, την ενοχή, την αθωότητα ή άλλα χαρακτηριστικά του ατόμου, καθώς και τη μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε για την πραγματοποίηση της εκτέλεσης.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.