ΑΙΓΥΠΤΟΣ: ΕΠΙΚΥΡΩΘΗΚΑΝ ΠΟΙΝΕΣ ΓΙΑ 12 ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥΣ ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΕΠΑΙΣΧΥΝΤΗ ΜΑΖΙΚΗ ΔΙΚΗ
Το Ανώτατο Εφετείο της Αιγύπτου, το Ακυρωτικό Δικαστήριο, επικύρωσε θανατικές ποινές για 12 άτομα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων παλαιότερων μορφών των Μουσουλμανικής Αδελφότητας, μετά από μαζική δίκη 739 ατόμων για τη συμμετοχή τους σε μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην πλατεία Ραμπάα αλ Ανταουίγια του Καΐρου τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2013. Απαντώντας στην είδηση, ο Philip Luther, διευθυντής έρευνας και συνηγορίας της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, δήλωσε:
«Αυτές οι ανελέητες θανατικές ποινές, οι οποίες εκδόθηκαν το 2018 μετά από μια εξαιρετικά άδικη μαζική δίκη, στιγματίζουν τη φήμη του ανώτατου εφετείου της Αιγύπτου και ρίχνουν σκοτεινή σκιά σε ολόκληρο το δικαστικό σύστημα της χώρας.
»Τα νέα έρχονται έπειτα από την απότομη αύξηση του αριθμού των εκτελέσεων που πραγματοποιήθηκαν στην Αίγυπτο το 2020, καθιστώντας τη χώρα τρίτη σε συχνότητα εκτελέσεων σε όλον τον κόσμο. Τουλάχιστον 51 άνδρες και γυναίκες έχουν εκτελεστεί μέχρι στιγμής για το 2021.
Η θανατική ποινή είναι η απόλυτα σκληρή, απάνθρωπη και εξευτελιστική τιμωρία. Οι αιγυπτιακές αρχές, αντί να συνεχίζουν να αυξάνουν τη χρήση της θανατικής ποινής επικυρώνοντας τέτοιες ποινές ύστερα από καταδικαστικές αποφάσεις σε εξαιρετικά άδικες μαζικές δίκες, πρέπει αμέσως να θεσπίσουν την επίσημη αναστολή των εκτελέσεων.
Philip Luther, διευθυντής έρευνας και συνηγορίας της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική
»Οι διαδηλωτές/ώτριες που έχουν καταδικαστεί για διάπραξη βίαιων εγκλημάτων θα πρέπει να ξαναδικαστούν σε δίκαιες και αμερόληπτες δίκες χωρίς την προσφυγή στη θανατική ποινή.
»Με τρόπο σοκαριστικό, οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας εξακολουθούν να ξεφεύγουν από τη δικαιοσύνη για τη θανατηφόρα βία που εξαπέλυσαν εναντίον διαδηλωτών/ριών στις πλατείες Ραμπάα αλ Ανταουίγια και αλ Νάχντα του Καΐρου τον Αύγουστο του 2013 σκοτώνοντας τουλάχιστον 900 άτομα και τραυματίζοντας χιλιάδες.
»Οι αιγυπτιακές αρχές δεν έχουν λάβει μέχρι σήμερα μέτρα για να λογοδοτήσουν οι δράστες αυτής της σφαγής. Πρέπει να το κάνουν χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση».
Τον Σεπτέμβριο του 2018, ποινικό δικαστήριο του Καΐρου επέβαλε θανατικές ποινές σε 75 άτομα που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις στην πλατεία Ραμπάα αλ Ανταουίγια του Καΐρου τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2013, αφού τα καταδίκασε για κατηγορίες που σχετίζονται με συμμετοχή σε μη επιτρεπόμενες διαδηλώσεις και διάπραξη βίας εναντίον προσωπικού των δυνάμεων ασφαλείας και άλλων. Η Διεθνής Αμνηστία θεώρησε ότι η δίκη ήταν εξαιρετικά άδικη.
Το Ακυρωτικό Δικαστήριο, το ανώτατο δικαστήριο της Αιγύπτου, επικύρωσε στις 14 Ιουνίου 2021 τις ποινές 12 από τα 75 άτομα που καταδικάστηκαν σε θάνατο. Δεν εξέτασε τις υποθέσεις των υπόλοιπων 30, καθώς καταδικάστηκαν απουσία τους και συνεπώς, σύμφωνα με το αιγυπτιακό δίκαιο, πρέπει να ξαναδικαστούν εφόσον παραστούν αυτοπροσώπως σε δίκη πριν από οποιαδήποτε επανεξέταση από το Ακυρωτικό Δικαστήριο.