41 ΝΙΚΕΣ ΣΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΟΡΤΑΣΟΥΜΕ ΤΩΡΑ

Δημοσιεύθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2020, 10:19Εκτύπωση

Ήταν μια δύσκολη χρονιά, αλλά υπήρξαν πολλά για να γιορτάσουμε το 2020. Από το γράψιμο επιστολών και τη δράση έως την υπογραφή εκκλήσεων και τις διαδηλώσεις με ασφαλή τρόπο, οι άνθρωποι συγκεντρώθηκαν - παρά τις πιο δύσκολες συνθήκες - για να δείξουν ότι η αλλαγή είναι δυνατή. Και αν χρειάζεστε περαιτέρω αποδείξεις, εδώ είναι 41 εμπνευσμένες ιστορίες που αποδεικνύουν γιατί η ανθρωπότητα θα κερδίσει στο τέλος

Ιανουάριος

 Τα παιδιά των Ροχίνγκια απολαμβάνουν να παίζουν και να μαθαίνουν σε ένα στρατόπεδο προσφύγων στο Μπαγκλαντές. Φωτογραφία: Arif Zaman                                                                                                                       

 

1. Τον Ιανουάριο, η κυβέρνηση του Μπαγκλαντές ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει παιδεία και εκπαίδευση στα παιδιά πρόσφυγες των Ροχίνγκια. Η απόφαση ελήφθη δυόμισι χρόνια αφού οι Ροχίνγκια αναγκάστηκαν να φύγουν στο Μπαγκλαντές μετά από την εκστρατεία εθνοκάθαρσης στη Μιανμάρ. Το συγκεκριμένο γεγονός αντιπροσωπεύει μια μεγάλη νίκη για τη Διεθνή Αμνηστία και άλλους οργανισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίοι έκαναν εκστρατεία για την εκπαίδευση για σχεδόν μισό εκατομμύριο παιδιά Ροχίνγκια στις δομές προσφύγων του Μπαγκλαντές.                                                                                                                                                                     

2. Ως άτομο με ψυχική αναπηρία, ο Vadim Nesterov, από το Καζακστάν, στερήθηκε από την πρόσβαση  σε νομική βοήθεια όταν έγινε 18 ετών, το 2011. Μη μπορώντας να λάβει αποφάσεις σχετικά με τη ζωή του ή να ασκήσει τα δικαιώματά του, οι ελπίδες ότι θα μπορούσε να είναι σε θέση να εργαστεί ή να παντρευτεί ήταν ελάχιστες. Μετά από μια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, η οποία παρουσίαζε την υπόθεσή του, μαζί με μια στρατηγική παρέμβαση του Συνδέσμου Ψυχαναλυτών του Καζακστάν, τα νομικά δικαιώματα του Vadim αποκαταστάθηκαν τελικά τον Ιανουάριο, αντιπροσωπεύοντας μια απίστευτη νίκη για άτομα με αναπηρίες στο Φεβρουάριος                           

3. Το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR) δημοσίευσε μια πολύ-αναμενόμενη έκθεση στην οποία απαριθμούσε περισσότερες από 100 εταιρείες με συνδέσεις στους παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς στη Δυτική Όχθη. Η λίστα περιλαμβάνει αρκετές εταιρείες ψηφιακού τουρισμού, συμπεριλαμβανομένων των Airbnb, TripAdvisor, Expedia και Booking.com, για τις οποίες, σύμφωνα με την έρευνα της, η Διεθνής Αμνηστία διαπίστωσε ότι καθοδηγούν τον τουρισμό στους εποικισμούς αυτούς και συμβάλλουν στην ύπαρξη και επέκτασή τους.                                                                                                                         

4. Σε μια απόφαση ορόσημο, στην οποία η Διεθνής Αμνηστία και η Διεθνής Επιτροπή Νομικών παρενέβησαν από κοινού, το Ανώτατο Δικαστήριο του Καναδά αποφάσισε ότι η ακρόαση για μια αγωγή ανθρώπινων δικαιωμάτων κατά μιας εξορυκτικής εταιρείας με έδρα το Βανκούβερ θα μπορούσε να γίνει στον Καναδά και όχι στην Ερυθραία όπου φέρεται να συνέβησαν οι καταχρήσεις. Αυτό άνοιξε το δρόμο για νέες βάσεις στις υποθέσεις αστικής ευθύνης.

Μάρτιος

5. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο αποφάσισε να ξεκινήσει έρευνα για εγκλήματα βάσει του διεθνούς δικαίου από όλα τα μέρη της σύγκρουσης στο Αφγανιστάν. Το Εφετείο αντέστρεψε την προδικαστική απόφαση του Απριλίου 2019, την οποία η Διεθνής Αμνηστία είχε επικρίνει έντονα, και η οποία ήταν να μην προχωρήσει στην έρευνα.

Ισπανοί/ίδες διαδηλωτές/τριες σηκώνουν μια πινακίδα, δηλώνοντας «Όχι σημαίνει όχι». Φωτογραφία: AFP μέσω Getty Images.                                                                                                                                                             

 6. Η Ισπανία ανακοίνωσε νομοσχέδιο για τον ορισμό του βιασμού ως σεξ χωρίς συναίνεση, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η νομική αλλαγή ακολούθησε μερικές ακραίες περιπτώσεις ομαδικών βιασμών στις οποίες το σύστημα δικαιοσύνης απέτυχε να προστατέψει τα θύματα. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και άλλα μέτρα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της σεξουαλικής βίας και εκκρεμεί ακόμα ενώπιον του Κοινοβουλίου. Η Διεθνής Αμνηστία κάνει εκστρατεία σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες για να ορίσει τον βιασμό ως σεξ χωρίς συναίνεση, μεταξύ άλλων και μέσω της εκστρατείας Let’s Talk About Yes [Ας μιλήσουμε για το Ναι].

7. Ο Ιρανός πνευματικός δάσκαλος Mohammad Ali Taheri επανενώθηκε με την οικογένειά του στον Καναδά, αφού συνελήφθη τον Μάιο του 2011 στο Ιράν και καταδικάστηκε σε θάνατο λόγω της ίδρυσης της πνευματικής ομάδας Erfan-e Halgheh. Η κράτησή του πυροδότησε δημόσια κατακραυγή και μια σειρά παγκοσμίων εκκλήσεων από τη Διεθνή Αμνηστία. Αυτό οδήγησε στην αναίρεση της καταδίκης του σε θάνατο και της καταδίκης τους. Τελικά απελευθερώθηκε το 2019 και αργότερα εγκατέλειψε τη χώρα για τον Καναδά, όπου έγραψε μια ανάρτηση στο Facebook, στην οποία ευχαριστεί τα μέλη της Διεθνούς Αμνηστίας για την ακούραστη εκστρατεία τους.

8. Στην Ουγκάντα, το Συνταγματικό Δικαστήριο ακύρωσε τμήματα του Νόμου για τη Διαχείριση της Δημόσιας Τάξης, ο οποίος για πολλά χρόνια έδινε στην αστυνομία υπερβολικές εξουσίες για την απαγόρευση δημόσιων συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μια λάμψη ελπίδας για την πολιτική αντιπολίτευση της χώρας που έχει δεχτεί πολλές επιθέσεις, και τους υπερασπιστές/ριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
 

Απρίλιος

 

Ο Wang Quanzhang, κινέζος δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα και η οικογένειά του. Φωτογραφία: Ιδιωτική              

9. Ο Κινέζος δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Wang Quanzhang επανενώθηκε με την οικογένειά του, αφού πέρασε τεσσεράμισι χρόνια στη φυλακή. Στοχοποιήθηκε για το έργο του στο οποίο εκθέτει τη διαφθορά και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Διεθνής Αμνηστία πραγματοποιούσε εκστρατεία για την απελευθέρωσή του από όταν συνελήφθη.

10. Για πρώτη φορά, η Αμερικανική Διοίκηση για την Αφρική (AFRICOM) άρχισε να δημοσιεύει τριμηνιαίες εκθέσεις σχετικά με τους ισχυρισμούς απωλειών αμάχων από αεροπορικές επιθέσεις των ΗΠΑ στη Σομαλία, συμπεριλαμβανομένων τριών περιστατικών που καλύπτονται στις έρευνες της Διεθνούς Αμνηστίας. Μετά την κυκλοφορία της πρώτης έκθεσης τον Απρίλιο, αρκετά μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ ξεκίνησαν ακροάσεις λογοδοσίας του Πενταγώνου/ AFRICOM. Οι καταγγελίες ήρθαν μετά την εκστρατεία μας ζητώντας αυξημένη διαφάνεια στην AFRICOM ενώ δημοσιεύσαμε μια πρωτοποριακή έκθεση, ο Κρυφός Πόλεμος των ΗΠΑ στη Σομαλία, η οποία συνέβαλε στην πρώτη παραδοχή των ατυχημάτων σε άμαχο πληθυσμό στη Σομαλία. Η AFRICOM έχει μέχρι στιγμής παραδεχτεί 13 θανάτους αμάχων στη Σομαλία. Η AFRICOM δημιούργησε επίσης μια διαδικτυακή πύλη καταγγελιών που επιτρέπει σε συγγενείς και θύματα στρατιωτικών ενεργειών των ΗΠΑ στη Σομαλία να αναφέρουν απευθείας καταγγελίες εναντίον αμάχων.

11. Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσαν το σχέδιο τους για τερματισμό της θανατικής ποινής εναντίον ατόμων που ήταν κάτω των 18 ετών τη στιγμή που διέπραξαν το έγκλημα. Η θανατική ποινή θα αντικατασταθεί με μέγιστη ποινή 10 ετών στη φυλακή. Ωστόσο, οι ανήλικοι/ες που καταδικάστηκαν σύμφωνα με τον αντιτρομοκρατικό νόμο, στο οποίο γίνεται συχνά κατάχρηση, εξακολουθούν να εκτελούνται. Η Διεθνής Αμνηστία συνεχίζει να καλεί τη Σαουδική Αραβία να καταργήσει εντελώς τη θανατική ποινή σε όλες τις περιστάσεις.

12. Η έκκληση της Διεθνούς Αμνηστίας προς τις αρχές του Μεξικού να σταματήσουν την επικίνδυνη και ρατσιστική κράτηση μεταναστών/τριών σε κέντρα κράτησης συνέβαλε στην απελευθέρωση των περισσότερων μεταναστών/τριών και αιτούντων/ουσών άσυλο από τα 65 κέντρα κράτησης μετανάστευσης της χώρας.

13. Η κυβέρνηση της Σιέρα Λεόνε ανέτρεψε την απαγόρευση για όσα κορίτσια είναι έγκυες να παρακολουθούν το σχολείο και να δίνουν εξετάσεις, μετά από τις εκκλήσεις και τις επιτυχημένες ενέργειες από τη Διεθνή Αμνηστία και άλλες συνεργαζόμενες οργανώσεις. Η απαγόρευση ίσχυε για σχεδόν πέντε χρόνια, στερώντας πολλές νέες γυναίκες από το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση.

Μάιος

14. Το εμπάργκο όπλων στο Νότιο Σουδάν ανανεώθηκε ομόφωνα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Μάιο του 2020, μετά από έντονη συνηγορία και εκστρατεία διάρκειας ενός μηνός από τη Διεθνή Αμνηστία. Η διεξοδική και ανεξάρτητη έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας σχετικά με τις παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων θεωρήθηκε από τις αντιπροσωπείες του Συμβουλίου Ασφαλείας καθοριστική για τη θετική ψηφοφορία.

15. Στις αρχές Μαΐου, ένα γαλλικό δικαστήριο αθώωσε έναν αγρότη ο οποίος διώχθηκε μόνο και μόνο επειδή βοηθούσε τους αιτούντες/ούσες άσυλο που είχαν ανάγκη. Το 2017, ο Cédric Herrou καταδικάστηκε για «διευκόλυνση παράνομης κυκλοφορίας, διαμονής και εισόδου προσφύγων και μεταναστών/τριών» στα σύνορα μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας. Η υπόθεση του Herrou ήταν εμβληματική σχετικά με την ποινικοποίηση των πράξεων αλληλεγγύης σε ολόκληρη την Ευρώπη.
 

 Άνθρωποι που διαδηλώνουν για τον ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Nabeel Rajab Φωτογραφία: Mohammed Al-Shaikh / AFP / Getty Images   

16. Στο Μπαχρέιν, ο ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Nabeel Rajab απελευθερώθηκε από τη φυλακή με ποινή μη στερητική της ελευθερίας, μετά από χρόνια εκστρατείας από τη Διεθνή Αμνηστία και άλλους οργανισμούς για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σύμφωνα με έναν από τους δικηγόρους του, Mohamed Al Jishi, ο Nabeel θα είναι έξω από τη φυλακή για τα υπόλοιπα τρία χρόνια που μένουν από την αρχική του ποινή.

Ιούνιος

17. Μετά από εκστρατεία και συνηγορία από την Διεθνή Αμνηστία και άλλες συνεργαζόμενες οργανώσεις, ασκήθηκε ποινική δίωξη σε δύο αστυνομικούς της Κροατίας για τον ξυλοδαρμό ενός μετανάστη από το Αφγανιστάν, ο οποίος υπέστη έλεγχο κοντά στα σύνορα με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Ίουλιος

18. Μετά από χρόνια εκστρατείας από τη Διεθνή Αμνηστία, ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο στον Καναδά έκρινε ότι η αποστολή αιτούντων/ουσών άσυλο πίσω στις Ηνωμένες Πολιτείες βάσει της Συμφωνίας περί Ασφαλούςς Τρίτης Χώρας ήταν αντισυνταγματική.

Υποστηρικτές/ριες από τη Διεθνή Αμνηστία της Ταϊβάν γράφουν επιστολές υποστήριξης για τον έφηβο από το Νότιο Σουδάν, Magai Matiop Ngong. Φωτογραφία: Διεθνής Αμνηστία Ταϊβάν
 
19. Σχετικά με τον έφηβο από το Νότιο Σουδάν ,Magai Matiop Ngong, για τον οποίο αγωνιστήκαμε ως μέρος της εκστρατείας Write for Rights, καταφέραμε να ακυρώσουμε τη θανατική ποινή που αντιμετώπιζε, η οποία και αποσύρθηκε ολοκληρωτικά  στις 29 Ιουλίου. Άνθρωποι από όλο τον κόσμο, τους οποίους άγγιξε και συγκίνησε η ιστορία του νεαρού, έγραψαν 765.000 μηνύματα υποστήριξης. Η υπόθεση του Magai άνοιξε τον διάλογο σχετικά με τη χρήση της θανατικής ποινής κατά παιδιών στο Νότιο Σουδάν - μια σπάνια και εξαιρετικά θετική εξέλιξη.
 
20. Λίγες ώρες μετά τη δημοσίευση της έκθεσής μας σχετικά με την παράνομη αποψίλωση και την κατάσχεση γης στην αλυσίδα εφοδιασμού του μεγαλύτερου παραγωγού κρέατος στον κόσμο JBS, ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας της Βραζιλίας της πολιτείας Ροντόνιας, ανακοίνωσε ότι το γραφείο του θα ερευνούσε τα ευρήματά μας. Μια εβδομάδα αργότερα, ο πρώην ανεξάρτητος ελεγκτής της εταιρείας επιβεβαίωσε ότι είχε καλέσει την JBS για ψευδή ισχυρισμό σχετικά με το γεγονός ότι οι δραστηριότητές της Amazon δεν σχετίζονταν με την αποψίλωση δασών. Αργότερα, η κορυφαία ευρωπαϊκή εταιρεία επενδύσεων Nordea Asset Management αφαίρεσε την JBS από το χαρτοφυλάκιό της, αποδίδοντας την απόφασή της σε εκθέσεις σχετικά με την έμμεση αλυσίδα εφοδιασμού της JBS. Και τον Οκτώβριο, η JBS δεσμεύτηκε να παρακολουθήσει ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού της έως το 2025, συμπεριλαμβανομένων των προβληματικών εκμεταλλεύσεων «έμμεσων προμηθευτών» που συνδέονται με την παράνομη αποψίλωση.
Σε μια επίδειξη αλληλεγγύης, διαδηλωτές/ριες από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν για να υποστηρίξουν το κίνημα Black Lives Matter. Φωτογραφία: Getty Images.
 
21. Ο ερευνητής μας για την αστυνομική βία στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων του κινήματος Black Lives Matter, βοήθησε να καταστούν ορατές οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλη τη χώρα και να προβληθούν σε ντοκιμαντέρ-βίντεο από τους New York Times, Washington Post και CNBC. Οι ερευνητές/ριες της Διεθνούς Αμνηστίας ενημέρωσαν επίσης το Κογκρέσο και το κατέθεσαν στο Κρατικό Νομοθετικό Σώμα της πολιτείας Όρεγκον, για να βοηθήσουν το τελευταίο να ξαναγράψει τους νόμους του σχετικά με τη χρήση δακρυγόνων.
 
 Με συγκίνησε η αλληλεγγύη και η υποστήριξη που έλαβα από όλες τις γωνιές του πλανήτη
Samira Sabou, δημοσιογράφος και Πρόεδρος του Niger Bloggers Association

22. Η Δημοσιογράφος και πρόεδρος της ένωσης ΤΩΝ μπλόγκερ του Νίγηρα, Samira Sabou, απελευθερώθηκε από τη φυλακή, μετά από τις εκκλήσεις της Διεθνούς Αμνηστίας. Με την απελευθέρωσή της, η Samira είπε: «Δεν θα ξεχάσω τη Διεθνή Αμνηστία που ανέδειξε τους αβάσιμους λόγους που σχετίζονται με τη σύλληψή μου. Με συγκίνησε η αλληλεγγύη και η υποστήριξη που έλαβα από όλες τις γωνιές του πλανήτη.»

Αύγουστος

23. Ένας υψηλόβαθμος αξιωματικός της αστυνομικής δύναμης Carabineros της Χιλής, ο οποίος αναγνωρίστηκε με το κωδικό του όνομα G-3, συνελήφθη και κατηγορήθηκε δύο μήνες μετά τη δημοσίευση αποδεικτικών στοιχείων της Διεθνούς Αμνηστίας, τα οποία υποδηλώνουν ότι ήταν υπεύθυνος για την τύφλωση του μαθητή Gustavo Gatica στις διαδηλώσεις του περασμένου έτους που καταστάλθηκαν από την παράνομη χρήση βίας από την αστυνομία.

24.  Στη Ρωσία, ο Μάρτυρας του Ιεχωβά και αιχμάλωτος συνείδησης Gennadiy Shpakovsky, ο οποίος είχε διωχθεί αποκλειστικά για την άσκηση του δικαιώματός του στην ελευθερία της θρησκείας, αφέθηκε ελεύθερος μετά την ανατροπή της ποινής του χάρη στην εκστρατεία της Διεθνούς Αμνηστίας.

25. Οι αρχές της Βενεζουέλας απελευθέρωσαν 110 κρατούμενους/ες, συμπεριλαμβανομένου του αιχμάλωτου συνείδησης και του ηγέτη της ένωσης Rubén González, 61, που κρατούνταν από τον Νοέμβριο του 2019.

 Καθώς η κατασκευή συνεχίζεται στα στάδια του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA 2022 στο Κατάρ, η Διεθνής Αμνηστία διεξάγει εκστρατεία για τη βελτίωση των δικαιωμάτων των μεταναστών/ριών. Φωτογραφία: Getty Images                                                                                                                  
 
26. Σε μια προσπάθεια να προστατεύσει τους μετανάστες/τρις εργαζόμενους/ες από την εκμετάλλευση της εργασίας, το Κατάρ κατήργησε τις απαιτήσεις που όριζαν ότι οι μετανάστες/τριες εργαζόμενους/ες πρέπει να πάρουν άδεια από τον εργοδότη/τρια τους για να αλλάξουν εργασία και ανακοίνωσε την εισαγωγή ενός νέου ελάχιστου μισθού χωρίς διακρίσεις. Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Κατάρ και η Διεθνής Αμνηστία αγωνίζεται για τη βελτίωση των δικαιωμάτων των μεταναστών/τριών εργαζομένων εδώ και χρόνια. Ενώ αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι ευπρόσδεκτες, πρέπει να εφαρμοστούν γρήγορα και πλήρως.

 

Σεπτέμβριος

27. Ο γενικός εισαγγελέας της Σομαλίας δήλωσε ότι η κυβέρνηση πρόκειται να δημιουργήσει γραφείο νέου εισαγγελέα για την αντιμετώπιση εγκλημάτων κατά των δημοσιογράφων. Η ανακοίνωση ήρθε αφότου ο Πρόεδρος της Σομαλίας Mohamed Abdullahi Mohamed «Farmajo», δεσμεύτηκε δημόσια να μεταρρυθμίσει τον ξεπερασμένο Ποινικό Κώδικα του 1962, ο οποίος χρησιμοποιείται συχνά για διώξεις εναντίον δημοσιογράφων. Η σημαντική εξέλιξη ήρθε μετά την έκθεση μας του Φεβρουαρίου «Ζούμε σε διαρκή φόβο», η οποία τεκμηριώνει παραβιάσεις του δικαιώματος στην ελευθερία έκφρασης στη Σομαλία, μετά την άμεση συνηγορία μας με τις αρχές και την αυξημένη πίεση από τοπικές ομάδες υπεράσπισης των μέσων ενημέρωσης.
                                                                                                                           

Μια ομάδα επιζώντων παιδιών Yezidi συναντιέται με τον Δρ. Jan Ilhan Kizilhan, ψυχοθεραπευτή και Πρύτανη του Ινστιτούτου Ψυχοθεραπείας και Ψυχοτραυματικής στο Πανεπιστήμιο του Dohuk. Φωτογραφία: Adam Ferguson 

28. Σε απάντηση της έκθεσης της Διεθνούς Αμνηστίας τον Ιούλιο σχετικά με τα επιζώντα παιδιά από την αιχμαλωσία από το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος (IS), η Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν ενέκρινε δημόσια μια από τις κύριες συστάσεις μας. Σύμφωνα με αυτή, τα παιδιά θα πρέπει να επωφεληθούν από οποιοδήποτε πρόγραμμα αποζημίωσης, καθώς επί του παρόντος δεν περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου για τις αποζημιώσεις του ιρακινού κοινοβουλίου για τους επιζώντες/ήσασες Yezidi από τα εγκλήματα του IS.

Οκτώβριος

29. Μετά τη δημοσίευση της έκθεσής μας μαζί με την Διεθνή Αμνηστία του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με το πώς η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου εγκατέλειψε τους ηλικιωμένους/ες να πεθάνουν σε κέντρα φροντίδας εν μέσω της πανδημίας του COVID-19, η Επιτροπή Ποιότητας Φροντίδας του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε μια επείγουσα έρευνα σχετικά με τη γενική χρήση των εντολών «Μην επιχειρήσετε ανάνηψη» σε κέντρα φροντίδας κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19, ενώ ο Υπουργός Κοινωνικής Μέριμνας είπε ότι η κυβέρνηση θα ξεκινήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα με διενέργεια τεστ σε ορισμένους συγγενείς, ώστε να επιτρέψει τις ουσιαστικές επισκέψεις σε όσους/ες  ζουν στα κέντρα φροντίδας.

 Δεν θα μπορούσαμε να το κάνουμε χωρίς τη βοήθεια της Διεθνούς Αμνηστίας», Αντιπρόσωπος της Ένωσης από τη Μαλαισία
Αντιπρόσωπος Ένωσης από τη Μαλαισία

30. Πέντε ακτιβιστές/τριες της Μαλαισίας που κατηγορήθηκαν για τη διεξαγωγή ειρηνικής συγκέντρωσης για την υποστήριξη των νοσοκομειακών καθαριστών, έλαβαν απαλλαγή από τις κατηγορίες, η οποία όμως δεν ισοδυναμεί με αθώωση (που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να κατηγορηθούν ξανά, παρόλο που είναι απίθανο). Η υπόθεσή τους εμφανίστηκε στην έκθεση "Exposed, Silently, Attacked" και, χάρη στο έργο μας, οι ακτιβιστές/τριες δεν διώκονται πλέον. Ένας εκπρόσωπος του σωματείου δήλωσε, «Δεν θα μπορούσαμε να το κάνουμε χωρίς τη βοήθεια της Διεθνούς Αμνηστίας».

31. Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ επέκτεινε την εντολή της αποστολής διερεύνησης στη Βενεζουέλα για δύο ακόμη χρόνια, ενισχύοντας τις προοπτικές διεθνούς δικαιοσύνης, λίγο μετά την υποστήριξη από την αποστολή, των ευρημάτων της Διεθνούς Αμνηστίας σχετικά με το ότι η κυβέρνηση Μαδούρο έχει πιθανώς διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

32. Χάρη στη συνεχή εκστρατεία των υποστηρικτών/τριών της Διεθνούς Αμνηστίας, απελευθερώθηκαν ορισμένα άτομα που βρίσκονταν αδικαιολόγητα υπό κράτηση, συμπεριλαμβανομένων των Narges Mohammadi από το Ιράν και Alaa Shaaban Hamida από την Αίγυπτο. Στο Νότιο Σουδάν, ο ακτιβιστής Kanybil Noon απελευθερώθηκε μετά από 117 ημέρες που κρατούνταν χωρίς κάποια κατηγορία. Παρόλο που δεν ήταν καλά στην υγεία του, του είχε απαγορευτεί η πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες. Με την απελευθέρωσή του, ο Kanybil είπε: «Είμαι τόσο ευγνώμων για τις προσπάθειές σας. Δώστε την ευγνωμοσύνη μου σε όλο το προσωπικό σας. Είμαι τόσο ευγνώμων για τις υπηρεσίες σας.»

Τα παιδιά που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση στη Νότια Αφρική θα μπορούν πλέον να αποκτήσουν την εκπαίδευση που τους αξίζει. Φωτογραφία: Διεθνής Αμνηστία.         

33. Μετά από μια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας που επικεντρώνεται στο κατακερματισμένο εκπαιδευτικό σύστημα της Νότιας Αφρικής, ο Πρόεδρος Ramaphosa ανακοίνωσε σχέδια για την αντικατάσταση των υπόλοιπων 143 σχολείων που έχουν χαλάσει από τη λάσπη και για τη βελτίωση των 3.103 σχολείων που βρίσκονται χωρίς επαρκή αποχέτευση. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός για τα παιδιά που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση σε όλη τη χώρα.

Νοέμβριος

34. Το Γραφείο του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή δήλωσε ότι θα ξεκινήσει έρευνα σχετικά με την πιθανή αποτυχία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διασφαλίσει ότι οι κροατικές αρχές σέβονται τα θεμελιώδη δικαιώματα κατά τη διεξαγωγή συνοριακών επιχειρήσεων, χρηματοδοτούμενων από την ΕΕ, εναντίον μεταναστών/τριών και προσφύγων. Η ανακοίνωση έγινε μετά την τεκμηρίωση παραβιάσεων της Διεθνούς Αμνηστίας και άλλων οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένων ξυλοδαρμών και άλλων μορφών βασανιστηρίων κατά μεταναστών/τριών και αιτούντων/ουσών άσυλο από την κροατική αστυνομία, των οποίων οι μισθοί ενδέχεται να έχουν πληρωθεί από κοινοτικούς πόρους.

35. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος των Νήσων Σολομώντα προχώρησε στον τερματισμό μιας παραχώρηση ορυχείων βωξίτη που απειλούσε τις τοπικές κοινότητες στο νησί Wagina -  αυτό αποτέλεσε και το επίκεντρο μιας έρευνας που κάναμε στα τέλη του 2019. Ήταν μια δύσκολη νίκη για τους κατοίκους του νησιού Wagina οι οποίοι/ες βασίζονται κατά κύριο λόγο στους πόρους του νησιού τους και στο νερό του γύρω από την προτεινόμενη περιοχή εξόρυξης για την εξασφάλιση των αναγκαίων ως προς το ζην.

 Οι υποστηρικτές/τριες των δικαιωμάτων των γυναικών, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Αμνηστίας, ζητούν τη νομιμοποίηση της άμβλωσης στην Αργεντινή εδώ και χρόνια. Φωτογραφία: Amnistía Internacional Argentina.                                                                                                                       

36. Ο πρόεδρος της Αργεντινής, Alberto Fernández, εκπλήρωσε την υπόσχεση που είχε δώσει κατά την εκλογική του εκστρατεία, και κατέθεσε το ιστορικό νομοσχέδιο στο Κογκρέσο για τη νομιμοποίηση της άμβλωσης, το οποίο ακολούθησε έπειτα από χρόνια εκστρατείας από υποστηρικτές/τριες των δικαιωμάτων των γυναικών, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Αμνηστίας.

37. Αφού το Μεξικό έγινε η 11η χώρα που επικύρωσε τη Συμφωνία Escazú, θα τεθεί τώρα σε ισχύ η περιφερειακή συνθήκη για την προστασία του περιβάλλοντος και των υπερασπιστών/τριών του περιβάλλοντος, μετά από έντονη εκστρατεία εκ μέρους της Διεθνούς Αμνηστίας και των εταίρων της σε αρκετές χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Στο πλαίσιο της εκστρατείαε της Διεθνούς Αμνηστίας  «Ας μιλήσουμε για το Ναι»,  άτομα από τη Δανία ζητούν το σεξ χωρίς συναίνεση να αναγνωριστεί ως βιασμός. Φωτογραφία: Διεθνής Αμνηστία Δανίας.

38. Στη Δανία, η κυβέρνηση συμφώνησε να τροποποιήσει τον Ποινικό Κώδικα για να αναγνωρίσει τελικά ότι το σεξ χωρίς συναίνεση είναι βιασμός. Αυτό ήρθε μετά από χρόνια εκστρατείας από συλλογικότητες για τα δικαιώματα των γυναικών και τις ομάδες επιζήσασων, και την εκστρατεία της Διεθνούς Αμνηστίας «Ας μιλήσουμε για το Ναι».

39. Μετά από πολλές πιέσεις από τη Διεθνή Αμνηστία, συμπεριλαμβανομένων και των συναντήσεων με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο, η κυβέρνηση της Κόστα Ρίκα δημιούργησε ένα ειδικό καθεστώς ανθρωπιστικής μετανάστευσης για άτομα από τη Νικαράγουα, την Κούβα και τη Βενεζουέλα που τους είχε στερηθεί το καθεστώς πρόσφυγα, επιτρέποντάς τους να εργαστούν νόμιμα και να αποφύγουν τις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να έχει το καθεστώς της παράνομης μετανάστευσης στα ανθρώπινα δικαιώματά τους.

40. Η ιαπωνική εταιρεία μπύρας Kirin ανακοίνωσε την αναστολή των πληρωμών στη στρατιωτική εταιρεία MEHL της Μιανμάρ, ενώ η κορεατική εταιρεία ενδυμάτων Pan-Pacific αποφάσισε να τερματίσει τις επιχειρηματικές της σχέσεις με την ίδια εταιρεία - και οι δύο ενέργειες λήφθηκαν έπειτα από την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας Στρατιωτική Ltd., η οποία αναδείκνυε τους δεσμούς μεταξύ διεθνών επιχειρήσεων και του στρατού της Μιανμάρ.

Δεκέμβριος

41. Η Διεθνής Αμνηστία έφτασε τους περισσότερους από 10 εκατομμύρια υποστηρικτές/τριες παγκοσμίως το 2020. Είναι ένα απίστευτο επίτευγμα και η Διεθνής Αμνηστία θα ήθελε να ευχαριστήσει τον καθένα και την καθεμία από εσάς που αναλάβατε δράση και κάνατε τη διαφορά.

 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.