ΙΡΑΚ: ΟΙ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΣΛΑΜΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ ΦΑΝΕΡΩΝΟΥΝ ΦΡΙΚΤΗ ΠΕΡΙΦΡΟΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΜΑΧΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 5 Ιανουαρίου 2017, 17:50Εκτύπωση

Η ένοπλη ομάδα που αυτοαποκαλείται Ισλαμικό Κράτος (IS) ανέλαβε την ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις της περασμένης Δευτέρας, οι οποίες στόχο τους είχαν τους αμάχους που κατοικούν στη σιιτική γειτονιά Σαντρ Σίτι στη Βαγδάτη.

Σε συνέχεια αυτών των επιθέσεων, ο Samah Hadid, Αναπληρωτής Διευθυντής Εκστρατειών στο περιφερειακό γραφείο της Διεθνούς Αμνηστίας στη Βηρυτό, δήλωσε: 

«Η συστηματική στοχοποίηση αμάχων σε πολυσύχναστες γειτονιές κατά τη διάρκεια της ημέρας, δείχνει φρικτή περιφρόνηση για την ανθρώπινη ζωή από την πλευρά του Ισλαμικού Κράτους καθώς και πρόθεση να βλάψει και να τρομοκρατήσει τον άμαχο πληθυσμό. Αναλαμβάνοντας την ευθύνη για αυτές τις φρικιαστικές επιθέσεις, το Ισλαμικό Κράτος υπερηφανεύεται για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου.

»Τέτοιες σκόπιμες και προμελετημένες επιθέσεις με στόχο αμάχους είναι αδικαιολόγητες και αποτελούν ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Οι επιθέσεις πρέπει να σταματήσουν άμεσα και όλοι όσοι βρίσκονται πίσω από αυτές πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης».

Σύμφωνα με αναφορές των μέσων μαζικής ενημέρωσης, στις πολλαπλές βομβιστικές επιθέσεις σκοτώθηκαν 35 άνθρωποι και περισσότεροι από 60 τραυματίστηκαν, με τη μία επίθεση να έχει ως στόχο μια πολυσύχναστη αγορά στην καρδιά της συνοικίας Σαντρ Σίτι, την άλλη να έχει ως στόχο ένα πάρκινγκ αυτοκινήτων δίπλα στο νοσοκομείο Al-Kindi, ενώ η τρίτη βόμβα εξερράγη δίπλα στο νοσοκομείο Jawader.

Τέτοιες σκόπιμες και προμελετημένες επιθέσεις με στόχο αμάχους είναι αδικαιολόγητες και αποτελούν ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

— Samah Hadid, Αναπληρωτής Διευθυντής Εκστρατειών στο περιφερειακό γραφείο της Διεθνούς Αμνηστίας στη Βηρυτό

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε επίσης την ευθύνη για τη διπλή βομβιστική επίθεση της 21ης Δεκεμβρίου στη Βαγδάτη η οποία, σύμφωνα με αναφορές των μέσων μαζικής ενημέρωσης, στοίχισε τη ζωή σε 28 ανθρώπους και προκάλεσε 50 τραυματίες.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.