ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΙΡΑΚ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΟΥΝ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΒΑΣΑΝΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ «ΕΝ ΨΥΧΡΩ» ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΧΩΡΙΚΩΝ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ MOSUL
Οι δυνάμεις του Ιράκ πρέπει επειγόντως να διερευνήσουν αναφορές, σύμφωνα με τις οποίες μαχητές που φορούσαν στολές της Ιρακινής Ομοσπονδιακής Αστυνομίας, βασάνισαν και εκτέλεσαν χωρίς δίκη κατοίκους σε χωριά που κατέλαβαν νότια της Mosul, δήλωσε η Διεθνή Αμνηστία.
Ερευνητές από την οργάνωση επισκέφτηκαν διάφορα χωριά στις επαρχίες al-Shura και al-Qayyara της διοικητικής περιφέρειας Ninewa, νοτιοδυτικά και νότια της Mosul και συγκέντρωσαν στοιχεία που δείχνουν ότι έως και έξι άτομα εκτελέστηκαν χωρίς δίκη στα τέλη του Οκτωβρίου, προφανώς λόγω υποψίας ότι είχαν δεσμούς με την ένοπλη ομάδα που αυτοαποκαλείται Ισλαμικό Κράτος (IS).
«Άντρες με στολές της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας έχουν προχωρήσει σε πολυάριθμες παράνομες δολοφονίες, συλλαμβάνοντας και σκόπιμα εκτελώντας εν ψυχρώ κατοίκους σε χωριά νότια της Mosul. Σε μερικές περιπτώσεις οι κάτοικοι βασανίστηκαν πριν πυροβοληθούν σε ‘στυλ εκτέλεσης’», δήλωσε η Lynn Maalouf, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Έρευνας στο περιφερειακό γραφείο της Διεθνούς Αμνηστίας στη Βηρυττό.
«Η αυθαίρετη δολοφονία αιχμαλώτων και άλλων ανυπεράσπιστων ατόμων απαγορεύεται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και αποτελεί έγκλημα πολέμου. Είναι κρίσιμης σημασίας οι Ιρακινές αρχές να διεξάγουν άμεσες, ενδελεχείς, αντικειμενικές και ανεξάρτητες έρευνες για αυτά τα εγκλήματα βάσει του διεθνούς δικαίου και να φέρουν τους υπεύθυνους αντιμέτωπους με τη δικαιοσύνη. Χωρίς αποτελεσματικά μέτρα για την καταστολή και τιμωρία των σοβαρών παραβιάσεων, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να δούμε τέτοιου είδους εγκλήματα πολέμου να επαναλαμβάνονται σε άλλα Ιρακινά χωριά και πόλεις κατά τη διάρκεια της επίθεσης στη Mosul».
Η αυθαίρετη δολοφονία αιχμαλώτων και άλλων ανυπεράσπιστων ατόμων απαγορεύεται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και αποτελεί έγκλημα πολέμου
— Lynn Maalouf, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Έρευνας στο περιφερειακό γραφείο της Διεθνούς Αμνηστίας στη Βηρυττό
Οι δολοφονίες έλαβαν χώρα στο πλαίσιο των ένοπλων αντιπαραθέσεων στην επαρχία της al-Shura στις 21 Οκτωβρίου μεταξύ των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους και των δυνάμεων του Ιράκ. Καθώς η περιοχή είχε ερημωθεί ευρέως και οι δυνάμεις του Ιράκ υπέστησαν τουλάχιστον μια απώλεια εκείνο το πρωί, φαίνεται ότι οι δυνάμεις του Ιράκ υπέθεσαν ότι μόνο μαχητές του Ισλαμικού Κράτους είχαν μείνει πίσω.
Παράλληλα με την έναρξη μιας έρευνας, η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις αρχές του Ιράκ να εγγυηθούν ότι οι μάρτυρες αυτών των εγκλημάτων και οι οικογένειές τους προστατεύονται από επιθέσεις εκδίκησης ή εκφοβισμού.
Ορισμένες δυνάμεις του Ιράκ που συμμετείχαν στη σύγκρουση εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, συμπεριλαμβανομένων μονάδων του στρατού, πολεμιστών από δύο τοπικές φυλετικές πολιτοφυλακές και μελών της ομοσπονδιακής και τοπικής αστυνομίας, πιστεύεται ότι ήταν παρόντες ή πέρασαν από τα χωριά, ενώ πραγματοποιούνταν τα βασανιστήρια και οι εξωδικαστικές εκτελέσεις. Μερικές αναφορές δείχνουν ότι ένας ανώτερος διοικητής των «Επιχειρήσεων για την Απελευθέρωση του Ninewa» πιθανώς να βρισκόταν στην περιοχή εκείνη τη στιγμή.
Σύμφωνα με πληροφορίες που συγκέντρωσε η Διεθνής Αμνηστία, το πρωί της 21ης Οκτωβρίου περίπου 10 άντρες και ένα 16χρονο αγόρι, κυρίως από τα χωριά Na’na’a και al-Raseef, βασανίστηκαν και κακοποιήθηκαν με άλλο τρόπο, αφού παραδόθηκαν οι ίδιοι σε μια μικρή ομάδα αντρών ντυμένων με στολές της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας, σε μια περιοχή γνωστή ως Nus Tal. Κουνούσαν ένα λευκό πανί και σήκωσαν τα πουκάμισά τους για να δείξουν ότι δε φορούσαν ζώνες με εκρηκτικά και δεν αποτελούσαν κίνδυνο.
Λίγο αργότερα, έφτασαν ενισχύσεις και οι άντρες μεταφέρθηκαν με τα πόδια σε μια ανοιχτή έρημη περιοχή, περίπου ένα χιλιόμετρο μακριά, μεταξύ της πόλης al-Qayyarah και της υποπεριοχής al-Shura, αναγνωρίσιμης από ένα σπασμένο τροχόσπιτο. Οι μαχητές ντυμένοι με στολές της Ομοσπονδιακής αστυνομίας, χτύπησαν την ομάδα αυτών των αντρών με καλώδια και με βάσεις όπλων, τους γρονθοκόπησαν και τους κλώτσησαν, και τους ξερίζωσαν τα γένια τους - βάζοντας ακόμα και φωτιά στα γένια ενός εξ’ αυτών.
Τα θύματα εξαναγκάστηκαν να ξαπλώσουν μπρούμυτα, πυροβολώντας τους ανάμεσα στα πόδια, ενώ παράλληλα τους πρόσβαλλαν, χρησιμοποιώντας θρησκευτική γλώσσα και τους κατηγόρησαν ότι αποτελούν μέλη του“Daesh” (το Αραβικό ακρωνύμιο για το Ισλαμικό Κράτος).
Ο Ahmed Mahmoud Dakhil και ο Rashid Ali Khalaf από το χωριό Na’na’a, καθώς και ένας τρίτος άντρας από το χωριό Tulul Nasser, απομακρύνθηκαν από τη μεγαλύτερη ομάδα. Άντρες με στολές της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας τους υπέβαλαν σε ιδιαίτερα βάναυσους ξυλοδαρμούς πριν τους πυροβολήσουν. Τα αποσυνθεμένα πτώματά τους βρέθηκαν στην ίδια περιοχή περίπου πέντε μέρες αργότερα. Το κεφάλι του Rashid Ali Khalaf είχε αποκοπεί από το σώμα του.
Ένας άλλος χωρικός από το al-Raseef, ο Hussein Ahmed Hussein, τον είχαν δει τελευταία ζωντανό στις 21 Οκτωβρίου. Του πέρασαν χειροπέδες και οδηγήθηκε από μια ομάδα αντρών, ντυμένων με στολές της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας, κοντά στο τροχόσπιτο, αφού πρώτα τον χτύπησαν με βάσεις όπλων, τον γρονθοκόπησαν και τον πρόσβαλλαν. Το σώμα του βρέθηκε εκεί κοντά, μια εβδομάδα αργότερα.
Μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που υποχώρησαν, μετακίνησαν βίαια χιλιάδες γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους άντρες από τα χωριά Na’na’a and al-Raseef στο Hamam Alil σε μία προφανή προσπάθεια να τους χρησιμοποιήσουν ως ανθρώπινες ασπίδες. Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έκαναν δημόσιες ανακοινώσεις, διατάζοντας τους κατοίκους των χωριών να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, χρησιμοποιώντας τα μεγάφωνα των τοπικών τζαμιών στις 19 Οκτωβρίου. Ωστόσο, κάποιοι νεότεροι άντρες προφανώς κατάφεραν να μείνουν πίσω, καθώς κρύφτηκαν σε ημιτελή ή εγκαταλελειμμένα κτίρια.
Ο Hussein Dakhil ήταν ανάμεσα στους λίγους που αψήφησαν τις εντολές του Ισλαμικού Κράτους. Δύο μέρες αργότερα, στις 21 Οκτωβρίου αφότου έφτασαν οι κυβερνητικές δυνάμεις στο χωριό, βρέθηκε νεκρός με 2 πληγές από σφαίρες, στο στήθος και στο πηγούνι, λίγο μετά την έξοδό του από ένα σπίτι κοντά στο κτίριο της εταιρείας Mishraq Sulphur στην επαρχία Shura, στο οποίο οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους είχαν βάλει φωτιά πριν εγκαταλείψουν το χωριό. Του έδεσαν τα μάτια με το σώμα εκτεθειμένο, γεγονός που υποδηλώνει ότι βρισκόταν υπό κράτηση πριν εκτελεστεί χωρίς δίκη.
Την ίδια εκείνη μέρα, ένας άλλος άντρας, ο Bashar Hamadi, επίσης εκτελέστηκε, καθώς έτρεξε προς τις δυνάμεις που περιλάμβαναν άντρες ντυμένους με στολές της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας, ενώ σήκωνε τα ρούχα του για να δείξει ότι δεν έχει εκρηκτικά. Σύμφωνα με πληροφορίες που έλαβε η Διεθνής Αμνηστία, πυροβολήθηκε περίπου από 50 μέτρα μακριά και αφέθηκε στο έδαφος. Το σώμα του βρέθηκε περίπου μια εβδομάδα αργότερα.
Όλοι εκείνοι που σκοτώθηκαν, θάφτηκαν χωρίς αυτοψίες, αφότου βρέθηκαν τα πτώματά τους.
Οι αρχές του Ιράκ πρέπει αμέσως να διερευνήσουν αυτές τις ανησυχητικές αναφορές για τις εξωδικαστικές εκτελέσεις και τα βασανιστήρια
—Lynn Maalouf, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Έρευνας στο περιφερειακό γραφείο της Διεθνούς Αμνηστίας στη Βηρυτό.
«Όταν ξεκίνησε η στρατιωτική επιχείρηση στη Mosul, ο Πρωθυπουργός Haider al-Abadi έκανε σαφές ότι δε θα γίνονταν ανεκτές οι παραβιάσεις από τις ένοπλες δυνάμεις του Ιράκ και τους συμμάχους τους. Τώρα ήρθε η στιγμή να το αποδείξει», δήλωσε η Lynn Maalouf.
«Οι Ιρακινές αρχές πρέπει αμέσως να διερευνήσουν αυτές τις ανησυχητικές αναφορές για τις εξωδικαστικές εκτελέσεις και τα βασανιστήρια. Πρέπει να αποσύρουν από την ενεργό δράση όλα τα άτομα που είναι ύποπτοι διεξαγωγής εγκλημάτων πολέμου και άλλων σοβαρών παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εν αναμονή του αποτελέσματος της δικαστικής έρευνας».
Υπόβαθρο
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγράψει εξωδικαστικές εκτελέσεις από άντρες με στολές της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας. Στις 27 Μαΐου 2016, κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων για την ανάκτηση της Falluja και των γύρω περιοχών, τουλάχιστον 16 άντρες και αγόρια από τη φυλή Jumaili εκτελέστηκαν κοντά στο Sijir, αφότου παραδόθηκαν οι ίδιοι στους μαχητές, μερικοί από τους οποίους φορούσαν στολές της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας.
Η Ομοσπονδιακή Αστυνομία αποτελεί τμήμα του Υπουργείου Εσωτερικών και έχει εμπλακεί σε προσπάθειες κατάπνιξης εξεγέρσεων.