ΜΑΛΑΟΥΙ: Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΑΝΔΡΑ ΜΕ ΑΛΜΠΙΝΙΣΜΟ ΚΑΤΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΙΠΗ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Δημοσιεύθηκε στις 23 Ιανουαρίου 2017, 15:38Εκτύπωση

Αντιδρώντας στην πρόσφατη δολοφονία του Madalitso Pensulo, ενός 19χρόνου άνδρα με αλμπινισμό, στο χωριό Mlonda, o Deprose Muchena, Περιφερειακός Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Νότια Αφρική, δήλωσε:

«Οι αρχές του Μαλάουι πρέπει άμεσα και συστηματικά να ερευνήσουν τη φρικιαστική δολοφονία του Madalitso Pensulo και να λάβουν άμεσα μέτρα για να αντιμετωπίσουν την ελλιπή αστυνόμευση και την αποτυχία του συστήματος της ποινικής δικαιοσύνης, τα οποία έχουν οδηγήσει στη δημιουργία ενός κλίματος ατιμωρησίας για τα εγκλήματα που διαπράττονται εις βάρος ανθρώπων με αλμπινισμό.

Οι άνθρωποι με αλμπινισμό ζουν με το φόβο ότι κινδυνεύουν μέσα στις ίδιες τις κοινότητές τους. Ο πρόσφατος θάνατος του Madalitso Pensulo υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη να διασφαλιστεί από τις αρχές του Μαλάουι ένα αποτελεσματικό σύστημα ποινικής δικαιοσύνης.

— Deprose Muchena, Περιφερειακός Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Νότια Αφρική

»Η αστυνομία, καθώς και άλλοι αξιωματούχοι που είναι υπεύθυνοι για την εφαρμογή του νόμου, θα πρέπει να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους και να προσαγάγουν άμεσα τον φερόμενο δράστη, ο οποίος είναι γνωστός στην τοπική κοινότητα του χωριού Mlonda, ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου σεβόμενοι την αρχή της δίκαιης δίκης. Πρέπει να σταλθεί το μήνυμα ότι οι επιθέσεις εναντίων ανθρώπων με αλμπινισμό δεν θα γίνουν ανεκτές.

»Οι άνθρωποι με αλμπινισμό ζουν με το φόβο ότι κινδυνεύουν μέσα στις ίδιες τις κοινότητές τους. Ο πρόσφατος θάνατος του Madalitso Pensulo υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη να διασφαλιστεί από τις αρχές του Μαλάουι ένα αποτελεσματικό σύστημα ποινικής δικαιοσύνης ώστε να τεθούν ενώπιον του οι φερόμενοι δράστες προηγούμενων συναφών αδικημάτων. Οι αρχές του Μαλάουι πρέπει να εξασφαλίσουν μία συντονισμένη στρατηγική ασφαλείας η οποία θα προστατεύει όλους τους ανθρώπους με αλμπινισμό και η οποία θα βάλει τέλος στις απαγωγές και στις δολοφονίες τους».

 

Οι άνθρωποι με αλμπινισμό κινδυνεύουν να απαχθούν, να ακρωτηριαστούν και να δολοφονηθούν στο Μαλάουι λόγω εσφαλμένων πεποιθήσεων και δεισιδαιμονιών που περιβάλλουν την ασθένεια. Εδώ μπορείς να ζητήσεις από τον πρόεδρο του Μαλάουι να βάλει τέλος στους τελετουργικούς φόνους των ανθρώπων με αλμπινισμό: https://www.amnesty.gr/action/petitions/20623/malaoyi-stamatiste-toys-te...

 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.