ΜΑΛΑΟΥΙ: ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΜΕ ΑΛΦΙΣΜΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΝΤΑΙ

Δημοσιεύθηκε στις 15 Ιουνίου 2016, 16:30Εκτύπωση

Οι αξιωματούχοι του Μαλάουι θα πρέπει να φανούν αντάξιοι των υποσχέσεών τους και να θέσουν τέλος στη βία ενάντια σε ανθρώπους με αλφισμό, καθώς και να αντιμετωπίσουν τις διακρίσεις εις βάρος τους, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αλφισμό (Αλμπινισμό), στις 13 Ιουνίου.

Κατά τη διάρκεια μιας σειράς συναντήσεων με ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους, ανάμεσα τους και ο Πρόεδρος Arthur Peter Mutharika, η Διεθνής Αμνηστία εξασφάλισε δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση όχι μόνο της έξαρσης των δολοφονιών ανθρώπων με αλφισμό αλλά και των γενεσιουργών αιτίων των διακρίσεων εις βάρος τους. 

Η αναγνώριση από την πλευρά των αρχών του Μαλάουι σε ανώτατο επίπεδο ότι οι άνθρωποι με αλφισμό όχι μόνο βιώνουν καθημερινό ρατσισμό και διακρίσεις, αλλά ζουν και με τον συνεχή φόβο ότι θα δεχτούν επίθεση, αποτελεί ένα πρώτο σημαντικό βήμα προς την επίλυση του προβλήματος

Deprose Muchena, Περιφερειακός Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Νότια Αφρική

«Η αστυνομία του Μαλάουι χρειάζεται περισσότερους πόρους και θα πρέπει να διεξαγάγει εξονυχιστικές και αποτελεσματικές έρευνες ώστε να θέσει τέλος στις απαγωγές και τις δολοφονίες. Η ορατή αστυνόμευση στις αγροτικές περιοχές σε συνδυασμό με μία αποτελεσματική δημόσια εκστρατεία στην εκπαίδευση μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην επίλυση του προβλήματος», δήλωσε ο Deprose Muchena, Περιφερειακός Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Νότια Αφρική.

Υπόβαθρο

Στις 7 Ιουνίου 2016 η Διεθνής Αμνηστία δημοσιοποίησε την έκθεση «Δεν είμαστε ζώα για να μας κυνηγάνε και να μας πουλάνε: Βία και διακρίσεις εις βάρος των ανθρώπων με αλφισμό στο Μαλάουι», η οποία αποκαλύπτει ότι τουλάχιστον 18 άνθρωποι με αλφισμό έχουν δολοφονηθεί από τον Νοέμβριο του 2014 έως και σήμερα. 

Την ίδια ημέρα, αντιπροσωπεία της Διεθνούς Αμνηστίας παρουσίασε την έκθεση της οργάνωσης για το Μαλάουι στον Πρόεδρο Arthur Peter Mutharika και σε άλλους αξιωματούχους, μεταξύ άλλων τον Γενικό Επιθεωρητή της Αστυνομίας, τον Υπουργό για το Φύλο, τα Παιδιά, την Αναπηρία και την Κοινωνική Πρόνοια καθώς και τον Υπουργό Δικαιοσύνης. 

Στη συνάντηση, οι αρχές ανέλαβαν μια σειρά από δεσμεύσεις που περιλαμβάνουν την αξιολόγηση της κυβερνητικής πολιτικής και την αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτίων των εγκλημάτων ενάντια σε ανθρώπους με αλφισμό. Η κυβέρνηση του Μαλάουι επίσης καλωσόρισε τις συστάσεις της Διεθνούς Αμνηστίας για τη διασφάλιση της προστασίας της εν λόγω ευάλωτης ομάδας της χώρας. Αυτές περιλαμβάνουν το αίτημα για ορατή αστυνόμευση στις αγροτικές περιοχές, όπως επίσης και την παρακολούθηση και την καταγραφή των επιθέσεων. 

Δείτε το βίντεο.

 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.