ΜΑΛΑΟΥΙ: ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΚΟΥΣ ΦΟΝΟΥΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΜΕ ΑΛΜΠΙΝΙΣΜΟ

Δημοσιεύθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2017, 11:59Εκτύπωση
Η έκκληση έχει ολοκληρωθεί. Ευχαριστούμε όλους όσοι υπέγραψαν.

Οι άνθρωποι με αλμπινισμό στο Μαλάουι κινδυνεύουν να απαχθούν, να ακρωτηριαστούν και να δολοφονηθούν, λόγω εσφαλμένων πεποιθήσεων και δεισιδαιμονιών που περιβάλλουν την ασθένεια. Μόνο μέσα στο 2016 καταγράφηκαν 6 δολοφονίες, ενηλίκων και ανηλίκων. Συνολικά, 69 εγκλήματα κατά των ανθρώπων με αλμπινισμό, συμπεριλαμβανομένων απαγωγών και περιστατικών εκταφής για την απόσπαση οστών, έχουν καταγραφεί μεταξύ του Δεκεμβρίου του 2014 και του Μαΐου του 2016.

Εδώ, μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο της Διεθνούς Αμνηστίας, Θύματα Τελετουργικών δολοφονιών για τα μέλη του σώματός τους

Ο αλμπινισμός είναι μία σπάνια, μη μεταδοτική, γενετικά κληρονομική ασθένεια, η οποία εμφανίζεται κατά τη γέννηση και έχει ως κύρια συνέπεια την απουσία μελάγχρωσης στα μάτια, το δέρμα και τα μαλλιά. Υπολογίζεται ότι περίπου 7.000-10.000 άνθρωποι στο Μαλάουι πάσχουν από αυτή την ασθένεια.

Οι εσφαλμένες πεποιθήσεις και οι δεισιδαιμονίες απειλούν την ασφάλεια και τη ζωή των ανθρώπων με αλμπινισμό. Οι κοινωνικές συμπεριφορές σχετικά με τον αλμπινισμό δεν αλλάζουν και οι άνθρωποι με αλμπινισμό εξακολουθούν να κινδυνεύουν από επιθέσεις, ενώ ορισμένα παιδιά πέφτουν θύματα απαγωγής και πωλούνται από τα μέλη της οικογένειάς τους.

Η δύο χρονών Whitney απήχθη από το κρεβάτι της, ενώ κοιμόταν τον Απρίλιο. Το κρανίο, τα δόντια και τα ρούχα του μωρού ανακαλύφθηκαν αργότερα σε ένα γειτονικό χωριό. Η βάναυση δολοφονία της συνέβη λίγο μετά από τη δολοφονία του 9χρονου Harry, τον οποίον άρπαξαν από το σπίτι του το Φεβρουάριο και αμέσως μετά τον βρήκαν αποκεφαλισμένο.

Ακόμη και μετά το θάνατό τους, τα σώματα των ανθρώπων με αλμπινισμό θεωρούνται περιζήτητα. Τα οστά τους γίνονται αντικείμενα κλοπών και αγοροπωλησιών για τη χρήση τους σε τελετές μαγείας.

Οι λίγοι δράστες που έχουν συλληφθεί στο παρελθόν, είτε έχουν αθωωθεί, είτε τους έχουν επιβληθεί ελαφρότερες ποινές.

Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να αντιμετωπιστούν αυτά τα ζητήματα. Οι άνθρωποι με αλμπινισμό πληρώνουν με τη ζωή τους την πολιτική και κοινωνική αδράνεια.

Είναι ένα ζήτημα ζωής και θανάτου.

Ζητήστε από τον πρόεδρο του Μαλάουι να προστατέψει τα άτομα που πάσχουν από αλμπινισμό και να εξασφαλίσει την αποτελεσματική ποινική δίωξη των δραστών.


Αξιότιμε πρόεδρε Peter Mutharika,

Χιλιάδες άνθρωποι που πάσχουν από αλμπινισμό στο Μαλάουι ζουν με το διαρκή φόβο απαγωγής και δολοφονίας, καθώς τα οστά τους και άλλα μέρη του σώματός τους γίνονται αντικείμενα αγοροπωλησίας για τελετουργικούς σκοπούς. Οι τελετουργικές δολοφονίες ανθρώπων με αλμπινισμό επηρεάζονται από δεισιδαιμονίες και μύθους, με βάση τις οποίες η κατοχή οστών ή μερών του σώματος μπορούν να φέρουν πλούτη στον κάτοχο.

Παρακαλώ να εξασφαλίσετε:

- την επαρκή προστασία των ανθρώπων με αλμπινισμό. Την εξασφάλιση του δικαιώματός τους στη ζωή και στην προσωπική ασφάλεια με βάση τις διεθνείς υποχρεώσεις και δεσμεύσεις του Μαλάουι για τα ανθρώπινα δικαιώματα

- την ενίσχυση της αστυνομικής έρευνας για την αποτελεσματική εξιχνίαση εγκλημάτων που σχετίζονται με τον αλμπινισμό

- την αποτελεσματική ποινική δίωξη των δραστών

- την αντιμετώπιση των εσφαλμένων πεποιθήσεων που διαιωνίζουν επικίνδυνες πρακτικές και θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των ανθρώπων με αλμπινισμό

Με τιμή,