ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΣΛΟΒΕΝΙΑΣ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΠΟΡΡΙΨΕΙ ΤΗ ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΑΦΑΙΡΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΙΤΟΥΝΤΕΣ ΑΣΥΛΟ;
Το κοινοβούλιο της Σλοβενίας έπρεπε να απορρίψει τις τροπολογίες στο νόμο περί αλλοδαπών οι οποίες άρουν όλα τα μέτρα προστασίας που δικαιούνται με βάση το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο οι πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο, ανέφερε η Διεθνής Αμνηστία ύστερα από την πρόσφατη υιοθέτηση τους από την κυβέρνηση.
Το κοινοβούλιο της Σλοβενίας έπρεπε να απορρίψει τις τροπολογίες στο νόμο περί αλλοδαπών οι οποίες άρουν όλα τα μέτρα προστασίας που δικαιούνται με βάση το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο οι πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο, ανέφερε η Διεθνής Αμνηστία ύστερα από την πρόσφατη υιοθέτηση τους από την κυβέρνηση.
Η αφαίρεση του δικαιώματος ασύλου και η απώθηση στα σύνορα ανθρώπων που εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους για να προστατέψουν τη ζωή τους αποτελεί αθέτηση του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου.
— Gauri van Gulik, Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ευρώπη
Τα έκτακτα μέτρα που ορίζονται στο νομοσχέδιο δίνουν τη δυνατότητα στις αρχές να υιοθετούν ειδικά μέτρα, με τα οποία θα αρνούνται την είσοδο στη χώρα στους ανθρώπους που φθάνουν στα σύνορά της και αυτόματα θα απελαύνουν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που εισέρχονται παράτυπα στη Σλοβενία, χωρίς οι τελευταίοι να έχουν πρόσβαση στη διαδικασία αίτησης ασύλου και με κίνδυνο να βασανιστούν ή να διωχθούν κατά την επιστροφή τους. Η εφαρμογή των μέτρων ακολουθεί την εκτίμηση της κυβέρνησης ότι η δημόσια τάξη και η εθνική ασφάλεια κινδυνεύουν.
«Η αφαίρεση του δικαιώματος ασύλου και η απώθηση στα σύνορα ανθρώπων που εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους για να προστατέψουν τη ζωή τους αποτελεί αθέτηση του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου. Αντί να αντιμετωπίζουν τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο ως κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια, οι αρχές της Σλοβενίας θα έπρεπε να αναγνωρίσουν την ευθύνη τους να προστατεύουν τους ανθρώπους που έχουν κάνει ένα τρομερό ταξίδι και έχουν ρισκάρει τα πάντα προκειμένου να παραμείνουν ασφαλείς», ανέφερε η Gauri van Gulik, Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ευρώπη.
«Το νομοσχέδιο αυτό θυμίζει τις προσπάθειες των γειτόνων της Σλοβενίας -κυρίως της Ουγγαρίας, αλλά και της Αυστρίας- να κλείσουν τα σύνορά τους σε όλους όσοι εγκαταλείπουν τη φρίκη του πολέμου. Αγνοεί πλήρως τόσο το δικαίωμα κάθε ατόμου να αιτηθεί άσυλο όσο και την υποχρέωση της Σλοβενίας να αξιολογήσει εξονυχιστικά κάθε αίτηση ασύλου».
Η άρνηση εισόδου στη χώρα σε αιτούντες άσυλο ή μετανάστες χωρίς να ακολουθούνται οι νόμιμες διαδικασίες και χωρίς να εξετάζονται οι ιδιαίτερες ειδικές συνθήκες κάθε ατόμου αποτελεί τακτική παράνομης επαναπροώθησης, η οποία απαγορεύεται σε όλες τις περιστάσεις τόσο από το ευρωπαϊκό όσο και το διεθνές δίκαιο.
Το νομοσχέδιο αυτό θυμίζει τις προσπάθειες των γειτόνων της Σλοβενίας -κυρίως της Ουγγαρίας, αλλά και της Αυστρίας- να κλείσουν τα σύνορά τους σε όλους όσοι εγκαταλείπουν τη φρίκη του πολέμου.
— Gauri van Gulik, Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ευρώπη
Επιπλέον, τα μέτρα δεν εμπεριέχουν εγγυήσεις για τα άτομα στα οποία δεν επιτρέπεται η είσοδος στη Σλοβενία όσον αφορά τον ενδεχόμενο κίνδυνο βασανιστηρίων ή δίωξης μετά την επιστροφή στη χώρα καταγωγής τους (αρχή της μη επαναπροώθησης), το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλυσιδωτές επαναπροωθήσεις ή να επιστραφούν σε οποιαδήποτε χώρα στην οποία ενδέχεται να εκτεθούν σε βασανιστήρια και κακομεταχείριση. Για παράδειγμα, οι μετανάστες και οι αιτούντες άσυλο στους οποίους απαγορεύεται η είσοδος στη Σλοβενία, επιστρέφουν στην Κροατία και, στη συνέχεια, κινδυνεύουν να καταφύγουν στη Σερβία ή τη Βουλγαρία, όπου οι εγκαταστάσεις υποδοχής είναι ανεπαρκείς, ή στην Ουγγαρία, η οποία καταπατά κατάφωρα το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο.
«Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η τροπολογία εξαιρεί τα άτομα των οποίων η ζωή ή η υγεία βρίσκεται σε κίνδυνο, αλλά πώς η κυβέρνηση θα εντοπίζει τα άτομα αυτά όταν παρακάμπτει συνολικά τις απαραίτητες διαδικασίες αξιολόγησης;», δήλωσε η Gauri van Gulik.
»Τα μέτρα αυτά θα θέσουν ήδη τραυματισμένα άτομα σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο και για αυτό έπρεπε να απορριφθούν».
Υπόβαθρο
Η εφαρμογή των μέτρων ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο της Σλοβενίας με βάση εκτίμηση της κυβέρνησης ότι η μετανάστευση έχει γίνει μια «σοβαρή απειλή για τη δημόσια τάξη και την εσωτερική ασφάλεια».