ΕΛΛΑΔΑ: ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΟΙ ΣΕ ΑΠΑΝΘΡΩΠΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

Δημοσιεύθηκε στις 1 Αυγούστου 2016, 15:50Εκτύπωση
Η έκκληση έχει ολοκληρωθεί. Ευχαριστούμε όλους όσοι υπέγραψαν.

Καθώς η Ευρώπη κωλυσιεργεί στην παροχή λύσεων για τη μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών από την Ελλάδα, χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν - εδώ και μήνες - σε απαράδεκτες και επιδεινούμενες συνθήκες, σε βρώμικες και μη ασφαλείς  αποθήκες ή σκηνές. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δράσει άμεσα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και της ευημερίας τους. 

Ηλικιωμένοι, γυναίκες σε κατάσταση προχωρημένης εγκυμοσύνης και νεογέννητα κοιμούνται καταγής μέσα στην ανυπόφορη ζέστη του καλοκαιριού.

Άνθρωποι με χρόνιες παθήσεις και σωματικές αναπηρίες βρίσκονται σε ακατάλληλες τοποθεσίες, μακριά από νοσοκομεία.

Χιλιάδες παιδιά για μια ακόμη χρονιά παραμένουν εκτός σχολείου.

Η πλειοψηφία των ανθρώπων αυτών βασίζονται κυρίως στην υποστήριξη εθελοντών, ακτιβιστών και μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Δεν μπορούν να κάνουν τίποτα άλλο από το να περιμένουν, σε άθλιες συνθήκες, με ελάχιστη πληροφόρηση και αβεβαιότητα σε σχέση με το μέλλον τους.

Η Ευρώπη πρέπει να προσφέρει θέσεις επανεγκατάστασης και άλλες διόδους εισδοχής και να μοιραστεί την ευθύνη για την παροχή προστασίας των προσφύγων. 

Όμως, τώρα, η Ελλάδα πρέπει επειγόντως να αντιμετωπίσει τα ζητήματα ασφάλειας και αξιοπρέπειας των ανθρώπων που φιλοξενεί.

Διαβάστε περισσότερα για τους παγιδευμένους πρόσφυγες στην Ελλάδα εδώ .

Διαβάστε περισσότερα για την κατάσταση σε προσφυγικούς καταυλισμούς στην Ελλάδα εδώ. 

Διαβάστε περισσότερες ιστορίες προσφύγων στα ελληνικά νησιά εδώ.

Πουθενά ασφαλείς - Γυναίκες πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά υπό συνεχή φόβο: διαβάστε περισσότερα εδώ.

Υπόβαθρο

Η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων δεν έχουν ακόμη δεχθεί ένα ικανοποιητικό αριθμό ανθρώπων που χρήζουν διεθνούς προστασίας. Ο αριθμός των ανθρώπων που έχει ήδη μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αγγίζει μόλις τα 3.000 άτομα από τον Οκτώβρη έως σήμερα. Οι δε προσφερόμενες θέσεις από τα κράτη μέλη υπολείπονται του στόχου των 66.400 έως τον Σεπτέμβρη 2017 και ανέρχονται μόλις σε περίπου 6.500. 

Η Διεθνής Αμνηστία έχει ανοιχτή έκκληση "Χιλιάδες εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στην Ελλάδα- Ντροπή για την Ευρώπη' προκειμένου οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να υποδεχθούν περισσότερους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο. Όπως αναφέρεται και στην έκκληση, η Διεθνής Αμνηστία θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις στους ευρωπαίους ηγέτες για να αντιμετωπίσουν την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα με το να αποδεχτούν το ταχύτερο δυνατό έναν μεγάλο αριθμό αιτούντων άσυλο και με το να μοιραστούν την ευθύνη για την προστασία τους.

Ωστόσο το γεγονός ότι χιλιάδες άνθρωποι ζουν αυτή τη στιγμή σε απάνθρωπες συνθήκες στην Ελλάδα παραμένει και πρέπει να αντιμετωπισθεί με όλα τα διαθέσιμα μέσα.

Η Διεθνής Αμνηστία αναγνωρίζει τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες και συγχαίρει την τεράστια συνεισφορά τους στους πρόσφυγες.

Παρόλα αυτά η ελληνική κυβέρνηση, η οποία είναι υπεύθυνη για τις συνθήκες υποδοχής στη χώρα, θα πρέπει να  αντιμετωπίσει τις επείγουσες ανάγκες των ανθρώπων που φιλοξενεί με τους διαθέσιμους ευρωπαϊκούς πόρους και φυσικά η Ευρώπη να την βοηθήσει σε αυτό.


Υπογράψτε την έκκλησή μας

Προς Αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, κύριο Ιωάννη Μουζάλα

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Σας καλούμε να:

  • Παράσχετε κατάλληλο και ασφαλές καταφύγιο, επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής και κατάλληλη ιατρική φροντίδα για τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο που βρίσκονται στην Ελλάδα.
  • Διασφαλίσετε ότι όλες οι ευάλωτες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών σε κατάσταση εγκυμοσύνης, των παιδιών, των ηλικιωμένων, των ανθρώπων με αναπηρίες ή χρόνιες παθήσεις, θα έχουν πρόσβαση σε κατάλληλες υπηρεσίες και φροντίδα.

Με τιμή