ΤΟΥΡΚΙΑ: Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΚΑΤΑΔΙΚAΖΕΙ ΤΗ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Δημοσιεύθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2016, 14:49Εκτύπωση

ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Διεθνής Αμνηστία καταδικάζει τη βομβιστική επίθεση η οποία συνέβη το Σάββατο το βράδυ στη συνοικία Μπεσικτάς, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης. Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, έως τη Δευτέρα στην επίθεση είχαν σκοτωθεί 36 αστυνομικοί και 8 πολίτες. Παράλληλα, περισσότεροι από εκατό άνθρωποι αναφέρεται ότι έχουν τραυματιστεί και έχουν τεθεί υπό ιατρική φροντίδα και παρακολούθηση.

Έγιναν δύο εκρήξεις. Η πρώτη προήλθε από βόμβα τοποθετημένη σε όχημα, η οποία έφερε περίπου 300-400 κιλά εκρηκτικής ύλης, με στόχο τους αστυνομικούς που ήταν σε υπηρεσία για την ασφάλεια κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα. Η δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε όταν ένας βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά που έφερε πάνω του, ενώ περπατούσε και ενώ ήδη περιβαλλόταν από την αστυνομία.

Η χρονική στιγμή και η τοποθεσία της άνανδρης επίθεσης, η οποία έλαβε χώρα έξω από το γήπεδο ποδοσφαίρου της Μπεσίκτας, όπου νωρίτερα είχε ολοκληρωθεί ο αγώνας, θα μπορούσε εύκολα να έχει οδηγήσει σε ακόμη περισσότερους θανάτους πολιτών. Τέτοιες επιθέσεις καταδεικνύουν πλήρη περιφρόνηση για το δικαίωμα στη ζωή και τις θεμελιώδεις αρχές του ανθρωπισμού.

Μια ένοπλη ομάδα αποστατών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), γνωστή ως τα «Γεράκια για την Ελευθερία του Κουρδιστάν» (ΤΑΚ) ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση. Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις τουρκικές αρχές να απαντήσουν, σε πλήρη συμφωνία με το κράτος δικαίου, διεξάγοντας άμεση, αμερόληπτη και διεξοδική έρευνα και να φέρουν όλους τους υπεύθυνους για τη βομβιστική επίθεση ενώπιον της δικαιοσύνης τηρώντας την αρχή της δίκαιης δίκης.