ΑΙΓΥΠΤΟΣ: ΝΑ ΠΡΟΣΑΓΑΓΕΙ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΙΟ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΧΡΟΝΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2016, 17:55Εκτύπωση

Οι υπεύθυνοι για την πρωινή καταδικαστέα βομβιστική επίθεση σε εκκλησία χριστιανών Κοπτών στο Κάιρο πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, υποστηρίζει η Διεθνής Αμνηστία.

Οι υπεύθυνοι για την πρωινή καταδικαστέα βομβιστική επίθεση σε εκκλησία χριστιανών Κοπτών στο Κάιρο πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, με σεβασμό της αρχής της δίκαιης δίκης και χωρίς προσφυγή στη θανατική ποινή, υποστηρίζει η Διεθνής Αμνηστία.

Τουλάχιστον 25 άτομα σκοτώθηκαν και πολλά ακόμα τραυματίστηκαν στη βομβιστική επίθεση που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της κυριακάτικης λειτουργίας στη Κοπτική Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Πέτρου, σύμφωνα με αριθμούς που δημοσιεύτηκαν από το Υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου. Τα κτίριο βρίσκεται δίπλα από τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μάρκου στη συνοικία της Αμπασίγια, την έδρα του Κόπτη Χριστιανού Πάπα.

Οι αιγυπτιακές αρχές πρέπει να κάνουν ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να διασφαλίσουν ότι η έρευνα που εξήγγειλαν για την επίθεση θα είναι αποτελεσματική, ανεξάρτητη και αμερόληπτη και θα φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης τους υπεύθυνους. Πρέπει να σταλεί το μήνυμα ότι οι επιθέσεις που στοχεύουν θρησκευτικές μειονότητες δεν θα γίνονται ανεκτές.»

— Philip Luther

 «Αυτή η σεχταριστική επίθεση που είχε ως στόχο Κόπτες χριστιανούς που παρακολουθούσαν την κυριακάτικη λειτουργία είναι αποτρόπαια και ιδιαίτερα ειδεχθής» δήλωσε ο Philip Luther, Διευθυντής Έρευνας και Θεσμικής Πίεσης της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

 «Οι αιγυπτιακές αρχές πρέπει να κάνουν ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να διασφαλίσουν ότι η έρευνα που εξήγγειλαν για την επίθεση θα είναι αποτελεσματική, ανεξάρτητη και αμερόληπτη και θα φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης τους υπεύθυνους. Πρέπει να σταλεί το μήνυμα ότι οι επιθέσεις που στοχεύουν θρησκευτικές μειονότητες δεν θα γίνονται ανεκτές.»

Καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση μέχρι τώρα.

Πρόκειται για την πιο θανατηφόρα επίθεση τέτοιου είδους, έπειτα από τη βομβιστική επίθεση στη Αλεξάνδρεια την 1η Ιανουαρίου 2011, κατά την οποία σκοτώθηκαν 23 άτομα.

Η πρόσφατη επίθεση πρέπει να λειτουργήσει αφυπνιστικά για τις αιγυπτιακές αρχές, καθώς η δράση τους για την πρόληψη επιθέσεων σε Κόπτες χριστιανούς ήταν από καιρό ανεπαρκής, δηλώνει η Διεθνής Αμνηστία.

Επί σειρά ετών, η οργάνωση έχει καλέσει την Αίγυπτο να θέσει τέρμα στις συστημικές αποτυχίες της στην αντιμετώπιση της βίας αυτού του είδους, ιδιαίτερα μετά το κύμα βίας που εκδηλώθηκε κατά των Κοπτών χριστιανών το 2013. Οι Κόπτες χριστιανοί αποτελούν τη μεγαλύτερη θρησκευτική μειονότητα στην Αίγυπτο.

Οι αιγυπτιακές αρχές πρέπει αμέσως να λάβουν όλα τα πιθανά νόμιμα μέσα, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ώστε να παρεμποδίσουν επιθέσεις σε Κόπτες χριστιανούς και άλλες μειονότητες.

 «Οι αρχές πρέπει να δείξουν μηδενική ανοχή προς κάθε είδους σεχταριστική βία και να διώξουν τους υπευθύνους, αντί να βασίζονται στις εθιμικές ‘συναντήσεις συμφιλίωσης’ μεταξύ των κοινοτήτων», τονίζει ο Philip Luther.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.