ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ: ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΑΡΤΧΑΙΝΤ ΣΤΗΝ ΑΙΜΑΤΟΧΥΣΙΑ
Αυτός ήταν ο τίτλος της εκδήλωσης που διοργάνωσε το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας και το Δίκτυο Προσφυγικού-Μεταναστευτικού στις 18.01.2014 στην Αθήνα για τη συνεχιζόμενη αιματοχυσία στη Γάζα και το μακροχρόνιο απαρτχάιντ που επιβάλλει το Ισραήλ στην Παλαιστίνη (https://www.amnesty.gr/news/events/27960/palaistini-apo-aparthaint-stin-aimatohysia).
Κι αυτός δυστυχώς εξακολουθεί να είναι ο τίτλος της τραγικής κατάστασης στην Παλαιστίνη ακόμα και σήμερα, με το Ισραήλ να συνεχίζει να αψηφά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για την αποτροπή γενοκτονίας (https://www.amnesty.gr/news/articles/article/28075/israil-apsifa-tin-apofasi-toy-diethnoys-dikastirioy-gia-tin-apotropi).
Στην εκδήλωση της 18ης Ιανουαρίου, μέσα από τις ταινίες μικρού μήκους, τις συνεντεύξεις και το πάνελ ομιλιών ήρθαμε σε επαφή με όσα αντιμετωπίζουν όλα αυτά τα χρόνια οι Παλαιστίνιες/-οι και μάθαμε για τον αγώνα που δίνουν για ζωή, ελευθερία και ισότητα.
Οι ομιλήτριες/-ητές μάς έκαναν την τιμή να μοιραστούν μαζί μας τα βιώματά και τις γνώσεις τους, και να τοποθετηθούν σχετικά με τη σημερινή κατάσταση στην Παλαιστίνη:
- Μοχάμεντ Ελ Σαΐντ, πρόεδρος της Παλαιστινιακής Παροικίας Ελλάδος
- Καρόλ Σανσούρ, ποιήτρια, διευθύντρια του Φεστιβάλ Παλαιστινιακού Κινηματογράφου Αθήνας
- Αλεξία Τσούνη, σκηνοθέτρια, μέλος του Δικτύου Προσφυγικού-Μεταναστευτικού του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας
- Ίρις Παππά, συντονίστρια του Children's Rights Helpdesk και Project Manager της Defence for Children International, Ελλάδα
- Χριστίνα Ψαρρά, γενική διευθύντρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα
- Δημήτρης Χριστόπουλος, καθηγητής Πολιτειολογίας, κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών Επιστημών Παντείου Πανεπιστημίου.
Παρακολουθήστε το βίντεο της εκδήλωσης όπου παρουσιάζεται το πάνελ ομιλιών και η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση που ακολούθησε: https://youtu.be/OeGPkXaXBt4
Ευχαριστούμε θερμά τις/τους ομιλήτριες/-ητές, και τις/τους σκηνοθέτριες/-ες για την ευγενική παραχώρηση των ταινιών τους: Iman Zawahry, Αλεξία Τσούνη, Larissa Sansour, Mohanad Salahat, καθώς και το Athens Palestine Film Festival για την συνεργασία.
Ευχαριστούμε επίσης για τις συνεντεύξεις τον Bassem Tamimi, Παλαιστίνιο ακτιβιστή στο Νάμπι Σάλεχ, τον Issa Amro, Παλαιστίνιο υπερασπιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Χεβρώνα, και τη Sahar M. Vardi, Ισραηλινή φεμινίστρια και αντιρρησία συνείδησης στην Ιερουσαλήμ.
Ευχαριστούμε τις/τους εκπροσώπους του τύπου που παρευρέθηκαν και κάλυψαν το γεγονός, και τους Cinevangelos και Studio New Star Art Cinema για τις φωτογραφίες.
Είμαστε ευγνώμονες στο Studio New Star Art Cinema για την υπέροχη φιλοξενία και τη στήριξη, και φυσικά σε όλες και όλους εσάς για τη συμμετοχή σας στην εκδήλωση και την ανάληψη δράσης.
Δεν σταματάμε να μιλάμε για την Παλαιστίνη!
Υπογράψτε την έκκληση και απαιτήστε την άμεση κατάπαυση του πυρός από όλα τα μέρη, ώστε να σταματήσει η αιματοχυσία των αμάχων και να διασφαλιστεί η πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα: https://www.amnesty.gr/action/petitions/27733/epeigoysa-ekklisi-apaitiste-amesi-katapaysi-toy-pyros
Η αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών αυτής της σύγκρουσης, με την κατάργηση του συστήματος απαρτχάιντ που έχει επιβάλλει το Ισραήλ στις Παλαιστίνιες και τους Παλαιστίνιους είναι σήμερα πιο επείγουσα από ποτέ.
Το Ισραήλ πρέπει να τερματίσει τη βάναυση κατοχή της Παλαιστίνης (της Γάζας και της Δυτικής Όχθης, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ), την οποία διατηρεί από το 1967, για να σταματήσει να τροφοδοτεί το απαρτχάιντ και τις συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτό δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία στις 21.2.2024, καθώς ξεκίνησαν οι δημόσιες ακροάσεις στο Διεθνές Δικαστήριο για να εξεταστούν οι νομικές συνέπειες της παρατεταμένης κατοχής από το Ισραήλ. Διαβάστε το σημαντικό αυτό διεθνές δελτίο τύπου εδώ: https://www.amnesty.gr/news/press/article/28054/israil-prepei-na-termatisei-tin-katohi-tis-palaistinis-gia-na-stamatisei-na