©Abed Zagout/Anadolu via Getty Images

ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΑΨΗΦΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΣ ΕΠΑΡΚΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗ ΓΑΖΑ

Δημοσιεύθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2024, 17:27Εκτύπωση

Έναν μήνα αφότου το Διεθνές Δικαστήριο διέταξε να ληφθούν «άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα» για την προστασία των Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Λωρίδα της Γάζας από τον κίνδυνο γενοκτονίας, εξασφαλίζοντας επαρκή ανθρωπιστική βοήθεια και επιτρέποντας την παροχή βασικών υπηρεσιών, το Ισραήλ απέτυχε να λάβει έστω και τα ελάχιστα μέτρα για να συμμορφωθεί, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.

Η εντολή για την παροχή βοήθειας ήταν ένα από τα έξι προσωρινά μέτρα που διέταξε το Δικαστήριο στις 26 Ιανουαρίου, και το Ισραήλ έλαβε προθεσμία ενός μηνός για να υποβάλει έκθεση σχετικά με τη συμμόρφωσή του με τα μέτρα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το Ισραήλ συνέχισε να αγνοεί την υποχρέωσή του ως κατοχική δύναμη να διασφαλίζει την ικανοποίηση των βασικών αναγκών των Παλαιστινίων στη Γάζα.

Οι ισραηλινές αρχές απέτυχαν να διασφαλίσουν ότι επαρκή αγαθά και σωτήριες υπηρεσίες θα φτάνουν σε έναν πληθυσμό που κινδυνεύει από γενοκτονία και βρίσκεται στα πρόθυρα λιμού λόγω των αδιάκοπων βομβαρδισμών του Ισραήλ και της σκλήρυνσης του παράνομου αποκλεισμού που διαρκεί 16 χρόνια. Επίσης, απέτυχαν να άρουν τους περιορισμούς στην είσοδο σωτήριων αγαθών, να ανοίξουν πρόσθετα σημεία πρόσβασης και περάσματα βοήθειας ή να θέσουν σε εφαρμογή ένα αποτελεσματικό σύστημα για την προστασία των ανθρωπιστών από επιθέσεις.

«Το Ισραήλ όχι μόνο δημιούργησε μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο, αλλά επιδεικνύει επίσης ανάλγητη αδιαφορία για τη μοίρα του πληθυσμού της Γάζας, δημιουργώντας συνθήκες που, σύμφωνα με το Διεθνές Δικαστήριο, τον θέτει σε άμεσο κίνδυνο γενοκτονίας. Ξανά και ξανά, το Ισραήλ έχει αποτύχει να λάβει τα ελάχιστα μέτρα για τα οποία οι ανθρωπιστές έχουν απεγνωσμένα παρακαλέσει και τα οποία είναι σαφώς στο χέρι του για να ανακουφίσει τα δεινά των Παλαιστινίων αμάχων στη Γάζα», δήλωσε η Heba Morayef, περιφερειακή διευθύντρια για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Ως κατοχική δύναμη, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το Ισραήλ έχει σαφή υποχρέωση να διασφαλίζει την ικανοποίηση των βασικών αναγκών του πληθυσμού της Γάζας. Το Ισραήλ όχι μόνο απέτυχε οικτρά να καλύψει τις βασικές ανάγκες των κατοίκων της Γάζας, αλλά επίσης μπλοκάρει και εμποδίζει τη διέλευση επαρκούς βοήθειας στη Λωρίδα, ιδίως στο βόρειο τμήμα της, το οποίο είναι ουσιαστικά απροσπέλαστο, σε μια ξεκάθαρη επίδειξη περιφρόνησης προς την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου και παραβιάζοντας κατάφωρα την υποχρέωσή του να αποτρέψει τη γενοκτονία».

«Η κλίμακα και η σοβαρότητα της ανθρωπιστικής καταστροφής που προκαλείται από τους ανηλεείς βομβαρδισμούς, τις καταστροφές και την ασφυκτική πολιορκία του Ισραήλ θέτει περισσότερα από δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιες/-ους της Γάζας σε κίνδυνο ανεπανόρθωτης βλάβης».

Οι προμήθειες που εισήλθαν στη Γάζα πριν από την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου ήταν σταγόνα στον ωκεανό σε σύγκριση με τις ανάγκες των τελευταίων 16 ετών. Ωστόσο, κατά τις τρεις εβδομάδες που ακολούθησαν τη διαταγή του Διεθνούς Δικαστηρίου, ο αριθμός των φορτηγών που εισήλθαν στη Γάζα μειώθηκε κατά το 1/3 περίπου, από 146 κατά μέσο όρο την ημέρα τις τρεις εβδομάδες πριν, σε 105 κατά μέσο όρο την ημέρα τις επόμενες τρεις εβδομάδες. Πριν από τις 7 Οκτωβρίου, κατά μέσο όρο, περίπου 500 φορτηγά εισέρχονταν στη Γάζα καθημερινά, μεταφέροντας βοήθεια και εμπορικά αγαθά, όπως τρόφιμα, νερό, ζωοτροφές, ιατρικές προμήθειες και καύσιμα. Ακόμα και αυτή η ποσότητα υπολειπόταν κατά πολύ για να καλύψει τις ανάγκες των ανθρώπων. Τις τρεις εβδομάδες μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, μικρότερες ποσότητες καυσίμων, τα οποία το Ισραήλ ελέγχει αυστηρά, έφτασαν στη Γάζα. Τα μόνα περάσματα που το Ισραήλ επέτρεψε να ανοίξουν άνοιξαν επίσης για λιγότερες ημέρες, αποδεικνύοντας περαιτέρω την περιφρόνηση του Ισραήλ προς τα προσωρινά μέτρα. Οι εργαζόμενες/-οι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις ανέφεραν πολλαπλές προκλήσεις, αλλά δήλωσαν ότι το Ισραήλ αρνείται να λάβει προφανή μέτρα για τη βελτίωση της κατάστασης.

Η Νότια Αφρική, στην υπόθεση που υπέβαλε στο Διεθνές Δικαστήριο, η υποστήριξε ότι η σκόπιμη άρνηση του Ισραήλ να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στις/στους Παλαιστίνιες/-ους θα μπορούσε να συνιστά μία από τις απαγορευμένες πράξεις σύμφωνα με τη Σύμβαση για τη Γενοκτονία, «επιβάλλοντας σκόπιμα στην ομάδα συνθήκες ζωής υπολογισμένες ώστε να επιφέρουν τη φυσική καταστροφή της εν όλω ή εν μέρει».

«Τώρα ακόμα και οι ζωοτροφές λιγοστεύουν»

Σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας, η ανθρωπιστική καταστροφή που έχει συντελεστεί γίνεται κάθε μέρα και πιο τρομακτική. Στις 19 Φεβρουαρίου, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις ανέφεραν ότι ο οξύς υποσιτισμός αυξάνεται στη Γάζα και απειλεί τη ζωή των παιδιών, καθώς οξύ υποσιτισμό αντιμετωπίζει το 15,6% των παιδιών κάτω των 2 ετών στη βόρεια Γάζα και το 5% των παιδιών κάτω των 2 ετών στη Ράφα στο νότο. Η ταχύτητα και η σοβαρότητα της επιδείνωσης της διατροφικής κατάστασης του πληθυσμού μέσα σε μόλις τρεις μήνες ήταν «πρωτοφανής σε παγκόσμιο επίπεδο».

Ο Hamza, κάτοικος της βόρειας Γάζας, του οποίου η σύζυγος Kawthar έφερε στον κόσμο το τέταρτο παιδί τους στις 17 Φεβρουαρίου, δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία στις 20 Φεβρουαρίου ότι η εξαμελής οικογένειά του μόλις και μετά βίας μπορούσε να εξασφαλίσει μισό γεύμα την ημέρα εν μέσω σοβαρών ελλείψεων σε τρόφιμα και νερό. Αφού εξαντλήθηκαν τα αποθέματα αλεύρου και καλαμποκιού, κατέφυγαν στο άλεσμα κριθαριού και ζωοτροφών για να φτιάξουν ψωμί. «Τώρα ακόμα και οι [ζωοτροφές] λιγοστεύουν», είπε.

Η σύζυγός του γέννησε στο ήδη μη λειτουργικό νοσοκομείο Kamal Adwan στην Μπεΐτ Λάχια. Δεν είχε καθόλου μητρικό γάλα μετά τον τοκετό και αγωνίζεται να ταΐσει το νεογέννητο μωρό της.

Η κλίμακα και η σοβαρότητα της ανθρωπιστικής καταστροφής που προκαλείται από τους ανηλεείς βομβαρδισμούς, τις καταστροφές και την ασφυκτική πολιορκία του Ισραήλ θέτει περισσότερα από δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιες/-ους της Γάζας σε κίνδυνο ανεπανόρθωτης βλάβης.

Heba Morayef, Διεθνής Αμνηστία

«Μετά από αγωνιώδη αναζήτηση στο νοσοκομείο, μια γυναίκα μάς έδωσε μικρή ποσότητα γάλακτος, με την οποία ταΐσαμε το μωρό μέσω μιας σύριγγας. Η θεία μου κατάφερε να μας βρει γάλα σήμερα, δεν ξέρω πώς, και δεν είπε πόσο της κόστισε. Δεν υπάρχει ούτε ρύζι, ούτε κρέας. Πήγα χθες στην αγορά για να ψάξω για τρόφιμα και γύρισα σπίτι με άδεια χέρια: ούτε κρέας, ούτε ρεβίθια, τίποτα».

Η διαφαινόμενη απειλή μιας χερσαίας επίθεσης πλήρους κλίμακας στη Ράφα στη νότια Γάζα, όπου σήμερα βρίσκουν καταφύγιο πάνω από 1,2 εκατομμύρια άμαχοι, θα είχε περαιτέρω καταστροφικές συνέπειες για την ανθρωπιστική κατάσταση.

Οι περιορισμένες προμήθειες που εισρέουν στη Γάζα εισέρχονται από δύο περάσματα κατά μήκος της περιμέτρου με το Ισραήλ και στα σύνορα με την Αίγυπτο. Τα δύο λειτουργικά περάσματα, η Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, και το Καρέμ Αμπού Σάλεμ, στην περίμετρο με το Ισραήλ, βρίσκονται και τα δύο στη νότια Γάζα. Μια χερσαία επιχείρηση στην περιοχή κοντά στο σημείο όπου τα περάσματα Ράφα και Καρέμ Αμπού Σάλεμ αφήνουν τα φορτηγά να εισέλθουν στη νότια Γάζα κινδυνεύει να διακόψει εντελώς τη ροή της βοήθειας και να καταστρέψει τα τελευταία εναπομείναντα απομεινάρια του συστήματος βοήθειας.

«Γύρω μου οι άνθρωποι είναι συντετριμμένοι»

Η Διεθνής Αμνηστία μίλησε στα μέσα και στα τέλη Φεβρουαρίου με 10 εργαζόμενες/-ους από πέντε ανθρωπιστικούς οργανισμούς ή οργανώσεις, που περιέγραψαν φρικτές συνθήκες στη Γάζα, καθώς και συνεχιζόμενους, σοβαρούς περιορισμούς πρόσβασης. Όλες/-οι είπαν ότι η ικανότητά τους να μεταφέρουν βοήθεια στη Γάζα και γύρω από αυτήν είτε παρέμεινε η ίδια είτε χειροτέρεψε μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου.

Οι εργαζόμενες/-οι στην ανθρωπιστική βοήθεια υπογράμμισαν την αποτυχία του Ισραήλ να λάβει προφανή μέτρα, όπως το άνοιγμα όλων των διαθέσιμων σημείων πρόσβασης και των περασμάτων, ώστε να μπορέσουν να μεταφέρουν ταχύτερα και σε μεγαλύτερη κλίμακα τη βοήθεια στις περιοχές που την έχουν ανάγκη ή να διασφαλίσουν ότι οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις δεν θα δέχονταν στρατιωτικές επιθέσεις.

Ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2023 απαιτούσε από τα μέρη «να επιτρέψουν και να διευκολύνουν τη χρήση όλων των διαθέσιμων οδών προς και μέσα σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων των συνοριακών περασμάτων», ώστε να διασφαλιστεί ότι η ζωτικής σημασίας βοήθεια θα φτάνει στους αμάχους «μέσω των πιο άμεσων οδών». Παρά το νομικά δεσμευτικό αυτό ψήφισμα, το Ισραήλ αρνήθηκε να ανοίξει περαιτέρω περάσματα για να διευκολύνει την ανθρωπιστική πρόσβαση.

Η Φάθια, επαγγελματίας ψυχικής υποστήριξης, μίλησε στη Διεθνή Αμνηστία για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει με την οικογένειά της και την εργασία της. Περιέγραψε τη δυσκολία να προσπαθήσει να κάνει την 78χρονη μητέρα της, η οποία έχει αναπτύξει μια μορφή άνοιας από τότε που εκτοπίστηκαν, να καταλάβει γιατί δεν έχουν αρκετό φαγητό.

«Οι γιοι μου δεν κερδίζουν σχεδόν καθόλου χρήματα και δεν μπορούμε να βρούμε ή να αγοράσουμε ούτε τα βασικά τρόφιμα. Δεν υπάρχει τίποτα, και τα λίγα που υπάρχουν είναι απλησίαστα. Η μητέρα μου δεν μπορεί να το καταλάβει αυτό, νομίζει ότι την παραμελούμε. Έχω φτάσει στο σημείο να εύχομαι να πέθαινε η ίδια μου η μητέρα παρά να τη βλέπω να υποφέρει νομίζοντας ότι την παραμελούμε. Γύρω μου οι άνθρωποι είναι συντετριμμένοι επειδή δεν μπορούν να θρέψουν τα παιδιά τους, τις οικογένειές τους, και εγώ δεν μπορώ να τους προσφέρω καμία χρήσιμη συμβουλή ή υποστήριξη επειδή εγώ η ίδια είμαι συντετριμμένη», είπε.

Οι Ισραηλινές/-οί διαδηλώτριες/-ωτές που απαιτούν από την κυβέρνηση να σταματήσει να επιτρέπει την παροχή βοήθειας στη Γάζα μέχρι να απελευθερωθούν οι όμηροι έχουν επανειλημμένα αποκλείσει την πρόσβαση στο πέρασμα Καρέμ Αμπού Σάλεμ, αναγκάζοντας επανειλημμένα να κλείσει, μερικές φορές για πολλές ημέρες. Τέτοιες διακοπές δεν απαλλάσσουν τις ισραηλινές αρχές από την υποχρέωσή τους να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για τη διατήρηση της απρόσκοπτης ροής της βοήθειας.

Μόνο μια άμεση και διαρκής κατάπαυση του πυρός μπορεί να σώσει ζωές και να διασφαλίσει την εφαρμογή των προσωρινών μέτρων του Διεθνούς Δικαστηρίου, συμπεριλαμβανομένης της παροχής σωτήριας βοήθειας.

Heba Morayef, Διεθνής Αμνηστία

Υπάρχουν και άλλα σημεία πρόσβασης και περάσματα. Ορισμένα έκλεισαν από το Ισραήλ μετά τις 7 Οκτωβρίου. Άλλα έχουν παραμείνει κλειστά για χρόνια από το Ισραήλ. Το Ισραήλ ελέγχει αυστηρά τι εισέρχεται και τι εξέρχεται από τη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων ανθρώπων και αγαθών, στο πλαίσιο του παράνομου αποκλεισμού, που έχει γίνει σαφέστατα πιο ασφυκτικός τους τελευταίους μήνες. 

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα άσχημη στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας, το οποίο το Ισραήλ έχει ουσιαστικά αποκόψει από την υπόλοιπη Γάζα. Μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου και της 12ης Φεβρουαρίου, ο OCHA ανέφερε ότι το Ισραήλ αρνήθηκε την άδεια σε περισσότερα από τα μισά αιτήματα ανθρωπιστικών οργανώσεων για πρόσβαση στο βόρειο τμήμα. Στις 6 Φεβρουαρίου, ο OCHA ανέφερε ότι το Ισραήλ δεν είχε ικανοποιήσει κανένα από τα 22 αιτήματα του ΟΗΕ για έγκαιρο άνοιγμα των σημείων ελέγχου, μεταξύ άλλων για την πρόσβαση σε περιοχές βόρεια του Γουάντι Γάζα.

Στις 21 Φεβρουαρίου, ένας από τους εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις που έδωσαν συνέντευξη δήλωσε: «Δεν υπάρχει ουσιαστικά καμία πρόσβαση [στον βορρά]. Είχαμε την κατάπαυση του πυρός τον Νοέμβριο όπου προωθήσαμε πολλά φορτηγά βόρεια. Εκτός από αυτό, δεν μπορέσαμε να περάσουμε φορτηγά προς τα βόρεια σε καμία κλίμακα. Το 2024, ακόμα λιγότερα. Κάποιοι άνθρωποι ήδη λιμοκτονούν».

Αποκλεισμός και καθυστέρηση των σωτήριων προμηθειών ενώ οι άνθρωποι λιμοκτονούν

Το Ισραήλ συνεχίζει να περιορίζει αυστηρά την εισαγωγή βασικών προμηθειών στη Γάζα. Όλες οι εισαγωγές στη Γάζα πρέπει να έχουν προεγκριθεί από τις ισραηλινές αρχές. Τον Φεβρουάριο, οι εργαζόμενες/-οι στην ανθρωπιστική βοήθεια συνέχισαν να περιγράφουν συχνές, απρόβλεπτες και «αυθαίρετες» απορρίψεις και περιορισμούς.

Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι κατηγορούν επανειλημμένα τις ανθρωπιστικές οργανώσεις για τυχόν κενά στην παροχή βοήθειας, ισχυριζόμενοι ότι είναι ανίκανες να αποστείλουν και να διανείμουν περισσότερη βοήθεια ή ότι φταίνε οι λεηλασίες στη Γάζα. Όμως οι εργαζόμενες/-οι στην ανθρωπιστική βοήθεια περιγράφουν ένα φάσμα των τρόπων με τους οποίους οι ισραηλινές αρχές παρεμποδίζουν το έργο τους. Προσέφεραν έναν κατάλογο βασικών μέτρων τα οποία το Ισραήλ απέτυχε να λάβει προκειμένου να διευκολύνει την παράδοση της βοήθειας: από το να επιτρέπεται η είσοδος επαρκών και βασικών προμηθειών, οι οποίες απορρίπτονται συχνότατα, μέχρι το να ανοίγουν νωρίτερα τα σημεία ελέγχου, κάτι που οι αρχές έχουν επανειλημμένα αρνηθεί, και μέχρι το να γίνονται σεβαστές οι βασικές εγγυήσεις ασφαλείας για τις αυτοκινητοπομπές βοήθειας, τις/τους εργαζόμενες/-ους και τα γραφεία βοήθειας, τα οποία αντίθετα δέχονται επαναλαμβανόμενες επιθέσεις.

Εκτός από τα αγαθά, η Γάζα χρειάζεται απεγνωσμένα καύσιμα για να μπορέσουν οι άνθρωποι να καθαρίσουν το νερό, να επεξεργαστούν τα τρόφιμα και να λειτουργήσουν ιατρικό εξοπλισμό, όπως θερμοκοιτίδες. Από τις 11 Οκτωβρίου, η Γάζα βρίσκεται σε κατάσταση μπλακάουτ λόγω της διακοπής της ηλεκτροδότησης της Γάζας από το Ισραήλ. Το Ισραήλ μπλόκαρε επίσης πλήρως την εισαγωγή καυσίμων από τις αρχές Οκτωβρίου έως τις 18 Νοεμβρίου 2023. Ενώ τώρα επέτρεψε την είσοδο κάποιων καυσίμων στη Γάζα, οι ποσότητες παραμένουν τρανταχτά ανεπαρκείς. Από τα τέλη Φεβρουαρίου, οι ισραηλινές αρχές συνέχισαν επίσης να απορρίπτουν τακτικά τα ανθρωπιστικά αιτήματα για την εισαγωγή άλλων πηγών ενέργειας, όπως ηλιακοί συλλέκτες, γεννήτριες και μπαταρίες.

«Κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να αναγκάζεται να υποφέρει τις απάνθρωπες συνθήκες στις οποίες υποβάλλονται οι κάτοικοι της Γάζας. Οι ισραηλινές αρχές, αντί να άρουν τον βάναυσο αποκλεισμό, σχεδιάζουν να κλιμακώσουν τις επιθέσεις τους με μια θανατηφόρα στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, η οποία θα έχει τρομακτικές επιπτώσεις για τους αμάχους, διακινδυνεύοντας την πλήρη αποκοπή της μόνης γραμμής ζωής για την παροχή βοήθειας που εισέρχεται στη Γάζα. Μόνο μια άμεση και διαρκής κατάπαυση του πυρός μπορεί να σώσει ζωές και να διασφαλίσει την εφαρμογή των προσωρινών μέτρων του Διεθνούς Δικαστηρίου, συμπεριλαμβανομένης της παράδοσης σωτήριας βοήθειας», δήλωσε η Heba Morayef.

«Αντ' αυτού, οι ΗΠΑ άσκησαν, για τρίτη φορά, βέτο σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που απαιτούσε άμεση κατάπαυση του πυρός, δίνοντας ουσιαστικά το πράσινο φως για περισσότερους φόνους και συλλογικά δεινά Παλαιστινίων. Οι χώρες που έχουν επιρροή στην ισραηλινή κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας και άλλων συμμάχων, δεν πρέπει να παρακολουθούν αμέτοχοι τους Παλαιστίνιους αμάχους να πεθαίνουν εξαιτίας των βομβαρδισμών, της έλλειψης τροφίμων και νερού, της εξάπλωσης ασθενειών και της έλλειψης υγειονομικής περίθαλψης - θάνατοι που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί. Υπό το πρίσμα της ανθρωπιστικής καταστροφής στη Γάζα, η υποστήριξη των ενεργειών του Ισραήλ από τα κράτη αυτά, συμπεριλαμβανομένης της περιφρόνησης της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου, είναι αδικαιολόγητη και δύναται να παραβιάζει την υποχρέωσή τους να αποτρέψουν τη γενοκτονία».

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί επίσης τα κράτη να διασφαλίσουν ότι η UNRWA θα λαμβάνει επαρκή χρηματοδότηση για να συνεχίσει τις δραστηριότητές της, αφού ορισμένα κράτη ανέστειλαν τη χρηματοδότηση προς την οργάνωση με βάση τους ισχυρισμούς ότι ορισμένα μέλη της συμμετείχαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Η UNRWA αποτελεί εδώ και καιρό τη μοναδική σανίδα σωτηρίας για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες και τις προσφύγισσες στη Γάζα και αλλού στη Μέση Ανατολή, προσφέροντας απαραίτητη ανθρωπιστική βοήθεια, στέγη και εκπαίδευση.

Όλα τα κράτη πρέπει να τηρήσουν την υποχρέωσή τους να αποτρέψουν τη γενοκτονία, λαμβάνοντας επείγοντα μέτρα για να διασφαλίσουν ότι το Ισραήλ θα συμμορφώνεται με τα προσωρινά μέτρα του Διεθνούς Δικαστηρίου, μεταξύ άλλων πιέζοντας το Ισραήλ να ανοίξει γρήγορα την πρόσβαση στη Γάζα και να τερματίσει τον βάναυσο αποκλεισμό μια για πάντα. Όλα τα κράτη πρέπει επίσης να τερματίσουν αμέσως τη μεταφορά όπλων στο Ισραήλ, όπως ζήτησαν πρόσφατα 24 εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ.

Ιστορικό

Η σημερινή ανθρωπιστική καταστροφή στην κατεχόμενη Λωρίδα της Γάζας είναι το αποτέλεσμα του 16ετούς αποκλεισμού από το Ισραήλ, της περαιτέρω εντατικοποίησης αυτού του αποκλεισμού και των επαναλαμβανόμενων καταστροφικών στρατιωτικών επιχειρήσεων. Από το 2007 το Ισραήλ διατηρεί τον έλεγχο του εναέριου χώρου, των χερσαίων συνόρων και των χωρικών υδάτων της Γάζας, περιορίζοντας αυστηρά τη διακίνηση βασικών αγαθών και ανθρώπων μέσα κι έξω από τη Λωρίδα, τροφοδοτώντας μια ανθρωπιστική καταστροφή. Το Ισραήλ έχει αναγκάσει τον πληθυσμό της Γάζας να ζει σε ολοένα και πιο άσχημες συνθήκες, οι οποίες, από τον Οκτώβριο του 2023, επιδεινώνονται με τέτοια ταχύτητα και σοβαρότητα, ώστε ολόκληρος ο πληθυσμός αντιμετωπίζει πλέον έναν σχεδιασμένο λιμό.

Ο αποκλεισμός του Ισραήλ αποτελεί μορφή συλλογικής τιμωρίας και έγκλημα πολέμου. Είναι ένας από τους βασικούς τρόπους με τους οποίους το Ισραήλ διατηρεί το σύστημα απαρτχάιντ κατά των Παλαιστινίων, το οποίο αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Στις 7 Οκτωβρίου 2023, η Χαμάς και άλλες ένοπλες ομάδες εκτόξευσαν αδιακρίτως ρουκέτες, έστειλαν μαχητές στο νότιο Ισραήλ και διέπραξαν εγκλήματα πολέμου. Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, τουλάχιστον 1.139 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 200 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, μεταξύ των οποίων 33 παιδιά, πιάστηκαν όμηροι από τη Χαμάς και άλλες ένοπλες ομάδες στη Γάζα. Μέχρι την 1η Δεκεμβρίου, 113 όμηροι που κρατούνταν από τη Χαμάς και άλλες ένοπλες ομάδες στη Γάζα είχαν απελευθερωθεί.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.